13.11.11

Οι Γερμανοί θέλουν τον Ρεν «τσάρο» του ευρώ...


Η παραποµπή όσων κρατώνµελών παραβιάζουν το Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), αλλά και η ενίσχυση του επιτρόπου για Οικονοµικές και Νοµισµατικές Υποθέσεις ώστε να ... επιβάλλει ακόµη και κυρώσεις στα οικονοµικώς «αµαρτωλά» κράτη είναι δύο από τις βασικές αλλαγές που σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες για την ενδυνάµωση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Βήµατος», οι πρωτοβουλίες αυτές αναµένεται να παρουσιαστούν στην πολυαναµενόµενη έκθεση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν βαν Ροµπάι στην επόµενη σύνοδο κορυφής, τον προσεχή Δεκέµβριο. Και σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες τόσο από το Βερολίνο όσο και από το Παρίσι, έχουν την έγκριση του γαλλογερµανικού άξονα. Αυτές οι αλλαγές µπορούν να προωθηθούν σύντοµα, εντός του σηµερινού πλαισίου των κοινοτικών συνθηκών, προτού καν ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή τους, η οποία µόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι, όπως παραδέχονται και γερµανικές πηγές.

Ο σχεδιασµός για τον νέο «τσάρο» της ευρωζώνης είναι πολύ απλός. Ο Ολι Ρεν, ο σηµερινός επίτροπος για Οικονοµικές και Νοµισµατικές Υποθέσεις, θα µεταβληθεί στον απόλυτο επιτηρητή του Συµφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο κ. Ρεν προβλέπεται να αποκτήσει αναβαθµισµένο status εντός της Επιτροπής, το οποίο θα µοιάζει µε αυτό που έχουν οι αρµόδιοι επίτροποι για τον Ανταγωνισµό και το Εµπόριο. Οι αποφάσεις αυτών των δύο δεν µπορούν να ανατραπούν στο Κολέγιο, εκτιµούν ενηµερωµένες κοινοτικές πηγές.

Η σηµαντικότερη όµως αλλαγή αναµένεται να είναι η επέκταση των αρµοδιοτήτων του ΔΕΚ. Πρόκειται για µια πρόταση την οποία εδώ και πολύ καιρό έχει ρίξει στο τραπέζι το Βερολίνο και φαίνεται ότι πλέον έρχεται στο προσκήνιο. Η σκέψη είναι απλή. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εκδίδει δεσµευτικές αποφάσεις όσον αφορά µια σειρά πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), αλλά ως σήµερα δεν έχει αρµοδιότητα να ασχολείται µε δηµοσιονοµικές υποθέσεις. Η σκέψη είναι λοιπόν να ενταχθεί και η δηµοσιονοµική πολιτική στις αρµοδιότητές του, ώστε να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσα κράτη-µέλη δεν εφαρµόζουν τα προβλεπόµενα από το νέο και ενισχυµένο Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό που παραµένει άγνωστο είναι ποιες θα είναι οι κυρώσεις για τα κράτη που δεν θα συµµορφώνονται µε το Σύµφωνο ή για κάποιον λόγο δεν θα εφαρµόζουν τις αποφάσεις του ΔΕΚ. Θα φθάνουν µήπως ως την αποβολή κράτους-µέλους από την ευρωζώνη, όπως κατά καιρούς έχει γραφτεί; Εκνευρισµό έχουν προκαλέσει στο Βερολίνο δηµοσιεύµατα των τελευταίων ηµερών που µιλούν για δηµιουργία δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης. Κυβερνητικές πηγές από τη γερµανική πρωτεύουσα σηµειώνουν ότι είναι άλλο πράγµα να φύγουν κράτη από την ευρωζώνη και άλλο να αξιοποιηθούν προβλέψεις όπως η «ενισχυµένη συνεργασία» για να µπορέσει να προχωρήσει η ευρωζώνη γρηγορότερα από το σύνολο των «27».

TΟ ΣΧΕΔΙΟ

Πρότυπο Σένγκεν για την οικονοµική διακυβέρνηση

Το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην αναθεώρηση των κοινοτικών συνθηκών. Ο σκοπός είναι να υπάρξει στενότερος συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής, και αυτό πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν.

Η διαδικασία προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και αφορά τη σύγκληση διάσκεψης αλλά και την επικύρωση των τροποποιήσεων από 27 κράτη.

«Το ζήτημα όμως είναι», τονίζουν μιλώντας στο «Βήμα» ενημερωμένες πηγές, «ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι σε επίπεδο ευρωζώνης. Αλλωστε, σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η εμπειρία με αλλαγές συνθηκών υπήρξε τραυματική, ενώ ακόμη και κράτη όπως η Ολλανδία, που τις θέλουν, ανησυχούν. Και ας μην ξεχνάμε τη Βρετανία, που βλέπει τις αλλαγές ως μια ευκαιρία να πάρει πίσω εξουσίες, σε τομείς όπως ο χρηματοοικονομικός».

Ακόμη και η δημιουργία μιας ομάδας πρωτοπόρων (avant-garde) κρατών που ακολουθώντας το πρότυπο Σένγκεν θα προχωρήσουν σε στενότερη δημοσιονομική ένωση θα πρέπει να μην αποξενώσει όσα κράτη δεν είναι σήμερα στη ζώνη του ευρώ και θα ήθελαν αργότερα να συμμετάσχουν. «Ας μην ξεχνάμε», καταλήγουν ενημερωμένοι γερμανικοί κύκλοι, «ότι μόνο η Βρετανία και η Δανία βρίσκονται εκτός ευρώ επειδή το έχουν επιλέξει».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: