6.8.12

Καίει βενζινάδικα ο «Ήφαιστος»...


Φωτιές έχει ανάψει ο «Ήφαιστος» σε πρατήρια υγρών καυσίμων στη Μαγνησία. Το πρόγραμμα, μέσω του οποίου γίνεται η διαχείριση του πετρελαίου θέρμανσης, έχει μετατραπεί σε πραγματικό μπελά για τους βενζινοπώλες, οι οποίοι βρέθηκαν να ...

πνίγονται ανάμεσα σε πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Εξοντωτικά και εντελώς άδικα χαρακτηρίζει τα πρόστιμα ο Σύλλογος Βενζινοπωλών Μαγνησίας και καλεί τα μέλη του να ενημερωθούν για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται για την ακύρωση των προστίμων, στα οποία αδυνατούν ανταποκριθούν, πολύ περισσότερο εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Άγγελο Τσαβέ, στη Μαγνησία τα αποτελέσματα του προγράμματος «Ήφαιστος» για το πρώτο εξάμηνο του 2011 –του δευτέρου εξαμήνου δεν έχουν ακόμη εκδοθεί- είχαν ως αποτέλεσμα υπέρογκα πρόστιμα να επιβληθούν σε 90 πρατηριούχους. Υπάρχουν πρατηριούχοι υγρών καυσίμων που έχουν κληθεί να πληρώσουν έως και 100.000 ευρώ, ενημέρωσε.

Και όλα αυτά δίχως να υπάρχει δόλος εκ μέρους των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά κυρίως συμπλήρωσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης με λανθασμένα στοιχεία, τα οποία δήλωσε ο πελάτης.

Μέσω του συστήματος, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή πριν από μία πενταετία, γίνεται η αντιστοιχία των αποδείξεων και των τιμολογίων αγοράς που υποχρεούται να καταθέσουν οι βενζινοπώλες.

Σε καθημερινή βάση, μέσα από τα στοιχεία που υποχρεούνται να καταθέσουν (λίτρα που αγοράστηκαν, λίτρα που πωλήθηκαν, αγοραστής κ.λπ.), ενημερώνουν το σύστημα για τη δραστηριότητά τους σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Πολλές φορές εξαιτίας αδυναμίας του συστήματος τα στοιχεία δεν συμφωνούν. Είτε διότι ο αγοραστής έδωσε λάθος ΑΦΜ ή διότι για τη συμπλήρωση της απόδειξης δήλωσε όνομα θανόντα. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους περιπτώσεις, που κατά τη διασταύρωση των στοιχείων, το σύστημα «χτυπά». Ωστόσο, κανείς δεν ενημερώνει τον πρατηριούχο για την επαλήθευση των στοιχείων ή την αποστολή συμπληρωματικών, παρά με την πρώτη ευκαιρία βεβαιώνονται πρόστιμα, το ένα πίσω από το άλλο, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη», εξήγησε ο κ. Τσαβές.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, στο 60% των πρατηρίων έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός τους στη Μαγνησία. «Δεν φτάνει που μετά τις δυσκολίες ο κλάδος μας στέκεται όρθιος, έρχονται και τα τσουχτερά και άδικα πρόστιμα να μας εξοντώσουν», σχολιάζει ο πρόεδρος του συλλόγου βενζινοπωλών Μαγνησίας.

Τα πρόστιμα-μαμούθ επιβάλλονται, στις περισσότερες των περιπτώσεων, για ανθρώπινα λάθη και οι βενζινοπώλες οι οποίοι παλεύουν για ένα μεροκάματο, αισθάνονται ότι τυγχάνουν πολύ άδικης μεταχείρισης.

Με στόχο να επαναφέρουν στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται στις επιχειρήσεις τους, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2011 προκάλεσαν σοκ, οι βενζινοπώλες προγραμματίζουν κινητοποιήσεις.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Βενζινοπωλών Μαγνησίας καλεί να έρθουν σε επαφή μαζί του όλοι οι πρατηριούχοι και μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης του νομού Μαγνησίας, εξαιτίας ενός προβλήματος που παρουσιάστηκε στο σύστημα «Ήφαιστος».

Παράλληλα τους καλεί να ενημερωθούν προκειμένου να συμμετάσχουν στον αγώνα του συλλόγου για την ακύρωση των εξοντωτικών και εντελώς άδικων προστίμων.

Οι πρατηριούχοι και μεταπωλητές για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στα παρακάτω τηλέφωνα: 2421023937 Τσαβές, 2421061141 Κόπανος και 2421025074 Δενελάβας.

Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: