18.10.11

Σχέδιο από την Deutsche Bank για «κούρεμα» κατά 40% του ελληνικού χρέους...


Προβλέπεται μείωση του επιτοκίου κατά 1% και της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των νέων ομολόγων κατά 10 χρόνια
Σχέδιο από την Deutsche Bank για «κούρεμα» κατά 40% του ελληνικού χρέους

Σχέδιο που οδηγεί σε "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 40%, χωρίς ουσιαστικά να... αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, αποκάλυψαν χθες οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Το σχέδιο αυτό, που κατά πολλούς αναλυτές είναι το επικρατέστερο στην προσπάθεια επίλυσης της ελληνικής κρίσης, προβλέπει ότι ένα μεγαλύτερο "κούρεμα" θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της μείωσης του επιτοκίου κατά 1% και της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των νέων ομολόγων κατά 10 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, λένε οι αναλυτές της τράπεζας, θα αποφευχθεί οριστικά ο κίνδυνος μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Προστασία
Υποστηρίζουν ακόμη πως η νέα αυτή εκδοχή του ελληνικού PSI, σε συνδυασμό με ένα αξιόπιστο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, θα βοηθούσε ώστε να απομονωθεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος από κάθε πιθανό κίνδυνο μόλυνσης και άλλων χωρών. Παράλληλα, θα παρείχε χρόνο σε Ιρλανδία και Πορτογαλία να "οχυρωθούν" και να διαφοροποιηθούν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών της Deutsche Bank, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να σκαρφαλώσει φέτος στο 162% του ΑΕΠ, επίπεδο το οποίο χαρακτηρίζουν μη βιώσιμο.

Στο μεταξύ, πεπεισμένος ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα ή τις γαλλικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, τονίζοντας: "Η ανάπτυξη βασίζεται στο κατά πόσο θα κατορθώσουμε να σώσουμε την Ελλάδα και τις τράπεζες". Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών, ανέφερε ότι στο Eurogroup της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν σχέδιο τριών σημείων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το σχέδιο θα κινείται στους εξής τρεις άξονες:

Ελάχιστο όριο για τα ίδια κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης των τραπεζών της ΕΕ υψηλότερο του 5% που προέβλεπαν τα "τεστ αντοχής" του περασμένου Ιουλίου
Επιπρόσθετο, προσωρινό "μαξιλάρι" επιπλέον των νέων ελάχιστων κριτηρίων κεφαλαιακής επάρκειας για εκείνες τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε χρέος χωρών-μελών της Ευρωζώνης και
Διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των τραπεζών, ακόμα και με τη μορφή παροχής κρατικών εγγυήσεων.

Επαφές Ακερμαν

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε πάντως χθες βέβαιος ότι η Ευρώπη θα συμφωνήσει σε απαίτηση από τις τράπεζες να διατηρούν βασικά εποπτικά κεφάλαια ύψους 9%. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελευταίες εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο συναντήσεων που θα έχει ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, με Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ρομπάι. Στις συναντήσεις το "παρών" αναμένεται να δώσει και ο γενικός διευθυντής του ΙIF, Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος χθες διεμήνυσε ότι "αν η επίσημη κοινότητα ενδιαφέρεται να ζητήσει από τον ιδιωτικό τομέα να ξανακοιτάξει το θέμα της Ελλάδας, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαδικασίας πλήρους αντιμετώπισης των προβλημάτων του χρέους της Ευρώπης".
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: