8.9.13

Σερί απεργιών - απάντηση στο «Νέο Λύκειο»...




Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, τα μαθήματα όμως είναι άγνωστο εάν θα ξεκινήσουν φέτος και πότε. Το ενδεχόμενο της απεργίας διαρκείας για τους καθηγητές μοιάζει πλέον πολύ πιθανό.
Στις...
62 από το σύνολο των 88 ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα, οι οποίες συνεδρίαζαν από την περασμένη Τετάρτη, έχει υπερψηφιστεί η πρόταση για πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες, που θα ξεκινήσουν από τις 16 Σεπτεμβρίου. Η ΟΛΜΕ δεν είχε καθορίσει την μορφή της απεργίας, καθώς τα μέλη του Δ.Σ. είχαν διαφωνήσει και κάθε παράταξη είχε προτείνει διαφορετική μορφή δράσης. Η τελική απόφαση πάντως αναμένεται να ληφθεί αύριο στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Ανεξάρτητα πάντως από τη στάση των καθηγητών, η σχολική χρονιά 2013-14 θα καταγραφεί ως η μαύρη χρονιά της εκπαίδευσης, αφού έχουν ήδη δρομολογηθεί μια σειρά γεγονότων που θα μπλοκάρουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Πογκρόμ

**Η απουσία 11.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τα σχολεία θα δημιουργήσει τεράστια κενά σε διδακτικό προσωπικό, ιδίως σε μικρότερες σχολικές μονάδες σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

**Ο διωγμός από την εκπαίδευση 2.000 καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων που υπηρετούσαν σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, έχει ήδη μπλοκάρει τη λειτουργία των σχολείων αυτών.

**Οι 15.000 μαθητές οι οποίοι φοιτούσαν στις ειδικότητες που καταργήθηκαν είναι κυριολεκτικά στον αέρα, αφού μέχρι να αποφοιτήσουν πρέπει το υπουργείο Παιδείας να έχει αντικαταστήσει τους 2.000 καθηγητές που έθεσε σε διαθεσιμότητα με ωρομίσθιους, ώστε να γίνουν φέτος τα μαθήματα.

**Εμπλοκή έχει δημιουργηθεί και με τις επαναληπτικές εξετάσεις σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, αφού δεν υπάρχουν καθηγητές για να διενεργήσουν και να επιτηρήσουν τις εξετάσεις αυτές.

Ετσι σε πολλά ΕΠΑΛ της περιφέρειας, οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου αναβλήθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μαθητές οι οποίοι ούτε έχουν προαχθεί ούτε έχουν μείνει στην ίδια τάξη και περιμένουν στο σπίτι τους πότε το υπουργείο Παιδείας θα βρει καθηγητές για να δώσουν τις εξετάσεις.

**Οι υποχρεωτικές μετατάξεις σε συνδυασμό με την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών θα μετατρέψουν τους καθηγητές σε περιφερόμενους από σχολείο σε σχολείο.

**Ακόμη 102 σχολεία έκλεισαν φέτος (τον περασμένο Ιούνιο) ανεβάζοντας τον κατάλογο των σχολείων που έχουν κλείσει σε πάνω από 2.500 την τελευταία διετία.

Σε θέση μάχης οι καθηγητές, οι οποίοι από το απόγευμα της Παρασκευής ξεκίνησαν σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων που θα κορυφωθούν το βράδυ της Τρίτης έξω από τη Βουλή, ημέρα που αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: