6.11.11

Ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να χρηματοδοτεί επ’αόριστον τα κράτη λέει η Γαλλία...


Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, σε δηλώσεις του σε κυριακάτική εφημερίδα υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «δεν είναι να... χρηματοδοτεί επ' αόριστον τα κράτη» και ότι η απάντηση στην κρίση «δεν περνά από το τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες».

«Εξαιτίας της κρίσης η ΕΚΤ αναγκάστηκε να αγοράσει το χρέος κάποιων χωρών τα επιτόκια των οποίων είχαν φτάσει στα ύψη. Ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να χρηματοδοτεί επ' αόριστον τα κράτη», δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Προσέθεσε δε ότι «η λύση περνά από την αναδιάταξη των δημοσιονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, όχι από το τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. Όλοι, λιγότερο ή περισσότερο, ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας για δεκαετίες».

Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να μην βασίζονται υπερβολικά στην ΕΚΤ για την επίλυση της κρίσης χρέους, αλλά κυρίως «στη δυνατότητά τους να αλλάξουν οι ίδιες».

Ακόμη σε ερώτηση σχετικά με μία νέα ανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών ο Νουαγιέ είπε ότι «αν κάποιες το επιθυμούν μπορούν να στραφούν στους μετόχους τους, όχι στο κράτος».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: