10.9.13

Η Γαλλία συναινεί στη ρωσική πρόταση για διεθνή έλεγχο στη Συρία...



Αποδεκτή υπό όρους κρίνει το Παρίσι την πρόταση της Μόσχας για το χημικό οπλοστάσιο. Σκεπτικισμός στην Ουάσινγκτον. Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι και Λαβρόφ για το θέμα. Την Τετάρτη, η πρώτη σημαντική...
ψηφοφορία στη Γερουσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Αποδεκτή υπό τουλάχιστον τρεις όρους έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο. Η πρόταση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ «αξίζει να μελετηθεί», σημείωσε ο Φαμπιούς ζητώντας «συγκεκριμένες, γρήγορες και επαληθεύσιμες δεσμεύσεις» εκ μέρους του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, ο Άσαντ θα πρέπει να δεσμευτεί χωρίς καθυστερήσεις ότι θα θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα και θα επιτρέψει να καταστραφούν στο σύνολό τους. Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται επίσης και μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, που να προβλέπει κυρώσεις εφόσον η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί πλήρως.

Ο Φαμπιούς ζήτησε επίσης να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι υπεύθυνοι για την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.

Το σκέφτονται οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει την πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Συρία για να τεθεί υπό διεθνή επίβλεψη το χημικό οπλοστάσιο της τελευταίας, όμως αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την απάντηση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος φάνηκε να χαιρέτισε την ιδέα αυτή, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι – Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ. Οι δύο υπουργοί είχαν αυτήν την τηλεφωνική επαφή μετά την πρόταση της Μόσχας να τεθούν τα χημικά που διαθέτει το συριακό καθεστώς υπό διεθνή έλεγχο για να αποφευχθεί ένα πιθανό στρατιωτικό πλήγμα στη Δαμασκό.


Η Χαρφ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει τη ρωσική πρόταση με σκεπτικισμό, θεωρώντας την ως μια πιθανή τακτική καθυστέρησης. Όπως είπε, δεν αποτελεί σύμπτωση ότι αυτή η ρωσική πρόταση και η υιοθέτησή της από τη Συρία σημειώνονται υπό την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη η πρώτη σημαντική ψηφοφορία

Η πρώτη σημαντική ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία για το θέμα της Συρίας θα διεξαχθεί την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ.

Πρόκειται για μια διαδικαστική ψηφοφορία, από την οποία θα δοθεί μια πρώτη γενική ιδέα του κατά πόσο οι γερουσιαστές στηρίζουν το σχέδιο απόφασης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η διαδικασία αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της συζήτησης της πρότασης στο Σώμα. Η τελική ψηφοφορία και η έγκριση της πρότασης μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: