21.10.11

Δια χειρός Αλεξάντερ Πέιν η έναρξη του 52ου ΦΚΘ...


O Ελληνοαμερικάνος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν θα δώσει το «παρών» στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγοντας την αυλαία της... φετινής διοργάνωσης, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον, με τη νέα ταινία του «Οι απόγονοι».

Ο δημιουργός, αντλώντας έμπνευση από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Κάουι Χαρτ Χέμινγκς, ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα σε τραγωδία και κωμωδία για να σκιαγραφήσει με γενναιόδωρη ευαισθησία μια οικογενειακή κρίση που αποζητά κάθαρση. Κεντρική φιγούρα της ιστορίας ένας πατέρας - τον υποδύεται ο Τζορτζ Κλούνεϊ–, ο οποίος έπειτα από ένα ατύχημα που αφήνει τη σύζυγό του σε κώμα, καλείται να λάβει αποφάσεις ζωής για το μέλλον της οικογένειας.

Ανθρώπινοι χαρακτήρες, συναισθηματική δύναμη και φυσικά το γνώριμο, αγαπημένο ύφος του -ελληνικής καταγωγής- σκηνοθέτη, συνθέτουν μια από τις καλύτερες ταινίες της σεζόν, που δίκαια έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο εξωτερικό.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου με την ταινία «Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν» του νεοφώτιστου -πίσω από την κάμερα- Σον Ντέρκιν, του οποίου το ντεμπούτο έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση, καθώς έχει αποσπάσει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σάντανς. Ηρωίδα, μια γυναίκα –συγκλονιστική η ερμηνεία της νεαρής Ελίζαμπεθ Όλσεν- η οποία προσδοκά να επανακτήσει μια φυσιολογική ζωή, έπειτα από τη μυστηριώδη φυγή της από μια αίρεση. Ο δημιουργός χτίζει μέσα από θολά φλασμπάκ και διαρκώς εναλλασσόμενα παιχνίδια ταυτότητας, ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ που θέτει πολλαπλά ερωτηματικά.

Η ταινία έναρξης εντάσσεται στις Ειδικές Προβολές και η ταινία λήξης στο Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες, δράσεις του 52ου ΦΚΘ που χρηματοδοτούνται - μεταξύ άλλων- από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: