13.7.13

Σας καλώς ορίζουμε στην όμορφη Σκόπελο (φωτο)...

www.skopelosonline.gr

Μια φυσική ομορφιά που ο επισκέπτης νοιώθει ότι βρίσκετε σ`έναν μικρό παράδεισο στην καρδιά της Ελλάδας ,το πιο πράσινο νησί της Μεσογείου .

Η Σκόπελος είναι  ο τόπος που συνδυάζει αρμονικά τον φυσικό με τον πολιτιστικό του πλούτο ,την όψη του  και τους ανθρώπους .Οι κυριότεροι οικισμοί της Σκοπέλου είναι ...
δυο :η χώρα που είναι η πρωτεύουσα με το λιμάνι Σκόπελος και η ορεινή  Γλώσσα με επίνειο της  το Λουτράκι ,το πρώτο Λιμάνι που συναντά ο επισκέπτης στο νησί  .
Η Σκόπελος είναι ένα νησί καταπράσινο ,με απίθανες και πεντακάθαρες παραλίες , ιδανικό για όσους αναζητούν την ηρεμία ,την πλούσια φύση ,της οικογενειακές τους στιγμές χαλάρωσης ,το καλό φαγητό ,τη διασκέδαση της νεολαίας στα καλοκαιρινά κλαπάκια της ,τα πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα και τις αγαπησιάρικες  βόλτες λουσμένες φεγγαράδα .
Το νησί με τον δικό του  παραδοσιακό τρόπο κατάφερε μέσα στα νησιά των Β.Σποράδων (ανάμεσα στην κοσμοπολίτικη Σκιάθο και την γραφική Αλόννησο )να ξεχωρίσει χωρίς να μιμηθεί καμιά από της δυο και να κρατάει μέχρι και σήμερα το δικό της μοναδικό στυλ παντρεύοντας το νεοκλασικό με το Αιγαιοπελαγίτικο .
Οι τουρίστες όσο και αν προσπαθούν να αποτυπώσουν τις στιγμές τους και  την κάθε γωνιά με λεπτομέρεια στις φωτογραφικές τους μηχανές , η ζωντάνια του νησιού και η ομορφιά των χρωμάτων παραμένει εδώ……ώστε….. να τους ξαναφέρνει για χρόνια κοντά της …
Δεν είναι τυχαίο που ο Διεθνής Οργανισμός Βιοπολιτικης πριν από λίγα χρόνια έδωσε τον τίτλο στην Σκόπελο για το ``Πράσινο και Γαλάζιο Νησί ``για τα παρθένα πευκοδάση του (άνω του 67%)και τα καταγάλανα νερά  που την περιβάλλουν.
Οι κάτοικοι της Σκοπέλου δέχτηκαν με μεγάλη σεμνότητα την διάκριση και δεν μπήκαν στον κόπο να τη πουλήσουν αλλά τους έδωσε ο τόπος τους την δύναμη να παλεύουν ολόχρονα  με ότι τους παρέχει το νησί και ανακαινίζοντας κάθε Μάιο το δικό τους κομμάτι με αγάπη και φροντίδα.
Ακόμα και όταν ήρθαν τα φώτα της Δημοσιότητας στο νησί με το ξακουστό σε όλους φιλμ τουΜΑΜΑ ΜΙΑ και οι celebrities περπάταγαν στα γραφικά σοκάκια των χωριών οι ντόπιοι και οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι  τους κοίταζαν με συγκίνηση  γεμάτοι χαρά ,αγκαλιάζοντας τους σαν  δικούς  τους  ανθρώπους που επισκέφτηκαν  μετά από τόσα χρόνια ξενιτιάς το νησί  τους .
Άνθρωποι απλοί που διακρίνονται  για την καθαριότητα και την ζεστή φιλοξενία τους συνεχίζουν την ζωή τους ακόμα και σήμερα χωρίς να έχουν την διάθεση για πρόσκαιρη κερδοσκοπία .Άνθρωποι  που ζουν εδώ  με τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα μαθαίνοντας και την νεολαία να κρατηθεί κοντά τους  αξιοποιώντας ότι μπορούν να δημιουργήσουν κατά κοινού βάση  στην  παλιά και την καινούργια νοοτροπία .
Άνθρωποι ,με εσωτερική ευγένεια ,καλλιεργημένοι ,φιλόξενοι και χαμογελαστοί ,προικισμένοι με πλούσια ενδιαφέροντα και αγάπη για τις τέχνες με ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον.
 Διαθέτει  πολλά αγνά τοπικά  προϊόντα  που μπορείτε να δοκιμάσετε κατά την διαμονή σας στο νησί της Σκοπέλου  .
Απολαύστε τις  τοπικές  γεύσεις στις παραλιακές  οικογενειακές   ταβέρνες  με διαφορετικά σπεσιαλιτέ και   γευτείτε  τις ποιο φημισμένες παραδοσιακές λιχουδιές  του νησιού όπως είναι ηστριφτή τυρόπιτα Σκοπέλου η οποία παρασκευάζετε με χωριάτικο φύλλο και σε αντίθεση με τις άλλες πίτες δεν ψήνετε άλλα τηγανίζετε σε παρθένο ελαιόλαδο .
Αξίζει να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά γλυκά γάμου ``ΤΑ ΧΑΜΑΛΙΑ`` (με τοπικά  αμύγδαλα) και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα που παρασκευάζονται και ψήνονται στον ήλιο μέσα  σε παλιούς  φούρνους με ξύλα πατώντας μαλακά τις άκρες (κυκλικά )του δαμάσκηνου με τα δάχτυλα κάνοντας συνεχώς μασάζ στο φρούτο και  φουρνίζοντας  πάνω από 7 φορές  μέχρι  να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα  .
Δοκιμάστε επίσης το δαμάσκηνο ή αλλιώς όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι κορόμηλο  Αυγάτο(γλυκό του  κουταλιού) με την παραδοσιακή εκτέλεση παρασκευής καθως  οι κάτοικοι   το αφήνουν  στον ασβέστη και μετά από πολλαπλές φορές ξέπλυμα με νερό αφαιρούν το κουκούτσι και τελειώνουν  με το δέσιμο  στην κατσαρόλα των κορόμηλων  με το σιρόπι.
Στην Σκόπελο βρίσκετε επίσης το  καλύτερο μέλι αφού το κύριο και βασικό τους κάλλος είναι το πεύκο ,όπως και το παρθένο ελαιόλαδο .
Αγοράστε τα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα όπως κατίκι Σκοπέλου  και μυζήθρα, παρασκευάζονται με τα ποιο αγνά υλικά καθώς στο νησί της Σκοπέλου εκτρέφονται τα γίδια Αίγα και ο συνολικός αριθμός των κτηνοτροφών που ασχολούνται με την αιγιοτροφια (αναλαμβάνοντας από γενιά σε γενιά το καθαρόαιμο είδος της)είναι γύρω στους 60.Η γίδα Αίγα  είναι ζώο με υψηλές αποδόσεις στην γαλακτοπαραγωγή .
Η Σκόπελος και οι κάτοικοι του νησιού εκτελούν ακόμα τον παραδοσιακό τρόπο σε όλους τους τομείς από την Παραγωγή στην Κατανάλωση   πρώτα για την καλή ποιότητα και μετά προς την πώληση .

Τα πρωινά θα βρείτε ντόπια και φρέσκα ψάρια από τα μικρά καΐκια των ψαράδων αφού η πρώτη και μεγάλη αγάπη των κατοίκων είναι η θάλασσα .Δοκιμάστε τα φρέσκα καλαμάρια ή αλλιώς ταθράψαλα ψημένα στα κάρβουνα όπως και μια   γευστική  αστακομακαρονάδα δυπλα στο κυμα.
Ότι και να δοκιμάσετε όπως και να αγοράσετε από το νησί της Σκοπέλου σας υποσχόμαστε θα μείνετε  ικανοποιημένοι με τις ξεχωριστές γεύσεις και τα καλύτερα αγνά αρωματικά που προσφέρει το νησί ,
σας αφήνουμε να το συγκρίνετε και εσείς οι ίδιοι .
Η Σκόπελος σήμερα σας προσφέρει πολλά σε λογικές τιμές με μεράκι και χαμόγελο.

 Προϊόντα που υπάρχουν στο νησί :

*ρίγανη-θυμάρι
*κάπαρη
*κρασί
*λάδι -ελιές
*ροδόνερο(χρησιμοποιείτε στα χαϊμαλιά)
*κατσικίσιο γάλα-τυρί –τραχανάς
*αυγα
*καλοκρασου (πολυφαρμακο)
*κερασον (γλυκόπιοτο)
*σπιτικές μαρμελάδες
*γλυκά του κουταλιού
*γλυκόπιοτα
*αμύγδαλα –καρύδια
* φυτικό σαπούνι
 *αγγειοπλαστική

                                                  και άλλα πολλά ………..

          Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΕ  ΔΙΑΚΟΠΕΣ  ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ

Άρθρο :Μαρία Πατσή

Φωτο: Βαγγελης Μαρουλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: