9.7.13

Πολιτικά «αγκάθια» στο παρά 5’ του Συνεδρίου...




Ρήξη με την Ευρωζώνη ζητεί η «Αριστερή Πλατφόρμα»...
Ένα μόλις 24ωρο πριν ανοίξει τις πύλες του το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τα πολιτικά επίδικα της διαδικασίας έρχονται εκ νέου στην επικαιρότητα.
    «Αγκάθι» για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί μόνο η...
    εκπεφρασμένη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να αυτοδιαλυθούν οι συνιστώσες ή να συνεχίσει να εκλέγεται από το Συνέδριο -και όχι από την Κεντρική Επιτροπή, όπως ζητεί η πλευρά Λαφαζάνη-Νταβανέλου- ο πρόεδρος. Παράλληλα, υπάρχουν και διακυβεύματα πολιτικού χαρακτήρα, σε ό,τι αφορά την πολιτική συμμαχιών («κυβέρνηση Αριστεράς») και την σχέση της χώρας με τους εταίρους-δανειστές της.
    «Σύγκρουση και με τον Ομπάμα»
    Η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Αριστερής Πλατφόρμας» άρχισε ήδη από χθες να δείχνει τα… δόντια της, προϊδεάζοντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ζητήσει να αποτυπωθεί στο κείμενο πολιτικής διακήρυξης του «ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ» η σαφής πρόβλεψη ότι αν οι δανειστές δεν υποχωρήσουν μπροστά σε ενδεχόμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε δε θα διστάσει η κυβέρνηση αυτή να οδηγήσει τη χώρα σε ρήξη με την Ευρώπη. Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της εσωκομματικής μειοψηφίας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Ελλάδα αύριο», κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συγκρουστεί ακόμη και… με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει την Ελλάδα με την άδεια, τη συναίνεση ή την ανοχή της Μέρκελ, του Ολάντ, του Όλι Ρεν και του Μπαρόζο, ή του υπερατλαντικού Ομπάμα, παρά μόνο σε σύγκρουση μαζί τους και με τις πολιτικές που εκφράζουν», σημειώνει στο άρθρο του ο αρχηγός της «Αριστερής Πλατφόρμας», που αποφαίνεται ότι «η κατάργηση των μνημονίων που είναι συνυφασμένα με τις τροϊκανές (sic) δόσεις, είναι ο μόνος βιώσιμος και ελπιδοφόρος εναλλακτικός δρόμος που διαθέτουμε και πρέπει να ακολουθήσουμε μέχρι τέλους». Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβει και τις συγκρουσιακές του διαθέσεις ως προς την ευρωζώνη. Το άρθρο του, εξάλλου, τιτλοφορείται «Η ευρωζώνη δεν είναι το τέλος της ιστορίας» και σ’ αυτό σημειώνεται πως «η ευρωζώνη δεν αντιπροσωπεύει το τέλος της ιστορίας ούτε μπορεί να υπάρξει ειδικός δρόμος ευρωζωνικού προοδευτισμού και σοσιαλισμού. Η ευρωζώνη δεν συνιστά πεδίο επιλογών αλλά πεδίο εφαρμογής, ανεξάρτητα από το χρώμα των κυβερνήσεων, μονοδιάστατων πολιτικών επιλογών ακραίας και άγριας νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης». «Η χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν συνιστά «ευεργεσία» αλλά θανατηφόρα θηλιά στο λαιμό της χώρας. Με την τροϊκανή χρηματοδότηση δεν γίνεται ανασυγκρότηση, παραγωγική ανοικοδόμηση, ανάπτυξη και προοδευτικός μετασχηματισμός στον τόπο, παρά μόνο μνημονιακή λεηλασία και καταλήστευση», καταλήγει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
    Νταβανέλος και διάσπαση
    Σαν να μην έφταναν αυτά, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο «υπαρχηγός» της «Αριστερής Πλατφόρμας» και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Αντώνης Νταβανέλος, επέλεξε να μιλήσει για διάσπαση σε δικό του άρθρο. Στο συγκεκριμένο κείμενο, ο τίτλος που έχει επιλέξει ο κ. Νταβανέλος είναι «Αλήθεια ποιος διασπά τον ΣΥΡΙΖΑ;» και σ’ αυτό κατηγορείται η πλευρά Τσίπρα για διασπαστικές πρακτικές. Ο κ. Νταβανέλος, μάλιστα, ορμώμενος από το «φάλτσο» Τατσόπουλου περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, στηλιτεύει τους «προεδρικούς» που ειρωνεύονται όσους μιλούν για «κυβέρνηση της Αριστεράς», ενώ από τα βέλη δεν ξεφεύγει ούτε η κομματική εφημερίδα του Συνασπισμού, η «Αυγή». Κάνοντας λόγο για «σκόπιμο παιχνίδι λέξεων», ο Αντώνης Νταβανέλος σημειώνει ότι το παιχνίδι αυτό «έχει αρχίσει -πχ από τους τίτλους της Αυγής», ισχυριζόμενος ότι στην εφημερίδα της Αριστεράς «η κυβέρνηση της Αριστεράς συγχέεται μόνιμα με μιαν κάποια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας».

    matrix24.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: