25.10.11

Κάνουν λόγο για εναλλακτικό τρόπο αποπληρωμής μέρους του χρέους ...


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης EurActiv υπό τον τίτλο «Οι Βρυξέλλες συζητούν», παρ΄ όλο που η Ελλάδα διαθέτει 50% περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από ότι η Γερμανία, η ... ενεργειακή παραγωγή της χώρας είναι 80 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη της Γερμανίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε να μειωθούν οι κρατικές επιδοτήσεις ηλιακής ενέργειας, καθώς υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής καθαρής ενέργειας από χώρες του εξωτερικού, όπως η Ελλάδα. Μία τέτοια κίνηση, σύμφωνα με την Καγκελάριο, θα σηματοδοτούσε την ομαλή μετάβαση της Γερμανίας από την πυρηνική σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Philipp Rosler, με τη σειρά του, εξέφρασε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε ελληνικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια διερεύνησης επενδυτικών ευκαιριών, δήλωσε τα εξής: «Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, είναι καθήκον για όλους τους Ευρωπαίους να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Γι΄αυτό το λόγο επιδιώκουμε την εγκατάσταση γερμανικών επιχειρήσεων στην ελληνική επικράτεια».

Το δημοσίευμα καταλήγει παραθέτοντας τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής. Η Αθήνα έχει ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο την έναρξη ενός προγράμματος, με στόχο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Το λεγόμενο πρόγραμμα Ήλιος αναμένεται να τονώσει την εθνική οικονομία μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Desertec Foundation, Paul Van Son, το πρόγραμμα Ήλιος ενδέχεται να συναντήσει δυσκολίες στην εφαρμογή του λόγω της ιδιαιτερότητας της εδαφικής διαμόρφωσης στον ελληνικό χώρο.

Σε σχετική δήλωσή του τόνισε ότι πρέπει αρχικά να βρεθούν οι προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα επιτρέπουν την αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων στο ελληνικό έδαφος, συμπληρώνει το δημοσίευμα.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: