25.10.11

Μπερλουσκόνι: "Δεν θα μου πει κανείς τι θα κάνω στην χώρα μου!" ...


Με αυστηρό ύφος απάντησε στις γαλλογερμανικές πιέσεις ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τονίζοντας ότι κανένας στην ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να δίνει μαθήματα στους εταίρους. Σε... εξέλιξη έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για νέα μέτρα λιτότητας και για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που προκαλεί αντιδράσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οργισμένη απάντηση Μπερλουσκόνι στο γαλλογερμανικό δίδυμο

"Κανένας, στο εσωτερικό της Ένωσης, δεν μπορεί να βαπτιστεί επίτροπος και να μιλά εξ ονόματος των εκλεγμένων κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών λαών. Κανείς δεν μπορεί να δώσει μαθήματα στους εταίρους".

Με αυτή τη φράση απαντά ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις πιέσεις που δέχτηκε από τον γαλλογερμανικό άξονα για την άμεση έγκριση μέτρων λιτότητας και άλλων διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να αντιμετωπιστεί το χρέος.
Σε επίσημο ανακοινωθέν ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, υπογραμμίζει ότι "η Ιταλία έπραξε και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει όλα όσα είναι προς συμφέρον της Ιταλίας και της Ευρώπης, όλα όσα ανταποκρίνονται στην αίσθηση κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης".
"Ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του χρέους μας, το έλλειμμά μας είναι πιο περιορισμένο από εκείνο των εταίρων μας, θα πετύχουμε τον μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ εντός του 2013. Κανένας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την τρίτη ευρωπαϊκή οικονομία, από αυτή την εξαιρετική χώρα που συμμετείχε στην ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης και που θεωρεί πολύτιμη την διακρατική συνεργασία, τουλάχιστον, όσο και την υπερήφανη ανεξαρτησία της" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπερλουσκόνι στην ανακοίνωσή του.

Σε ότι αφορά, δε, τη συνεργασία του με την Γερμανίδα καγκελάριο, στην γραπτή του παρέμβαση, προσθέτει: "Κάνουμε κάποια μικρά βήματα προόδου προς μια κυβέρνηση της ζώνης του Ευρώ, πρέπει, όμως, να δουλέψουμε ακόμη πολύ. Η Γερμανία της Αγκελα Μέρκελ έχει την σχετική επίγνωση και η προσπάθειά της, θα μπορεί να βασισθεί στην ειλικρινή μας συνεργασία".

Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς αποφάσεις

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά, χωρίς αποτέλεσμα, το υπουργικό συμβούλιο που είχε συγκαλέσει μετά τη σύνοδο κορυφής ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Κύριο θέμα συζήτησης, ήταν η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, με το οποίο ο "Καβαλιέρε" θα ήθελε να απαντήσει στο αίτημα των Βρυξελλών για άμεσες μεταρρυθμίσεις. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όμως, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai, δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιρρήσεις του επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόκειται να δειπνήσει με τον Μπόσι και τον υπουργό οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εξέταση μιας βιώσιμης, νέας δέσμης μέτρων, που εκτός από το συνταξιοδοτικό, φέρεται να περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενδεχόμενη ευνοϊκή ρύθμιση φορολογικών χρεών και δημιουργία παιδικών σταθμών εντός των επιχειρήσεων, που θα προβλέπει, σε αντάλλαγμα, μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων.

Μέχρι αύριο το μεσημέρι, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται να έχει συγκληθεί νέο υπουργικό συμβούλιο. Όπως τονίζουν οι σχολιαστές, αν δεν εξασφαλισθεί η συναίνεση της Λέγκα, δεν αποκλείεται, τελικώς, ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, να αναγκασθεί να υποβάλλει παραίτηση.

Στις πιο πιθανές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβάνονται εκτός από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η πώληση μεγάλου μέρους της περιουσίας του δημοσίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η έγκριση νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους φοροοφειλέτες.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: