5.2.12

Ο ΣΕΒ ιδρύει παρατηρητήριο για τα εμπόδια που βάζει το κράτος...


Σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ για τις νέες τελωνειακές διαδικασίες και το ηλεκτρονικό τελωνείο ανακοινώθηκε η ίδρυση Παρατηρητήριου Ρυθμιστικών Εμποδίων.

Όπως τονίστηκε, το... Παρατηρητήριο θα είναι σύγχρονο, ανεξάρτητο και επιστημονικά αξιόπιστο, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τις παρεμβάσεις του κράτους στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Στόχος της σημερινής εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε σχέση με τις τελωνειακές διαδικασίες και να παρουσιαστεί ένα φάσμα λύσεων - με ξεχωριστή έμφαση στο ηλεκτρονικό τελωνείο (ICISnet), στο Πιστοποιητικό Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα και στις νέες απλοποιημένες και τεχνολογικά σύγχρονες διαδικασίες κατά την εισαγωγή και εξαγωγή.

Όπως υπογράμμισε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής, η εκδήλωση σηματοδοτεί τη βούληση του ΣΕΒ, της δημόσιας διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας να υιοθετηθούν λύσεις που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους και του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, αναφέρει ο ΣΕΒ, τα αποτελέσματα είναι μάλλον φτωχά. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι στον τομέα ειδικά των τελωνείων ανοιχτά παραμένουν κρίσιμα θέματα όπως το υψηλό κόστος του εκτελωνισμού, το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των τελωνείων, οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις και τα φαινόμενα διαφθοράς. Τα προβλήματα αυτά, τόνισαν οι ομιλητές, επιβαρύνουν το κόστος των επιχειρήσεων, δρουν ανασταλτικά στο εμπόριο και καθιστούν τα τελωνεία μόνιμο πεδίο κριτικής για το κράτος.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: