25.11.11

Υποψίες αθέμιτων συναλλαγών στο Νοσοκομείο Βόλου...


www.magnesianews.gr
Χιλιάδες μερίδες στα σκουπίδια!...
Υποψίες αθέμιτων συναλλαγών ανθρώπων σε φάρμακα και υλικά του Νοσοκομείο Βόλου, έχει ο διοικητής του Ιδρύματος Αριστείδης Ζαχαρόπουλος, όπως τις εξέφρασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Ράδιο Ένα», ενώ η μείωση των λειτουργικών εξόδων του Νοσοκομείου, σε σχέση με ...
τα προηγούμενα χρόνια, θα φθάσει στα 8,5 εκ. €.
Όπως επισήμανε, συνολικά έγιναν οικονομίες κατά 7,1 εκ. €, αλλά επειδή είμαστε στο Νοέμβριο, η πρόβλεψη είναι ότι η οικονομία που θα επιτευχθεί είναι της τάξης των 8,5 εκ. €.

Οι μειώσεις
Ο κ. Ζαχαρόπουλος, επισήμανε ότι σε σχέση με το 2009, στο τέλος του 2011, στο υγειονομικό υλικό από 4.747.000 €, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 2,5 εκ. €, δηλαδή έγινε μείωση δαπανών 46%. Στο φαρμακευτικό υλικό από 7,7 εκ. €, οι δαπάνες έπεσαν στα 4,5 εκ. €, με εξοικονόμηση 3,2 εκ. € (41.5% μείωση της δαπάνης). Στα ορθοπεδικά και τα προσθετικά υλικά, από 1.743.000 € δαπανήθηκαν 677.000 € (μείωση 61%). Στο χημικό υλικό από τα 2.436.000 € οι δαπάνες μειώθηκαν στα 2.056.000 € (15%).
Τέλος, στα τρόφιμα, από 561.000 € που ξοδεύονταν το 2009, η δαπάνη έπεσε στις 286.000 €, δηλαδή μείωση κατά 49%.

«Καμία επίπτωση»
Ερωτηθείς αν οι μειώσεις αυτές έχουν επίπτωση στη λειτουργία του Νοσοκομείου και στην εύρυθμη λειτουργία του, ο διοικητής του «Αχιλλοπούλειου» απάντησε ότι η διαφορά στην προσέλευση και στη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας είναι αυξημένη κατά 7% και η μείωση αυτή δεν προκλήθηκε από τη μείωση των υπηρεσιών.
«Ήταν καθοριστικό ότι η παρούσα Διοίκηση έκανε ότι μπορούσε για να επιβάλλει κανόνες διαπραγμάτευσης στην αγορά των προμηθευτών και να καταφέρει να εγείρει τα αντανακλαστικά του ανταγωνισμού. Από τα αποτελέσματα μπορούμε να πούμε ότι η προσπάθεια ήταν επιτυχής και απέδωσε», δήλωσε ο Αριστ. Ζαχαρόπουλος, που επισήμανε και τη συμβολή των εργαζομένων.

Υποψία αθέμιτων συναλλαγών
Όσον αφορά στα φάρμακα, ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Βόλου κατάφερε να εγείρει τα αντανακλαστικά του ανταγωνισμού, ανάμεσα στις πολυεθνικές και τις φαρμακοβιομηχανίες.
«Η έκφραση για υπερκέρδη των πολυεθνικών ή των φαρμακοβιομηχανιών, δεν είναι απόλυτα ακριβής, διότι ξεκαθαρίσαμε ότι θέλουμε να μπουν στον ανταγωνισμό, κόβοντας δαπάνες από μαύρο χρήμα που διακινούνταν σε αθέμιτες συναλλαγές», δήλωσε ο κ. Ζαχαρόπουλος, που εκτίμησε ότι κάτι ανάλογο γινόταν και στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Έκπτωση έως 70%
Σύμφωνα με τον διοικητή, μεγάλη πολυεθνική εταιρία φαρμάκων έκανε έκπτωση στο Νοσοκομείο Βόλου 66% και άλλη εταιρία σε ψυχοφάρμακο έκανε έκπτωση 70%, στα ίδια σκευάσματα που χρησιμοποιούνταν και πιο πριν. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαχαρόπουλος «η πρόκληση που αντιμετώπιζαν αυτές οι μεγάλες εταιρίες, ερχόμενες στο Βόλο και μάλιστα εκπρόσωποι των διοικήσεων, ήταν τι θέλουμε να κάνουμε. Τους εξηγήσαμε και βρήκαμε μια φόρμουλα, ώστε και οι μεγάλες εταιρίες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου, αναφερόμενος στην ποιότητα των φαρμάκων, τόνισε ότι κινούνται στη βάση της δραστικής ουσίας και όχι του σκευάσματος, ενώ είναι προφανές ότι έχουν φθηνότερες τιμές με αντίγραφα των φαρμάκων. «Αυτά τα φάρμακα, από τη στιγμή που έχουν έγκριση και πιστοποιητικά βιοισοδυναμίας, δεν μπορεί κανείς να τα απορρίπτει. Όποιος έχει επιστημονική βάση, θεώρηση και θέλει να μιλήσει επιστημονικά, υπάρχει η καρτέλα του ΕΟΦ, που μπορεί να κατατεθεί για να κριθεί η άποψή του επίσημα», τόνισε.

Για τις υπερωρίες… η Κυβέρνηση
Τέλος, αναφερόμενος στις υπερωρίες των εργαζομένων που κόπηκαν, ο κ. Ζαχαρόπουλος δήλωσε ότι σε συζήτηση που έγινε μαζί τους, θα απαιτούνταν 300 ως 500 € για να υπάρξει κάλυψη υπερωριών όπως την πρότειναν οι εργαζόμενοι. Το πρόβλημα είναι, ανέφερε, ότι κάθε δαπάνη μισθοδοσίας, δεν είναι στην ευχέρεια της Διοίκησης του Νοσοκομείου, αλλά λαμβάνεται από την κυβέρνηση και δεν μπορεί να το αγγίξει κανένας. Ακόμη τόνισε ότι στο Νοσοκομείο Βόλου, επειδή δεν υπάρχει η απαραίτητη στελέχωση, καλείται το ίδιο προσωπικό να καλύψει τις ανάγκες, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη τέτοιου είδους πρόνοιας, όπως οι υπερωρίες.


Από τα 3.600 € στα 990 €!
Αναφορικά με την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών, ο διοικητής του Νοσοκομείου ανέφερε ότι, πριν 2,5 χρόνια, κάποια σετ ορθοπεδικών κόστιζαν περίπου 3.600 €. Σήμερα, ένα παρόμοιο σετ της ίδιας εταιρίας, κοστίζει 990 €.
«Σ’ αυτή την ιστορία πιθανώς, κάποιοι άνθρωποι είχαν συμμετοχή σ’ αυτές τις υπέρογκες τιμές», δήλωσε ο κ. Ζαχαρόπουλος, ο οποίος άφησε αιχμές και κατά γιατρών, που είχαν υποστηρίξει σε συνέντευξη τον περασμένο Ιούλιο, ότι το 2011 δεν έγινε καμία επέμβαση στην ορθοπεδική κλινική. Συμπλήρωσε δε ότι τέτοια στοιχεία παραλαμβάνουν διάφοροι καλόπιστα, όπως πρόσφατα η ΝΟΔΕ Μαγνησίας. Όπως τόνισε, η Διοίκηση δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με τις παραβατικές συμπεριφορές και ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που είναι συντριπτικά και διαμετρικά αντίθετα με τους ισχυρισμούς των γιατρών.


Χιλιάδες μερίδες στα σκουπίδια!
Για τα τρόφιμα, ο κ. Ζαχαρόπουλος τόνισε ότι γίνονται διαγωνισμοί που δεν γινόταν παλιότερα. Και αυτό χωρίς την ευθύνη των προηγούμενων Διοικήσεων, αλλά της κεντρικής διοίκησης και του υπουργείου.
Όπως ανέφερε ο διοικητής, οι τιμές της προμήθειας των τροφίμων δεν ήταν υπερβολικές, αλλά κανείς δεν ήλεγχε την κατανάλωση. Όπως ανέφερε, στα μαγειρεία παρασκευάζονταν μερίδες φαγητού που δεν καταναλώνονταν από κανέναν άνθρωπο και κανείς δεν γνωρίζει που πήγαιναν αυτές οι ποσότητες. Μετά από προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010, εξοικονομήθηκαν 104.000 μερίδες φαγητού. «Σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2005, 120.000 μερίδες φαγητού ήταν πεταμένες στα σκουπίδια!
«Η κατάσταση αυτή συμμαζεύτηκε και έφερε τα αποτελέσματα μείωσης του κόστους κατά 41%», δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου.


Προσπάθεια
«συκοφάντησης
αποτελεσμάτων»
«Φαίνεται ότι κάποιοι, επειδή μπορεί να έχουν θιχθεί αθέμιτα συμφέροντα που ήταν εδραιωμένα, έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια συκοφάντησης αποτελεσμάτων, προσπαθειών και κάθε είδους δραστηριότητα, ίσως για το λόγο ότι νοσταλγούν να επανέλθουν στο παλιό καθεστώς», ήταν η δήλωση του κ. Ζαχαρόπουλου.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου συστήνει στους πολίτες αν βρεθούν αντιμέτωποι με καταστάσεις, που τους ενημερώνουν οι γιατροί ότι δεν έχουν υλικά για να τους κάνουν καλά, να απευθύνονται κατευθείαν στο γραφείο της Διοίκησης. «Αν υπάρχουν άνθρωποι που κακόπιστα και κακόβουλα κατηγορούν εργαζόμενους και στελέχη του Νοσοκομείου, πρέπει να προστατέψω τους εργαζόμενους. Αν όμως οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου είναι παραβατικοί με κάθε τρόπο, πρέπει να προστατέψω το κοινό και, ως Διοίκηση, να επιβάλλουμε ποινές στους εργαζόμενους», δήλωσε ο κ. Ζαχαρόπουλος. Συμπλήρωσε δε ότι δεν μπορεί να ακυρώνεται μια δουλειά που γίνεται και να καταρρακώνεται το ηθικό των εργαζομένων, όταν βγαίνουν στη δημοσιότητα καταγγελίες που πρόκειται για τη δουλειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: