19.12.11

Με όπλο τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. επιμένει για εκλογές...


Εντάσσοντας στα εργαλεία της εκφοράς του πολιτικού της λόγου και τις δημοσκοπήσεις, που τη φέρουν να προηγείται του ΠΑΣΟΚ έως και... 10 ποσοστιαίες μονάδες, η Ν.Δ. επιμένει στις εκλογές το συντομότερο δυνατό και επαναφέρει καθημερινά τη 19η Φεβρουαρίου ως την ενδεικνυόμενη ημερομηνία.

Ουδόλως τυχαίως, το Πολιτικό Παρατηρητήριο απέστειλε χθες τα αποτελέσματα άλλης μιας δημοσκόπησης, με το σχόλιο ότι «αυτή η πραγματικότητα (ότι προηγείται η Ν.Δ.) δεν μπορεί να αναιρεθεί από υποθετικού τύπου ερωτήσεις-κατασκευές μιας άλλης "πραγματικότητας" που δεν υπάρχει. Τι πάει να πει π.χ. η ερώτηση "αν με τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα αλλάξει προς το καλύτερο";».

Το σχόλιο αναδεικνύει τους βασικούς φόβους της Συγγρού. Οτι όσο παρατείνεται ο βίος της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» του κ. Λουκά Παπαδήμου τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, με στελέχη και από τη Ν.Δ. και τόσο μειώνεται η πιθανότητα της ούτως ή άλλως επισφαλούς προς το παρόν αυτοδυναμίας.

Με ποιον τρόπο ωστόσο η Ν.Δ. θα «προκαλέσει» εκλογές; Οι πληροφορίες φέρουν το επιτελείο Σαμαρά να σχεδιάζει να αποσύρει την εμπιστοσύνη της Ν.Δ. από το παρόν κυβερνητικό σχήμα άμα τη υπογραφή του PSI, του κουρέματος δηλαδή του ελληνικού χρέους. Εξ ου και διαμηνύουν ότι αποκλείεται να συναινέσουν σε ανασχηματισμό της παρούσας κυβέρνησης, καθώς, εκτός των άλλων, θα έδινε στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα επιλογών που κατά τους ίδιους δεν του αναλογούν εκ του ρόλου που του έχει ανατεθεί.

Το είπε άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς στον κ. Παπαδήμο, στην τελευταία τηλεφωνική τους συνομιλία: «Οποιος μιλά για παράταση του βίου της κυβέρνησης ουσιαστικά την υπονομεύει».

Από την άλλη πλευρά ωστόσο η αντίφαση είναι ότι στη Συγγρού αναμένουν ραγδαίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ίσως και εντός της εβδομάδας, που βεβαίως θα έχουν άμεσες επιπτώσεις και στα καθ' ημάς.

Για παράδειγμα, στενοί συνεργάτες του προέδρου εκτιμούν ότι ίσως και εντός της εβδομάδας η Γαλλία χάσει τα τρία άλφα από τους οίκους αξιολόγησης και πιθανό αποτέλεσμα να είναι η καθυστέρηση της υπογραφής για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Με βάρκα την ελπίδα και με απρόσμενο συμπαραστάτη στις απόψεις του Αντ. Σαμαρά περί του χρόνου των εκλογών τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο, η Συγγρού πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το παιχνίδι, αλλά ακόμη η πολυπόθητη αυτοδυναμία μοιάζει άπιαστο όνειρο.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: