10.9.13

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στο Κογκρέσο...



Πιθανά εξαιρετικά σημαντικό βήμα χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, την οποία αποδέχτηκε η Δαμασκός. Ο...
ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, απέσυρε τη Δευτέρα τα σχέδιά του για τη δοκιμαστική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, σχετικά με την έγκριση άδειας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η οποία μάλλον μετατίθεται για το τέλος της εβδομάδας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Δαμασκό προκειμένου να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της μεσανατολικής χώρας υπό διεθνή έλεγχο, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσο είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

Τη Δευτέρα, ο Ομπάμα έδωσε 6 τηλεοπτικές συνεντεύξεις προκειμένου να πείσει το Κογκρέσο να του παραχωρήσει το δικαίωμα για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία εις απάντηση των καταγγελιών για τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.400 άτομα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου PBS ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι συζήτησε με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, την πιθανότητα ανεύρεσης μιας πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με το θέμα της Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η δήλωση που έκανε σχετικά με τη Συρία, ότι θα μπορούσε να αποφύγει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση παραδίδοντας το χημικό οπλοστάσιό της μέσα σε μία εβδομάδα, ήταν ένα "ρητορικό σχόλιο" και όχι μια συγκεκριμένη πρόταση.

Σύμφωνα μ' έναν Αμερικανό αξιωματούχο που συνοδεύει τον Κέρι στο ταξίδι του, ο υπουργός εξέφρασε το "σοβαρό σκεπτικισμό" του όταν ο Λαβρόφ προσφέρθηκε να προωθήσει την ιδέα αυτή. Σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λόγο να αργοπορήσουν οι προσπάθειες που καταβάλει ο Λευκός Οίκος για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου προκειμένου να προχωρήσει σ' ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο Κέρι είπε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται "να παίξουν παιχνίδια" αλλά εάν υπάρξει κάποια σοβαρή πρόταση θα την εξετάσουν.

Επίσης, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών, ο Τζον Μακέιν και η Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η πιθανότητα ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραδώσει τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου, θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου ακόμα πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης αδείας για μια στρατιωτική επέμβαση. «Το Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει με τα σχέδιά του ώστε να εξετάσει και να ψηφίσει σχετικά με τη χορήγηση άδειας για χρήση στρατιωτικής δύναμης και η σημερινή εξέλιξη θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ», δήλωσαν από κοινού ο Μακέιν και η Γκράχαμ.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, απέσυρε τη Δευτέρα τα σχέδιά του για μια δοκιμαστική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, σχετικά με την έγκριση άδειας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Μόλις λίγες ώρες αφότου είχε δηλώσει ότι προσδοκούσε την πολυαναμενόμενη ψηφοφορία της Τετάρτης, ο Ρέιντ επέστρεψε στη Γερουσία προκειμένου να ασκήσει βέτο στο εν λόγω σχέδιο. Συνεργάτες του Ρέιντ δήλωσαν ότι τα πράγματα είναι πλέον ρευστά, ιδιαίτερα μετά την πρόταση της Ρωσίας. Πρόσθεσαν επίσης ότι η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί πιθανότατα προς το τέλος της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: