18.7.13

Φρένο Σόιμπλε στη συζήτηση για κούρεμα..

Την πλήρη αντίθεσή του σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος  έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μαξίμου. Επισήμανε ότι το 2014 θα ληφθεί απόφαση για...
νέα μέτρα ανάλογα με την πρόοδο της Ελλάδας.
«Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα για κούρεμα του χρέους, χωρίς άλλα μέτρα, μόνον μεταθέτει το πρόγραμμα στις επόμενες γενιές.
Σε περίπτωση κουρέματος, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα απαρνείται τους βασικούς κανόνες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. «Δεν μπορείς να παίρνεις εγγυήσεις και να ζητείς να τις κουρέψεις. Αλλιώς είστε ψεύτες. Σας συμβουλεύω να μην συνεχίσετε αυτήν τη συζήτηση. Πρέπει να πείσετε τους συνομιλητές σας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη» είπε χαρακτηριστικά. O ίδιος απέκλεισε νέο κούρεμα των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι έχει επιτύχει το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και πως θα αποφασιστεί αν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα το 2014 αφού αποτιμηθεί «εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα».
Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας. Ζήτησε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων και να ανοίξουν οι αγορές ως προαπαιτούμενα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, ζήτησε βελτιώσεις στο νομικό, το φορολογικό και τον ασφαλιστικό τομέα αλλά και στην αγορά εργασίας, αν και παραδέχθηκε ότι έχει ήδη μειωθεί πάρα πολύ το κόστος εργασίας.
Για τις ελληνικές τράπεζες, ο γερμανός υπουργός είπε δεν είναι πρόθυμες να χορηγούν δάνεια και μερικές φορές τα δίνουν με υψηλότερα επιτόκια. Χαρακτήρισε σημαντική την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. Εξέφρασε την επιθυμία του Βερολίνου να επενδύσει χρήματα μέσω της KfW στο νέο αναπτυξιακό ταμείο που θα δημιουργηθεί.
Ο Β. Σόιμπλε απένειμε εύσημα για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε κοιτίδα της Ευρώπης. «Υπολογίζουμε σε εσάς. Έχουμε βαθύ σεβασμό στις προσπάθειές σας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: