31.5.12

Οι βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική...


Επιχείρηση διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής με όρους κυβερνησιμότητας χωρίς ακρότητες θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή στην παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματός του, κάνοντας μια... προσπάθεια σε ορισμένα σημεία του να αποφύγει τα ιδεολογήματα περί αριστερού απομονωτισμού που επιθυμούν ορισμένες συνιστώσες.

Σύμφωνα με το σχέδιο κειμένου που έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, θέτουν ως προϋπόθεση την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια για την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής και τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες αφοπλισμού και αποστρατιωτικοποίησης. Στην τέταρτη ενότητα του επικαιροποιημένου προγράμματος που αφορά στην εξωτερική πολιτική επισημαίνεται, όπως και στο προηγούμενο προεκλογικό του πρόγραμμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και υπέρ της κατάργησής του και ζητά να τεθεί η Ελλάδα έξω από στρατιωτικούς συνασπισμούς.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δηλώνουν ότι «θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Θέση που συνοδεύεται από την απαίτηση βημάτων, όπως άρση του casus belli, παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και από την πρόταση για την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλισμών των δύο χωρών προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των λαών τους».

ΑΟΖ

Σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, η ρητορική τους προσαρμόζεται σε όρους διακυβέρνησης, δηλαδή τάσσονται υπέρ της οριοθέτησης της με βάση το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για την κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού σχεδιάζουν μάλιστα να ενεργοποιήσουν όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες.

Σκοπιανό

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, στην παρουσίαση την Παρασκευή του προγράμματός τους, θα κατηγορήσουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη συνέχιση της εκκρεμότητας του ονόματος, ωστόσο η θέση τους ταυτίζεται με την πάγια εθνική πολιτική, τάσσονται δηλαδή υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Αποκρούουν τις εθνικιστικές εντάσεις και υποστηρίζουν την πολύμορφη προσέγγιση, συνεργασία και οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: