6.7.13

Κίνδυνος για νέες κυρώσεις από τα λύματα στην Αττική...


Τον άμεσο κίνδυνο για νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιβολή χρηματικής ποινής και ημερήσιου προστίμου, λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας αντιμετώπισης του προβλήματος της διαχείρισης των αστικών λυμάτων στους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής επεσήμανε την Παρασκευή εκ...
μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντικό στέλεχος της Επιτροπής.

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία του ειδικού γραμματέα υδάτων Κωνσταντίνου Τριάντη, εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ και των Δήμων Σπάτων-Αρτέμιδας, δεν παρέστη εκπρόσωπος του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στον οποίο παρουσιάζεται και η σημαντικότερη καθυστέρηση ως προς την χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων.

Αυτό προκαλεί καθυστερήσεις στην έναρξη των έργων των βιολογικών καθαρισμών σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση και την οριστικοποίηση του σχεδιασμού της επεξεργασίας λυμάτων για ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο για την εκταμίευση των κονδυλίων για τα συγκεκριμένα έργα, αλλά, σε δεύτερη φάση, και για την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου.

Από το ΥΠΕΚΑ ανακοινώθηκε ότι παρέχονται τα χρηματοδοτικά και διαχειριστικά εργαλεία για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών προς την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Όπως επεσήμανε το υπ. Περιβάλλοντος τα έργα έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής και έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια, τα οποία και πρέπει να απορροφηθούν έως το 2015.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: