12.8.12

“Mästarnas mästare”: Χρυσή ευκαιρία για τη Μεσσηνία...


Οταν περισσότεροι από 2 εκατ. ευρώ τηλεθεατές παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση ένα τηλεοπτικό σόου, πρόκειται αναμφισβήτητα για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής. Οταν μάλιστα αυτό λαμβάνει χώρα στη Μεσσηνία, τότε μόνο ως “χρυσή ευκαιρία” μπορεί να χαρακτηριστεί για την περιοχή μας. Ο λόγος για το τηλεπαιχνίδι...

“Mästarnas mästare” ή στα ελληνικά “Ο πρωταθλητής των πρωταθλητών”, που αποτελεί παραγωγή της κρατικής σουηδικής τηλεόρασης και στο οποίο θα λάβουν μέρος 12 βετεράνοι πρωταθλητές και ολυμπιονίκες από τη Σουηδία. Θα επιδοθούν σε δοκιμασίες αθλητικού περιεχομένου, με σκοπό να επιδείξουν τις αντοχές τους αρκετό καιρό μετά την... αποστρατεία τους.

Το τηλεπαιχνίδι θα γυριστεί εξ ολοκλήρου στη Μεσσηνία και με δεδομένο ότι ανάλογα τηλεπαιχνίδια στο πρόσφατο παρελθόν είχαν μέσο όρο τηλεθέασης ανά εκπομπή 2,2 εκατ. άτομα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι προοπτικές που ανοίγονται είναι κάτι παραπάνω από θετικές.
Ειδικότερα, γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν σε Βοϊδοκοιλιά, Μπούκα, Βέργα, Ανω Βέργα, Πύλο, Αρχαία Μεσσήνη, Μονή Βουλκάνου, παλιά Καρδαμύλη, φαράγγι Φονέα και σε μεσσηνιακούς ελαιώνες. Η διαδικασία ξεκινάει στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει για περίπου ένα μήνα, ενώ η εκπομπή θα μεταδοθεί από τη σουηδική τηλεόραση την άνοιξη του 2013 σε 10 ωριαία επεισόδια. Πρόκειται για τον πέμπτο κύκλο της συγκεκριμένης εκπομπής. Ενδεικτικό μάλιστα της σημαντικότητάς της είναι το ότι οι προηγούμενοι κύκλοι έλαβαν χώρα σε Ανδαλουσία, Μάλτα, Κύπρο και λίμνη Μπάλαντον στην Ουγγαρία. Οσο για τη φετινή διοργάνωση, συνδιεκδικήτριες ήταν αρκετές περιοχές της Μεσογείου - μεταξύ αυτών και ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα κ.ά.
Η Μεσσηνία ευτύχησε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η παραγωγή με αποτέλεσμα να επιλεγεί για τα γυρίσματα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της παραγωγής αρχαιολόγο Παρ Χεντμαρκ, τα κριτήρια για την επιλογή της Μεσσηνίας ήταν τα πανέμορφα τοπία με τις πολλές εναλλαγές, οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των τόπων όπου θα γίνουν γυρίσματα, η κοντινή απόσταση θάλασσας και βουνού, η ύπαρξη κάστρων και άλλων αρχαιολογικών χώρων, το θαυμάσιο κλίμα και γενικότερα η ελληνική κουλτούρα.
Ηδη στην περιοχή έχουν ξεκινήσει να καταφθάνουν μέλη της παραγωγής για να προετοιμάσουν το έδαφος. Εκτός των 12 παικτών, στη Μεσσηνία θα βρεθούν περίπου 50 άτομα. Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη γίνει κρατήσεις 56 δωματίων σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας, ενώ οι διαγωνιζόμενοι θα μείνουν σε υπερπολυτελή βίλα στην περιοχή της Σάνταβας, όπου θα γίνουν και γυρίσματα.
Προσεχώς θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της εκπομπής σε σκανδιναβικά μέσα ενημέρωσης, σε ειδική εκδήλωση που εκτός απροόπτου θα λάβει χώρα στην Ανω Βέργα, με την εντυπωσιακή θέα σε μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας. Ο τελικός του τηλεπαιχνιδιού θα πραγματοποιηθεί στο Νιόκαστρο της Πύλου.
Για τις ανάγκες της εκπομπής θα πραγματοποιηθούν λήψεις από ελικόπτερο, οι οποίες θα παίζουν εμβόλιμα καθ' όλη τη διάρκειά του.
Ο κ. Χέντμαρκ, μιλώντας στην “Ε” για την Ελλάδα, τόνισε ότι οι Σκανδιναβοί εξακολουθούν να έχουν πολύ καλή άποψη για τη χώρα μας και για τους Ελληνες, ενώ αναφερόμενος ιδιαίτερα στη Μεσσηνία έκανε λόγο για σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

ΟΙ 12 ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ

Στο τηλεπαιχνίδι θα λάβουν μέρος, όπως προαναφέραμε, 12 βετεράνοι ολυμπιονίκες και πρωταθλητές από τη Σουηδία, 6 άνδρες και 6 γυναίκες. Ας ρίξουμε λοιπόν μία σύντομη ματιά στο προφίλ τους.

Μπερντ Γιόχανσον
ποδηλασία

Bετεράνος ποδηλάτης, γεννήθηκε το 1953 στο Γκέτεμποργκ. Χρυσός ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, ενώ έχει λάβει μέρος και στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972.

Μίκαελ Απελγκρεν
πινγκ πονγκ

Γεννημένος το 1961 στη Στοκχόλμη, έχει αναδειχθεί 4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, 9 φορές πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ έχει σειρά διακρίσεων σε πολλές ακόμα διεθνείς διοργανώσεις. Παίζει με το αριστερό χέρι και είναι γνωστός για την ικανότητά του να παίζει μακριά από το τραπέζι.

Τζέσπερ Μπλόμκβιστ
ποδόσφαιρο

Ισως ο πιο γνωστός από τους διαγωνιζόμενους. Eχει γεννηθεί το 1974 και έχει αγωνιστεί σε μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1998-2001) με την οποία κατέκτησε το τρεμπλ το 1999 (Champions League, Πρέμιερ Λίγκ και Λιγκ Καπ) και η Μίλαν (1996-1997). Επίσης έχει φορέσει τη φανέλα των Ουμέα, Γκέτεμποργκ, Πάρμα, Εβερτον, Τσάρλτον, Τζουγκάρντεν, Ενκεπινγκ και Χάμαρμπι ως αριστερός αμυντικός. Διεθνής με τη Σουηδία 30 φορές, έλαβε μέρος στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1994 στις ΗΠΑ (τρίτη θέση) και 2002 σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Τόργκνι Μόγκρεν
σκι

Γεννήθηκε τo 1963 στο Χέλεφορς του Ερεμπρο. Επαγγελματίας σκιέρ (cross country) από το 1984 ως το 1998, αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Κάλγκαρι το 1988 στη σκυταλοδρομία 4 Χ 10 χλμ. Η καλύτερη ατομική του επίδοση είναι η 5η θέση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Αλμπερτβιλ το 1992. Επίσης έχει αποσπάσει 9 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, εκ των οποίων 4 χρυσά, 3 ασημένια και 2 χάλκινα.

Νταν Κορνέλιουσον
ποδόσφαιρο

Γεννήθηκε το 1961. Σημαντικότερος σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η Γκέτεμποργκ με την οποία κατέκτησε το κύπελλο UEFA το 1982, ενώ την ίδια χρονία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Σουηδία. Αγωνίστηκε ως επιθετικός επίσης στις Κβίντινγκ, Στουτγκάρδη, Κόμο και Μάλμε. Φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Σουηδίας 22 φορές πετυχαίνοντας 12 γκολ.

Ματς Νέσλουντ
χόκεϊ επί πάγου

Στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε πολλά για το χόκεϊ επί πάγου. Πάντως το γεγονός ότι ο Ματς Νέσλουντ έχει κερδίσει με τη Σουηδία το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Λιλεχάμερ το 1994 και το χάλκινο το 1980 στη Λίμνη Πλάσιντ, καθώς επίσης χρυσό (1991), αργυρό (1981) και χάλκινο (1979) μετάλλιο σε παγκόσμια πρωταθλήματα, λέει πολλά για την καριέρα του.

Μαγκνταλένα Φόρσπεργκ
σκι και δίαθλο

Γεννήθηκε το 1967 και στην πολυετή καριέρα της κατέκτησε μεταξύ άλλων 2 χάλκινα μετάλλια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002 (15 χλμ. ατομικό και 7,5 χλμ σπριντ). Ακόμη έχει κατακτήσει 6 χρυσά, 1 αργυρό και 5 χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα στο δίαθλο και ένα χάλκινο στη σκυταλοδρομία 4Χ5 χλμ. στο σκι.

Αννα Λίντμπεργκ
καταδύσεις

Γεννήθηκε το 1981 κι έχει λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, του 2000, του 2004 και του 2008, με μεγαλύτερη διάκριση την 5η θέση στο Σίδνεϊ. Επίσης έχει κερδίσει 6 χρυσά, 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Aννα Κάριν Κάμερλινγκ
κολύμβηση

Γεννήθηκε το 1980 και έχει σπάσει 2 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μέτρα πεταλούδα. Εχει κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000 στη σκυταλοδρομία 4Χ100 ελεύθερο, ενώ έχει κατακτήσει δεκάδες μετάλλια σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Μαλίν Εβερλεφ-Κρεπ
στίβος

Γεννήθηκε το 1972. Εχει αποσπάσει σειρά διακρίσεων στο μαραθώνιο και στους δρόμους μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, συμμετέχοντας σε δεκάδες διεθνείς διοργανώσεις.

Ελενα Εκχολμ-Γιόνσον
δίαθλο

Γεννήθηκε τo 1984 και έχει αποσπάσει 3 χρυσά, 1 αργυρό και 5 χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Κριστίν Μάγκνουσον
μπάντμιντον

Γεννήθηκε το 1964. Εχει λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και του 1996, ενώ έχει κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1989 και το αργυρό το 1991.
http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: