31.7.12

Είμαστε σε οριακό σημείο...


Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα, σημείωσε ότι είμαστε σε οριακό σημείο. Δεν πήραμε τη δόση που... έπρεπε να πάρουμε και έχουμε εκκρεμότητα ομόλογο της ΕΚΤ όπου έχουμε διαβεβαίωση από τον κ. Γιουνκέρ, ότι θα βρεθεί λύση σε αυτό.

Παράλληλα είπε ότι γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια ώστε το πακέτο 11,5 να είναι όσο το δυνατό κοινωνικά δικαιότερο και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι λείπει το 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτό που μας απασχολεί συμπλήρωσε, είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχουμε βρει. «Ένα πρόγραμμα εκτός στόχων, η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη από τις εκτιμήσεις, σχεδόν διπλάσια η ανεργία και πάνω από 54% στα νέα παιδιά.

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, συμπλήρωσε, θα πρέπει να δείξουμε αξιοπιστία και φερεγγυότητα και οι εταίροι, να μας δώσουμε τους βαθμούς ελευθερίας που χρειάζεται.
Έχουμε ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί όσο εμείς είμαστε αξιόπιστοι πρόσθεσε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το πακέτο των 11,5 δισ. μαζί με τις παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων και τις διαρθρωτικές αλλαγές δημιουργούν τη στρατηγική ώστε να είμαστε πιο ισχυροί στην διαπραγμάτευση που διαρκώς γίνεται με τους εταίρους.

Παραδέχτηκε ότι οι βαθμοί ελευθερίας στη διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή είναι πολύ περιορισμένοι και υποστήριξε ότι η επιμήκυνση είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Όπως είπε, έχει τεθεί σε όλες τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους, θα πρέπει όμως όπως ανέφερε, να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι ισχύει η δέσμευση ότι δεν θα θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλομισθοί και υποστηριξε ότι επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένα πακέτο οικονομίας που θα φέρει ανάταση και ανάπτυξη.

Ο κ. Σταϊκουρας, χαρακτήρισε επίσης συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο τη συμφωνία Πειραιώς - ΑΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: