19.7.13

Βουλή για ΝΕΡΙΤ: Οι «αναγκαίες αλλαγές» και τα «αδειανά πουκάμισα»...

LIVE ΕΙΚΟΝΑ...
Υπό τις ευλογίες των εισηγητών των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και τις σκληρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε την Παρασκευή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας για τη ΝΕΡΙΤ. Εντός της ημέρας αναμένεται η ψηφοφορία, χωρίς...
να έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι ονομαστική.

Ο Κωνσταντίνος Κουτσογιαννόπουλος, εισηγητής εκ μέρους της Ν.Δ., ανέφερε ενδεικτικώς ότι στόχος του νομοσχεδίου θα είναι μια νέα δημόσια τηλεόραση η οποία θα είναι αμερόληπτη, αντικειμενική, ελεύθερη και η λειτουργία της θα χαρακτηρίζεται από πλήρη διαφάνεια. Πρόσθεσε ότι η κρατική τηλεόραση  «είχε μετατραπεί από ταγό της δημοκρατίας σε κέντρο ασυδοσίας». Δεν παραμέλησε δε, να εξάρει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει  στις αναγκαίες, όπως τις χαρακτήρισε αλλαγές, κάτι που καμία πτέρυγα του Κοινοβουλίου «ενώ γνώριζε το πρόβλημα, δεν είχε κάνει».
 
«Δωράκι της κυβέρνησης» στο «σύστημα των ιδιωτικών πειρατικών ΜΜΕ» χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Την κλείσατε για να περάσει το μονοπώλιο της ενημέρωσης στα χρεοκοπημένα ιδιωτικά κανάλια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν έχει συνυπολογίσει το κόστος από το κλείσιμο της ΕΡΤ, από τις ρήτρες συμβολαίων και τις πάσης φύσεως αποζημιώσεις, που περιλαμβάνουν και τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν στους εργαζόμενους. Επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση έπρεπε να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργία.
 
Ο Νίκος Βούτσης ήταν σαφής για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα: ««Το δικό μας όχι στο νομοσχέδιο είναι απόλυτο. Είναι μια έκθεση ιδεών στην οποία δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο». Και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του: ««Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν μυστικά και ψέματα, αποκρύψεις, ασάφειες, επικαλύψεις», ανέφερε ο κ. Βούτσης. Εξέφρασε έντονη αντίθεση σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση, τη διάρκεια, τις αρμοδιότητες αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου.
 
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Ντόλιος τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση του κόμματός του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την οποία προανήγγειλε ότι το κόμμα του δεν θα κυρώσει. Επιστρέφοντας δε στην κομματική γραμμή, απέδωσε «ειλικρινή διάθεση» στον αρμόδιο υπουργό για την βελτίωση όλων των παθογενειών στο σύστημα της δημόσιας τηλεόρασης.
 
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς μίλησε για «σκοτεινό νομοσχέδιο που μπερδεύει σκοπίμως σχέσεις και αρμοδιότητες» αλλά και για κατασυκοφάντηση και ύβρεων κατά των εργαζομένων, ενώ αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης για αντικειμενική ενημέρωση.
 
 Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε - μεταξύ άλλων - ότι, στο «νομοσχέδιο υπάρχουν ύποπτοι όροι που απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό περιλαμβάνοντας και τους μετανάστες» και τόνισε ότι «τα προγράμματα της Δημόσιας Τηλεόρασης πρέπει να απευθύνονται στους έλληνες πολίτες και στην ομογένεια και όχι στους λαθρομετανάστες». 
 
Ο Η. Κασιδιάρης καυτηρίασε τον τρόπο επιλογής του Εποπτικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε ψευδή τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση για αξιοκρατία και διαφάνεια στις προσλήψεις.
 
 Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο μοιάζει με «αδειανό πουκάμισο», «έχει γλώσσα δικαστηρίου» χαρακτηρίζεται από γενικές αρχές και κατευθύνσεις και δεν ξεκαθαρίζει κρίσιμα στοιχεία που μένουν ανοικτά σε ερμηνείες».
 
 «Το μαύρο στην ΕΡΤ συνιστά οιονεί λογοκρισία. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δίνει χώρο στη «σκουπιδοτηλεόραση», επεσήμανε ο κ. Πανούσης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει την μεταρρυθμιστική απόπειρα του νομοσχεδίου του κ. Αλιβιζάτου».
 
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ υπηρετεί τους ιδεολογικούς σκοπούς του συστήματος. «Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχείρησε σε να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως για σειρά προβλημάτων που έχει η ίδια ευθύνη και τα οποία όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα τα επιδεινώσει», τόνισε ο κ. Γκιόκας.
 
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις προσλήψεις που θα γίνουν στη Δημόσια Τηλεόραση χαρακτηρίζοντας «φύλο συκής τα περί αξιοκρατίας». Όπως υποστήριξε, στο νέο φορέα θα εφαρμοστεί όλη η γκάμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων για να βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε ομηρία, ενώ σημείωσε ότι «στο όνομα δήθεν της ανεξαρτησίας ανοίγει ο δρόμος για απαγόρευση ακόμα και της συνδικαλιστικής δράσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: