21.11.11

Ντόρα Μπακογιάννη: Ηρθε η ώρα για κυβερνήσεις συνεργασίας...


Εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»...
Με ρακί και κρητική γραβιέρα, γιόρτασαν χθες στα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας τα πρώτα γενέθλια του κόμματος, ενώ κυριαρχούσε η εκτίμηση μεταξύ των στελεχών ότι η είσοδος στη Βουλή είναι δεδομένη. Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από ...
την πρώτη κεντρική εκδήλωση ίδρυσης του κόμματος, η πρόεδρός του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία του και δικαιωμένη για τις θέσεις που έχει εκφράσει, αλλά και για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο.

«Η "Δημοκρατική Συμμαχία" αυτούς τους 12 μήνες επέλεξε να κινηθεί αντίθετα στο ρεύμα και απέδειξε ότι είναι μια νέα δύναμη που μπορεί να κάνει τη διαφορά» είπε η κυρία Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και υπογράμμισε πως το κόμμα που ηγείται, όχι μόνο παρουσιάζει συγκροτημένες προγραμματικές θέσεις, που δίνουν αποτελεσματικές λύσεις στις ανάγκες των πολιτών, αλλά μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Συμμαχία διατύπωσε τον ένα χρόνο λειτουργίας της, «ξεκάθαρες, υπεύθυνες και κοστολογημένες προτάσεις απέναντι στον λαϊκισμό και στα μεγάλα λόγια».

Η κυρία Μπακογιάννη, υπογράμμισε πως κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι η ύπαρξη του κόμματος και μόνο έλυσε αυτόματα τα προβλήματα της χώρας και σημείωσε ότι εάν λειτουργήσουν με εκλογικά και κομματικά κριτήρια το ΠαΣοΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας θα πολλαπλασιαστεί.


«Ορατοί οι κίνδυνοι για μισθούς και συντάξεις»
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκύπτει απ' τον πειρασμό των συμβιβασμών, των παραχωρήσεων και των εκπτώσεων στο πρόγραμμα προσαρμογής που προκαλεί ο σχεδιασμός των εκλογών στο επόμενο τρίμηνο» είναι η άποψή της και εκτιμά ότι αυτή η προοπτική θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της χώρας και θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μεγαλύτερο αδιέξοδο και τις θυσίες του λαού να χαθούν για μια ακόμα φορά.

Στο μείζον θέμα των τελευταίων ημερών, η κυρία Μπακογιάννη θεωρεί ότι το ίδιο θα πετύχει και η συνέχιση παιχνιδιού εντυπώσεων, όπως αυτό με τις υπογραφές και τις έγγραφες δεσμεύσεις.

«Εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική για το συμφέρον του τόπου…Οι κίνδυνοι για τους μισθούς και τις συντάξεις είναι ορατοί. Ο λαός επιβάλλεται να ξέρει την πλήρη αλήθεια. Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η πολιτική ηγεσία και με ποιον τρόπο» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη.

Κατά την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, για να σταματήσει το πανηγύρι αυτό χρειάζεται μια καθαρή λύση, η οποία είναι «να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά όλων των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αρχή και με τον κ. Λ. Παπαδήμο στη συνέχεια».

«Σε πείσμα όλων επιβεβαιωθήκαμε»
Η κυρία Μπακογιάννη υπεραμύνθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, της πολιτικής δραστηριότητας της Δημοκρατικής Συμμαχίας και είπε πως για τις πολιτικές θέσεις που ανέπτυξε το κόμμα και η ίδια δέχθηκαν «συστηματικές επιθέσεις, λοιδορίες από τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης και αδιαφορία και απαξία από όσους νομίζουν ότι την ώρα που όλα αλλάζουν το σύστημα εξουσίας θα μείνει το ίδιο».

Η ίδια ανέφερε πως σε πείσμα όλων «όμως επιβεβαιωθήκαμε στις βασικές πολιτικές μας επιλογές» και υπογράμμισε την εμμονή της Συμμαχίας να υπάρξει εθνική συνεννόηση και συνεργασία.

«Προτείναμε εδώ και μήνες τη συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης ως μόνη λύση για τον τόπο όταν οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων υπηρετούσαν προσωπικές στρατηγικές» είπε και επέκρινε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι για να κερδίσουν ψήφους επέλεξαν τον εποχιακό αντιευρωπαϊσμό.

Για μια ακόμη φορά προέβλεψε το τέλος του δικομματισμού, υπογραμμίζοντας την άποψη ότι την επόμενη περίοδο, οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιβάλλουν την αλλαγή και την εθνική συνεννόηση μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας.

Να καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας έθεσε θέμα να καταργηθεί το χαράτσι, το οποίο χαρακτήρισε άδικο, στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. Η κυρία Μπακογιάννη στο δημόσιο αίτημά της προς την κυβέρνηση αντιπρότεινε αυτό το χαράτσι να αντικατασταθεί από φόρους που θα πληρώσουν όσοι Ελληνες έχουν υψηλά εισοδήματα.

Επίσης, επέμεινε στο αίτημά της για διακοπή της δανειοδότησης των κομμάτων από τις τράπεζες και ζήτησε τη μείωση κατά 50% της κρατικής χρηματοδότησής τους, λέγοντας: «Ζητήσαμε τη διακοπή δανειοδότησης των κομμάτων από το τραπεζικό σύστημα με νομοθετική ρύθμιση».

Ακόμη, ζήτησε την κατάργηση των αμοιβών των βουλευτών για τις συμμετοχή τους στις επιτροπές, διατύπωσε τη διαφωνία της με το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας αντιπροτείνοντας ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών όπως π.χ. ο ΟΣΕ.


«Έχει κρίση ταυτότητας η ΝΔ»
Η κυρία Μπακογιάννη αν και απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στις εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ, περιορίστηκε σε ένα σχόλιο που είχε σαφή στόχευση την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ΝΔ είναι βέβαιο ότι έχει κρίση ταυτότητας η οποία αναδεικνύεται λόγω της έλλειψης εσωτερικού διαλόγου και δημοκρατικών διαδικασιών. Την παρακολουθούμε όπως παρακολουθούμε τι συμβαίνει σε όλα τα κόμματα» τόνισε χαρακτηριστικά, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ για επικείμενες διαγραφές εάν κάποιος ή κάποιοι ξαναδημιουργήσουν πρόβλημα στο κόμμα.

Η κυρία Μπακογιάννη ουσιαστικά προβλέπει ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν σε τρεις μήνες, υπογραμμίζοντας πως αυτό το ενδεχόμενο θα υπονομεύσει την προσπάθεια της χώρας.
Αρης Ραβανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: