3.11.11

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "metro" ...


Παγκόσμιο αρνητικό αντίκτυπο συνεχίζει να έχει η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, κάτι που φάνηκε και στα χθεσινά πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

«Η Αθήνα βάζει στοίχημα με... υψηλό διακύβευμα» ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου των «Financial Times», ενώ οι «New York Times» κυκλοφόρησαν με τίτλο: «Ψίθυροι για επιστροφή στη δραχμή δυναμώνουν στην ελληνική κρίση». Ιδιαίτερα επικριτικό της απόφασης του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν το κύριο άρθρο της «Le Monde».

«Ποια μύγα τσίμπησε τον Παπανδρέου;» αναρωτήθηκε η γαλλική εφημερίδα. «ΧΑΟΣ» γραμμένο στα ελληνικά ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής «Liberation», με την επεξήγηση: «Η αιφνιδιαστική αναγγελία δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο διάσωσης των Βρυξελλών σκορπίζει τον πανικό στην Ε.Ε. και απειλεί την ευρωζώνη».

Με πρωτοσέλιδο τον τίτλο «Κραχ» στα ελληνικά κυκλοφόρησε η γαλλική εφημερίδα «La Tribune», αναφερόμενη στην πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά» έγραψε στο κύριο άρθρο της η γερμανική «Die Welt». «Μια καλή ιδέα σε λάθος στιγμή» σχολίασε στο άρθρο του ο εκδότης της γερμανικής «Süddeutsche Zeitung». Πιο καυστική η «Bild», κυκλοφόρησε με τίτλο «Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες», ενώ και η ισπανική «El Pais» χαρακτήρισε την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού «τεράστιο λάθος».

Για μια σοκαρισμένη Ευρώπη και μια «απελπισμένη προσπάθεια» από Μέρκελ και Σαρκοζί να κρατήσουν την ευρωζώνη ενωμένη έκανε λόγο η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ενώ η «Telegraph» αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «τρελό».

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: