31.1.13

Επιφυλακτικοί πρυτάνεις και κόμματα για το σχέδιο «Αθηνά»...

Ούτε αρνητικά ούτε θετικά ήταν η πρώτη αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας για το σχέδιο «Αθηνά», καθώς επίκειται η σύγκληση έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων για να συζητηθεί το θέμα. Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συνεδριάσει η διευρυμένη συντονιστική επιτροπή της Συνόδου, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όποιοι...
πρυτάνεις θέλουν προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους.

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε ακόμη τις λεπτομέρειες του σχεδίου και το τι ακριβώς αλλάζει» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας στο «Βήμα», ενώ προσθέτει ότι ευτυχώς υπάρχει περίοδος διαβούλευσης 45 ημερών πριν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό. Ο κ. Τσάλτας αναρωτιέται πάντως ποιες θα είναι οι δικαιοδοσίες του νέου αυτού Διοικητικού Συμβουλίου του Ομόσπονδου Πανεπιστημίου που δημιουργείται.

Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Γάτσιος, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι το σχέδιο αυτό αιφνιδιάζει αρνητικά τα πανεπιστήμια, καθώς ο σκοπός που εξυπηρετεί είναι ακατανόητος.

Θετική και βασισμένη στην αρχή της σύνεσης κρίνει τη φιλοσοφία της «Αθηνάς» η πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κυρία Αναστασία Σαλή Παπασαλή που μίλησε στο «Βήμα». Όπως λέει, «πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και να μην ολιγωρήσουμε όπως κάναμε πριν από μερικά χρόνια με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θέμα στο οποίο δεν εκφράσαμε γνώμη όταν έπρεπε και φτάσαμε τελικά σε ένα άναρχο τοπίο λειτουργίας τους».

Επιφυλάξεις από ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ

Με την επισήμανση ότι η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας «συνιστά πρώτιστα αναπτυξιακή και ακαδημαϊκή και δευτερευόντως διοικητική και δημοσιονομική αναγκαιότητα» αρχίζει τη δήλωσή της για το σχέδιο «Αθηνά» η κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Το ΠαΣοΚ συζήτησε με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο τα κριτήρια και τις γενικές αρχές του σχεδίου "Αθηνά". Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τη σύνδεσή της με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας καθώς και την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Επίσης συζητήθηκε η ορθολογική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού καθώς και των υποδομών που διαθέτουν τα Ιδρύματα. Αναμέναμε να κάνουμε προτάσεις και διορθώσεις επί συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο όμως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου» συνεχίζει η κυρία Χριστοφιλοπούλου για να καταλήξει: «Το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει το σχέδιο που ανακοινώθηκε και θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις».

Επιφυλακτική στάση τήρησε η εκπρόσωπος του τομέα Παιδείας της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μάς ενημέρωσε για την πρότασή της αναφορικά με το σχέδιο "Αθηνά". Εμείς από την πλευρά μας επιφυλαχθήκαμε και ζητήσαμε τον αναγκαίο χρόνο για να διατυπώσουμε σχόλια και παρατηρήσεις. Αντ' αυτού ενημερωθήκαμε κι εμείς όπως και εσείς για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσης του σχεδίου "Αθηνά"» δήλωσε η κυρία Ρεπούση.

«Η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται στη φάση τελικής επεξεργασίας μιας ουσιαστικής πρότασης αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων επιστημολογικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Στον κορμό της πρότασης αυτής που δεν επιζητεί τη συρρίκνωση αλλά αντίθετα την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται η συνένωση των δυνάμεων των πανεπιστημίων, των τεχνολογικών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων σε κοινοπραξίες που θα διασφαλίζουν την πλήρη αξιοποίηση του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού, των υπαρχουσών υποδομών αλλά και της εμπειρίας των ιδρυμάτων αυτών. Η δική μας προσπάθεια δεν είναι μια άσκηση επί χάρτου για να μη θιγούν κατεστημένα συμφέροντα αλλά μια τολμηρή πρόταση που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις παθογένειες και να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: