8.10.11

Μπούμερανγκ...


Του Γιώργου Λακόπουλου

Συχνά πυκνά από τα χείλη των δανειστών μας βγαίνει μια πανομοιότυπη διαπίστωση: «Η Ελλάδα δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της». Αυτό είναι αλήθεια. Ανελήφθησαν υποχρεώσεις με ισχυρό νομικό, πολιτικό και... οικονομικό χαρακτήρα στις οποίες η χώρα δεν ανταποκρίνεται. Οι ίδιοι οι τροϊκανοί συμπεραίνουν ότι αν είχε υπάρξει ανταπόκριση, η δημοσιονομική εξυγίανση θα είχε επιτευχθεί. Σε όσους τους επικρίνουν για τη συνταγή που προσπαθούν να επιβάλουν, απαντούν ότι δεν φταίει η συνταγή, αλλά η εφαρμογή της. Η κυβέρνηση αργοπορεί, το κράτος δεν μπορεί, η αντιπολίτευση δεν θέλει. Και αυτά είναι σωστά. Αλλά εκεί βρίσκεται η πηγή της αποτυχίας; Ή έστω μόνο εκεί;
Η απάντηση έρχεται από μια χώρα στην οποία επίσης έχει εγκατασταθεί η τρόικα. Και κατά σύμπτωση, επίσης επικεφαλής του κλιμακίου που εποπτεύει την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι ο κ. Πολ Τόμσεν. Η χώρα αυτή είναι η Πορτογαλία. Για την οποία μόνο επαίνους είχαν μέχρι τώρα οι τροϊκανοί. Τη θεωρούν χώρα πρότυπο σε ό,τι αφορά την πειθαρχία και τη συνέπειά της στο δικό της Μνημόνιο. Αυτή η διαπίστωση γίνεται τώρα μπούμερανγκ. Διότι στην Πορτογαλία αρχίζουν να διαφαίνονται μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους. Ο λόγος; Η τρόικα δεν υπολόγισε σωστά την ύφεση.
Ακριβώς δηλαδή ό,τι συνέβη και στην Ελλάδα.

Αλλά αυτή η ύφεση δεν έπεσε από τον ουρανό. Προκύπτει από την εφαρμογή της συνταγής. Είτε είναι πιστή και απαρέγκλιτη, όπως στην Πορτογαλία, είτε υλοποιείται πλημμελώς όπως στα καθ' ημάς. Δηλαδή στη Λισαβώνα όπου τηρείται κατά γράμμα το Μνημόνιο, όπως οι ίδιοι δανειστές παραδέχονται, όπου η μείζων αντιπολίτευση συντάσσεται με την εφαρμογή του, όπου η κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις κάνει περισσότερα από όσα προβλέπονται, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αρνητικοί, πέρα από τις προβλέψεις τους. Και αυτό φυσικά τινάζει στον αέρα τους δημοσιονομικούς στόχους.
Συνεπώς στην Ελλάδα δεν μπορεί να φταίνε μόνο οι Ελληνες γιατί οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Από όποια πλευρά και αν εξετασθεί το θέμα, αλλού υπάρχει η βασική ευθύνη. Ο σύντροφος Τόμσεν και η κομπανία του έλεγαν ότι ξέρουν πώς επιτυγχάνεται ο στόχος. Αλλά στην πράξη δικαιώνεται ο καρδινάλιος Ρισελιέ, όταν έλεγε: «Τίποτε δεν επιτυγχάνεται ευκολότερα από την αποτυχία».
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: