23.12.11

ΚΥΠΡΟΣ.Γεννιούνται παιδιά αλλά δεν "υπάρχουν" για το Κράτος...


Πολλές τέτοιες περιπτώσεις διερεύνησε το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά.
Λευκωσία: Παιδιά γεννιούνται σε ιδιωτικές κλινικές και κρατικά νοσηλευτήρια, αλλά για το κράτος είναι ανύπαρκτα, καθώς οι επαρχιακές διοικήσεις αρνούνται να εκδώσουν πιστοποιητικά γεννήσεως, επειδή οι...
γιατροί αρνούνται να εκδώσουν βεβαιώσεις γεννήσεως, χωρίς να έχουν πληρωθεί τα νοσήλια. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις διερεύνησε το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, η οποία έχει εμπλέξει στις υποθέσεις τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και την Αστυνομία, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις προκύπτουν και ζητήματα εκβιασμού των γονιών.

«Τα παράπονα αφορούσαν περιπτώσεις παιδιών για τα οποία δεν ήταν δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού γεννήσεως λόγω σοβαρών δυσκολιών, που οφείλονται στις υφιστάμενες διαδικασίες και πρακτικές, οι οποίες απορρέουν από τον Νόμο και «επιτρέπουν» σε πολλές περιπτώσεις παιδιών, να παραμένουν άγραφα και «ως να μην υπάρχουν», όπως αναφέρει στην έκθεσή της η κ. Κουρσουμπά. Αυτό, όπως εξηγεί, συμβαίνει για δύο διαφορετικούς λόγους. Στην πρώτη περίπτωση, «γιατροί, ως άτομα που μπορούν, υπογράφοντας το έντυπο για εγγραφή, να πιστοποιήσουν τη γέννηση ενός παιδιού, αρνούνται να παραδώσουν το έντυπο, ως μοχλό πίεσης προς τους γονείς για πληρωμή οφειλόμενων τελών». Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η Επίτροπος «με παρεμβάσεις της προς τον αρχηγό Αστυνομίας, τον υπ. Εσωτερικών, τους υπεύθυνους γυναικολόγους-μαιευτήρες και τους διευθυντές κλινικών, ζήτησε να προβούν στις ενδεδειγμένες εκ μέρους τους ενέργειες, για εγγραφή του παιδιού και έκδοση πιστοποιητικού γεννήσεως». Ωστόσο, παρά την παρέμβαση της Αστυνομίας και την ποινική δίωξη των υπευθύνων, «τα παιδιά εξακολουθούν να παραμένουν άγραφα, λόγω των δυσκολιών που τα αρμόδια Τμήματα του υπ. Εσωτερικών συναντούν». Στο γραφείο της Επιτρόπου, έφθασαν και υποθέσεις που αφορούσαν αλλοδαπούς γονείς οι οποίοι δεν βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο. Με δεδομένο το γεγονός «ότι οι γονείς έχουν αποκλειστική ευθύνη για παράδοση των εντύπων, για εγγραφή του παιδιού τους στο σχετικό Επαρχιακό Ληξιαρχείο», δημιουργείται πρόβλημα καθώς παρατηρείται το φαινόμενο, «γονείς χωρίς νόμιμο καθεστώς παραμονής, φοβούμενοι τη σύλληψη ή την απέλασή τους, δεν προχωρούν σε εγγραφή των παιδιών τους».
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: