12.7.13

Ελληνικός Δημόσιος Τραγέλαφος...


 
"Eφυγε το μαύρο, όμως ήλθε το ασπρόμαυρο"... 
Γραμμέλη Αφροδίτη
 
Δεν είχαμε προσδοκίες. Ουδείς περίμενε ότι ο μεταβατικός φορέας θα μπορούσε να εκπέμψει αξιόλογο πρόγραμμα. Ολη η διαχείριση του θέματος ΕΡΤ έγινε και συνεχίζει να γίνεται με ...
πρωτοφανή προχειρότητα. Σχεδόν αδεξιότητα. Η εικόνα που μεταδίδει από το βράδυ της Τετάρτης η ΔΤ είναι ο καθρέπτης της απουσίας στρατηγικής και οράματος για μια δημόσια τηλεόραση η οποία θα μπορέσει να πορευθεί μελλοντικά απαλλαγμένη από τα δεινά του παρελθόντος.

Δυστυχώς, το μέλλον τρομάζει περισσότερο· και μπορεί προσωρινά να έφυγε το μαύρο, όμως ήλθε το ασπρόμαυρο. Με μια συρραφή παλιών, ξεπερασμένων προγραμμάτων, με παντελή απουσία ενημέρωσης, με πρωτοφανή προχειρότητα, με σπασμωδικές κινήσεις κουκουλώθηκαν τα λάθη; Οχι. Σημασία δεν έχει η φωνή, αλλά το περιεχόμενο των λόγων. Και η ΔΤ στερείται λόγου και λογικής. Ο,τι περίσσευε, ό,τι μπορούσε, ό,τι βρήκαμε, άρον-άρον το ρίξαμε στις συχνότητες, «κλείσαμε» και τα ιδιωτικά στούντιο, εξασφαλίσαμε και τη διαδικασία και εγένετο η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση. Ποιος έκανε τον σχεδιασμό και ποιος εισηγείται τη φιλοσοφία ενός καναλιού που κρύβεται πίσω από ντοκυμαντέρ και παλιές ταινίες χρησιμοποιώντας τα ως άλλοθι πολιτισμού και κουλτούρας; Και ποιος επιτρέπει να βγαίνει στον αέρα μια εικόνα όπως αυτή η οποία αντί να τιμά την ιστορία της ΕΡΤ τη ρίχνει στα τάρταρα; Ας ελπίσουμε ότι ο σχεδιασμός του νέου, επίσημου φορέα θα είναι εντελώς διαφορετικός.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, εκτός από αρκετό χρόνο, απαιτείται να βρεθούν ικανά στελέχη, επαγγελματίες που να γνωρίζουν καλά από τηλεόραση και περιβάλλον απαλλαγμένο από πολιτικές και άλλου είδους σκοπιμότητες και παρεμβάσεις. Δυστυχώς, τα ως τώρα δείγματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: