30.6.13

Μηνύσεις εναντίον Στουρνάρα και Κεδίκογλου...



Από την ψηφιακή διαβούλευση  και τις ομαδικές απολύσεις στην ΕΡΤ, μέχρι και την εκχώρηση των αθλητικών δικαιωμάτων από το υπουργείο Οικονομικών στο...
Σκάι, καλούνται να απαντήσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο όργιο παρανομιών που συνέβησαν τις τελευταίες  μέρες .

Παράλληλα σε νομικό επίπεδο οι πρόεδροι των, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΤΕΡ κατέθεσαν μήνυση κατά των υπουργών Σ. Κεδίκογλου και Γ. Στουρνάρα για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που διατάσσει την αποκατάσταση της λειτουργίας των πομπών της ΕΡΤ ΑΕ ενώ  ασκείται προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου “μετά την παρέμβαση των σωματείων των εργαζομένων σε  βάρος της Digea για την πραξικοπηματική εμφάνιση του ανυπόστατου μορφώματος ΝΕΡΙΤ”.

Οι υπουργοί Οικονομικών-Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων-Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, καλούνται από τους, Δημήτρη Παπαδημούλη, Νίκο Βούτση και Ζωή Κωνσταντοπούλου να απαντήσουν  “πως σκοπεύουν να διασφαλίσουν το δημοκρατικό αγαθό μίας ισχυρής δημόσιας τηλεόρασης, προχωρώντας στον διαγωνισμό ψηφιακού παρόχου δικτύου με την ΕΡΤ σε καθεστώς αμφισβήτησης και παρεμποδιζόμενη από την Κυβέρνηση να παρέμβει στην διαδικασία” Κι ακόμη “πως σκοπεύουν να εξασφαλίσουν την υποδομή για την ψηφιακή δημόσια τηλεόραση” , αλλά και γιατί αναβάλλεται διαρκώς η απαίτηση από το δημόσιο των ποσών που οφείλονται τόσο για την χρήση συχνοτήτων όσο και για τα διαφημιστικά έσοδα”.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε και δεύτερη ερώτηση προς τους ίδιους υπουργούς ζητώντας να ενημερωθεί για το «Ποιος έδωσε την εντολή εκπομπής σήματος με την ένδειξη ΝΕΡΙΤ από δημόσιες συχνότητες” “πάνω σε ποια νομική βάση και ποια αδειοδότηση στηρίζεται αυτή η ενέργεια”. Κι ακόμη “ποιος και με τι δικαιολογητικά επωμίστηκε το κόστος αυτής της εκπομπής;

Οι τρεις βουλευτές κατέθεσαν προς τους Σ. Κεδίκογλου και Γ. Στουρνάρα ερώτηση πως αν και είναι σε ισχύ, ενσωματωμένες στο ελληνικό δίκαιο οι  Οδηγίες 75/129/ΕΟΚ, και 92/56/ΕΟΚ  για τις ομαδικές απολύσεις και για την υποχρέωση διαβούλευσης πριν το κλείσιμο μιας επιχείρησης . Ρωτούν αν “οι πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για τη διακοπή της ΕΡΤ είναι σύμφωνες με το Κοινοτικό Δίκαιο; Ή μήπως το επιχείρημα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας δεν περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό δίκαιο”. Κι ακόμη αν “τηρούνται οι διατάξεις του νόμου για τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων”.

Η Σοφία Σακοράφα υπέβαλλε ερώτηση  προς τους Γ. Στουρνάρα και Σ. Κεδίκογλου για την εκχώρηση αθλητικών δικαιωμάτων στο Σκάι, αλλά και για το οικονομικό αντικείμενο της συμφωνίας της ΕΡΤ με το κινεζικό κρατικό κανάλι CCTV. Η βουλευτής, μαζί με την κατάθεση εγγράφων   ζητάει να ενημερωθεί”  ποια είναι η συνολική οικονομική ζημία της ΕΡΤ Α.Ε. από την μη μετάδοση του αγώνα του Final 4 με δεδομένο ότι ήδη είχε κλειστεί συμφωνία διαφήμισης ύψους 180.000”. Ακόμη “ποιός, με ποιό τρόπο και με ποιού Υπουργού την εξουσιοδότηση διαπραγματεύτηκε την συγκεκριμένη σύμβαση  και προσδιόρισε, αν προσδιόρισε, το ύψος της όποιας αποζημίωσης” και “ποιός εισέπραξε το τίμημα” της παραπάνω  αποζημίωσης”. Ήδη στην περίπτωση του Confederations Cup του οποίο τα δικαιώματα είχε πληρώσει η ΕΡΤ και πέρασαν από το Γιάννη Στουρνάρα στο Σκάι, υπήρξε παρέμβαση από την EBU. Ο ευρωπαϊκός φορέας διέκοψε τη μετάδοση των αγώνων από το Σκάι  o οποίος φέρεται στον αγώνα Βραζιλία – Ιαπωνία η εικόνα προήλθε από το ZDF,  και στο Ιταλία-Μεξικό από το Sky Italia.

Η ΕΡΤ είχε αγοράσει τα δικαιώματα μέσω της EBU  και στις συμβάσεις προβλεπόταν  πως για οποιαδήποτε μορφή εκχώρησης των δικαιωμάτων οφείλεται η πρότερη συναίνεση του ευρωπαϊκού φορέα δικαιωμάτων  αλλά και της FIFA...

paron.gr/typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: