23.9.13

Tο φαινόμενο Μέρκελ...


Ένα βήμα πριν τον απόλυτο προσωπικό θρίαμβο βρέθηκε η Άγκελα Μέρκελ, το κόμμα της οποίας αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας και βρέθηκε πολύ κοντά στην αυτοδυναμία και η ίδια κατάφερε να αυξήσει τα...
ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών ενώ ήδη είχε ολοκληρώσει δύο θητείες στην καγκελαρία. Η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη ενώ οι Φιλελεύθεροι έμειναν εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) λαμβάνουν το 41,5% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων. Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα έξιτ πολ, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια εξελέγη με το ποσοστό -ρεκόρ 56,2% στην περιφέρειά της, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Αντίθετα το εκλογικό σύστημα, το οποίο προβλέπει μία ψήφο για τον εκπρόσωπο κάθε μίας από τις 299 περιφέρειες της χώρας και μια δεύτερη για το κόμμα προτίμησης, είχε ως αποτέλεσμα «μεγάλα ονόματα» της κεντρικής πολιτικής σκηνής να χρειαστούν την κομματική λίστα προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την Μπούντεσταγκ.Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν (CDU), ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ο Πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU).

Την ίδια ώρα, το CDU απέκτησε για πρώτη φορά μουσουλμάνα βουλευτή, την Τζεμιλέ Γιουσούφ στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ συγκέντρωσε στην εκλογική του περιφέρεια, το Ανόβερο, μόλις 2,6% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Infratest-dimap, η κα Μέρκελ οφείλει τη νίκη της στο γεγονός ότι κατάφερε να κινητοποιήσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ενώ πήρε 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους από τους μέχρι τώρα συμμάχους της, FDP.

Πιθανός ένας μεγάλος συνασπισμός
Το επόμενο βήμα πλέον είναι να συνεδριάσουν οι ηγεσίες των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με πιθανότερη λύση για την Άγκελα Μέρκελ να προβάλλει ένας συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες. Υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» εξάλλου τάσσεται το 52% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε παράλληλα με την εκλογική διαδικασία το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Τη νίκη Μέρκελ χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ εμφανίζεται βέβαιος ότι "η Γερμανία και η νέα κυβέρνησή της θα συνεχίσει την προσπάθεια της και την συμβολή της στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης ειρηνικής κι ευημερούσας, στην υπηρεσία όλων των πολιτών".

Δηλώσεις Μέρκελ για Ελλάδα
«Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ ερωτηθείσα σχετικά και υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε η ίδια αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν έχει πει την αλήθεια στους πολίτες, η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε είχε μιλήσει για ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 στην γερμανική Βουλή, ενώ, όπως σημείωσε, «με τον δικό του, ανοιχτό τρόπο», το επανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο. «Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα τέθηκε κατ' επανάληψη», δήλωσε η Καγκελάριος...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: