26.7.13

Η Κιβωτός του Νώε στο... Πήλιο...

thessalianews.gr
Στο Αραράτ την έψαχναν, στο Πήλιο τη βρήκαμε! Μέσα σε μια ρεματιά -και αρκετά μέτρα πάνω από τον κεντρικό οδικό άξονα του Πηλίου- βρίσκεται μια κιβωτός. Μέσα σε μια...


πυκνή θαμνώδη βλάστηση, μετά βίας διακρίνεται το διώροφο σκαρί του περασμένου αιώνα να στέκει στους πρόποδες ενός λόφου.

Αφού διασχίσαμε έναν μικρό χωματόδρομο και με οδηγό το γαύγισμα του σκύλου του «Νώε» και κάποια κακαρίσματα, βρήκαμε έναν επίγειο παράδεισο. Έναν μικρό περιφραγμένο κήπο με μόνο τα απαραίτητα, ένα αυτοσχέδιο εργαστήρι με διαφόρων ειδών ξύλα και ένα πέτρινο δρομάκι που οδηγεί στην «κιβωτό», συνθέτουν τα στοιχεία μιας μικρής Εδέμ, ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα την ταινία «Γαλάζια Λίμνη».

Εκεί μένει ο Στάθης με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Εκείνος παράτησε τις ανέσεις του πατρικού του σπιτιού που βρίσκεται στην περιοχή και η γυναίκα του άφησε πίσω της όσα «μάταια», όπως λένε, είχε στην Αθήνα. Καλοσυνάτοι, χαμογελαστοί και ήρεμοι, απαλλαγμένοι από το άγχος της καθημερινότητας, ζουν σε αυτό το μέρος και δημιουργούν τα όσα θεωρούν απαραίτητα για τη ζωή τους. «Τι είναι αυτό που σε ώθησε να κάνεις αυτό το βήμα;» τον ρώτησα. «Τι είναι αυτό που σε κάνει να μένεις στην πόλη;» μου απάντησε αφοπλιστικά. «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ο κόσμος τώρα πληρώνει την αλόγιστη υπερκατανάλωση της ενέργειας και των πρώτων υλών και την αμάθειά του να αξιοποιεί με μέτρο και σύνεση ό,τι του δίνει απλόχερα η φύση», συνέχισε χωρίς να χάνει ούτε λίγο από την αισιοδοξία του και το χαμόγελό του.

Μας ξενάγησε στο σκαρί του που φιλοτεχνεί εδώ και 20 χρόνια, το οποίο, αν και το έχουν ζητήσει πολλοί ακόμα και για θεατρικές παραστάσεις, φιλοδοξεί να το μετατρέψει σε μουσειακό χώρο. Όλα τα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα -από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο- του σπιτιού-σκαριού του είναι ξύλινα και αποτελούν δικές του δημιουργίες, ενώ η γυναίκα του τα διακοσμεί με χρώματα και ζωγραφιές. Πολλά από τα αντικείμενα είναι του περασμένου αιώνα, στα οποία ο Στάθης δίνει τη δική του πνοή αναπαλαιώνοντας και μεταποιώντας τα σε αναγκαία.

Αυτή είναι και η δουλειά του Στάθη άλλωστε, ο οποίος ασχολείται με την ξυλουργία και την ξυλοτεχνία από δώδεκα χρονών και κατασκευάζει ή επισκευάζει οτιδήποτε του ζητηθεί, βάζοντας την υπογραφή «ΝΩΕ» σε κάθε του δημιουργία. Γι' αυτό, λαμβάνει συμμετοχή και σε διάφορες εκθέσεις ανά την Ευρώπη και εκθέτει τις δημιουργίες του.

Ο Στάθης απέδειξε έμπρακτα ότι ο Παράδεισος μπορεί να δημιουργηθεί από τα ίδια μας τα χέρια, επιβεβαιώνοντας τη Βολταιριανή ρήση ότι «Ο Παράδεισος βρίσκεται εκεί που είμαι.».

(Βαγγέλης Πασιάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: