8.7.13

Ανοιξε ξανά το πάρκο Γκεζί στην Ταξίμ μετά από εβδομάδες ταραχών...

Η καρδιά των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία, το πάρκο Γκεζί στην Ταξίμ, δόθηκε και πάλι σε δημόσια χρήση, με μία ημέρα καθυστέρηση, όπως αναφέρει σήμερα η αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της Zaman.
Από τα...
τέλη Μαΐου, όταν και άρχισαν οι κινητοποιήσεις κατά της κοπής δέντρων του πάρκου που μεταμορφώθηκαν σταδιακά σε μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, το πάρκο έγινε αρχικά πεδίο σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία και τελικά αποκλείστηκε από τις Αρχές.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού ανακοίνωσε το άνοιγμα αρχικά για την Κυριακή, αλλά νέες διαδηλώσεις με στόχο την ανακατάληψη του χώρου καθυστέρησαν την κίνηση αυτή.

Η κίνηση Αλληλεγγύη στην Ταξίμ με ανακοίνωσή της ζητούσε «να πάμε στο πάρκο μας για να ανοίξουμε τις πόρτες του στους πραγματικούς ιδιοκτήτες ... Είμαστε εδώ και θα μείνουμε εδώ ... Δεν υποχωρούμε από τις απαιτήσεις μας».

Τελικά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος με δακρυγόνα και αντλίες νερού, το απόγευμα του Σαββάτου. Οπως γράφει η Zaman, η επιχείρηση ήταν η μεγαλύτερη των Αρχών από τα μέσα του Ιουνίου, όταν ξεκίνησαν οι βίαιες συγκρούσεις...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: