16.11.13

Κύπρος: Τετραήμερο πένθος για τον Γλαύκο Κληρίδη (ΒΙΝΤΕΟ)...

Με τετραήμερο δημόσιο πένθος, που άρχισε από το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της προσεχούς Τρίτης και ...
τέλεση της κηδείας του με τιμές εν ενεργεία προέδρου της Δημοκρατίας η Κυπριακή Πολιτεία τιμά την μνήμη του πρώην προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου (ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφει εσπευσμένα απόψε από την σύνοδο της Κοινοπολιτείας) η κηδεία θα τελεστεί την Τρίτη, 19η Νοεμβρίου 2013, στον ναό της του Θεού Σοφίας στην Λευκωσία.

Η ημέρα της κηδείας θα τηρηθεί ως δημόσια αργία. Τον επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.



Κατά την έναρξη της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη. Ο κ. Ομήρου, τόνισε ότι «ο αποχαιρετισμός μιας απαστράπτουσας πολιτικής και πολιτειακής προσωπικότητας που τίμησε την Κύπρο, την πολιτική και τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες και που αναβάθμισε δημόσιες θέσεις δεν είναι εύκολο καθήκον».

Τα λόγια, είπε, μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα να περιγράψουν το ανάστημα και τις διαστάσεις της προσωπικότητας και της προσφοράς του Γλαύκου Κληρίδη. «Ως νέος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ελεύθερου κόσμου και αγωνίστηκε με τους συμμάχους εναντίον του φασισμού και του ναζισμού. Στην Κύπρο υπήρξε παρών στον εθνικοαπελευθερωτικό αντιαποικιακό αγώνα του ‘55-‘59, στην εγκαθίδρυση της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας και των όσων δραματικών ακολούθησαν με αποκορύφωμα την εθνική τραγωδία του 1974. Αλλά και των δύσκολων χρόνων που ακολούθησαν για την ανασυγκρότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυπριακής οικονομίας και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ που υπήρξε το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ελληνισμού μετά την καταστροφή του 1974», πρόσθεσε.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε ο κ. Ομήρου, έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στη βασανιστική πορεία της Κύπρου και του λαού μας. Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε τον Γλαύκο Κληρίδη μετριοπαθή, απόλυτα θεσμικό, οξυδερκή, ικανό διαπραγματευτή. «Δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού. Και η σύνοψη της ζωής του θα αποτελεί για πάντα πολύτιμη κιβωτό αρετών. Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες ώρες που περνά ο κυπριακός λαός, η πολιτική του διαδρομή θα αποτελεί παράδειγμα ήθους, εντιμότητας, προσήλωσης στο καθήκον, ανιδιοτελούς προσφοράς και αξιοπρέπειας», επεσήμανε ο κ. Ομήρου

Το υπουργικού συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, αποφάσισε και τα εξής:

- Η σορός του αείμνηστου πρώην προέδρου Γλαύκου Κληρίδη τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 από τις 9:00 έως 19:00, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

- Να ανοιχτεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο θα μπορούν να υπογράψουν τα Μέλη του Διπλωματικού Σώματος και οι Πολιτειακοί Αξιωματούχοι.

- Να ανοιχτούν βιβλία συλλυπητηρίων σε όλες τις Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Ενέκρινε το ακόλουθο κείμενο, που θα κατατεθεί στο βιβλίο συλλυπητηρίων, το οποίο θα είναι προς υπογραφή, για τον αποθανόντα πρώην πρόεδρο: «Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του βουλευτή, προέδρου της Βουλής, Υπουργού, διαπραγματευτή και προέδρου της Δημοκρατίας. Τον τιμούμε ακόμα για τη συμμετοχή του στον αγώνα του ελεύθερου κόσμου στο πλευρό των Συμμάχων εναντίον του φασισμού και του ναζισμού».

- Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο θα παραστούν στην κηδεία

-Κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους όλες οι επίσημες εκδηλώσεις να αναβληθούν, καθώς και η συμμετοχή των μελών της κυβέρνησης και των αξιωματούχων του κράτους σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Συλλυπητήρια μηνύματα από Ελλάδα

«Η ζωή του Γλαύκου Κληρίδη είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού που τον τίμησε με την ανάδειξή του ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις του, είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα που αναγνωρίστηκε ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους. Έφυγε σε μια στιγμή κρίσιμη για το μέλλον του νησιού που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και παραμένει διχοτομημένο. Η συγκυρία αυτή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης από την ηγεσία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο. Η παρουσία και ο λόγος του Γλαύκου Κληρίδη θα λείψουν. Έφυγε μια ιστορική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του Κύπρου. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους δικούς του ανθρώπους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

«Η Κύπρος έχασε σήμερα ένα μεγάλο Έλληνα. Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός, μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων.Μετείχε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 και βρέθηκε στις επάλξεις ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.Διέθετε σύνεση και τόλμη, διορατικότητα και αγνό πατριωτισμό.Υπηρέτησε τη Μαρτυρική Μεγαλόνησο, αλλά και τον Ελληνισμό στο σύνολό του.Εκφράζω βαθειά συγκίνηση για το θάνατό του και ειλικρινή συλλυπητήρια στους δικούς του», είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«O Γλαύκος Κληρίδης αποτελεί μια εμβληματική μορφή για τη Μεγαλόνησο. Εργάστηκε ακάματα για την επίλυση του Κυπριακού από διάφορες θέσεις. Κατά την θητεία του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προετοίμασε και οδήγησε την Κύπρο στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόλαβε, δυστυχώς, να δει την Κύπρο ενωμένη, καθώς πέθανε την ημέρα συμπλήρωσης 30 ετών από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Εργάστηκε ακάματα για την επίλυση του Κυπριακού από διάφορες θέσεις. Κατά την θητεία του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προετοίμασε και οδήγησε την Κύπρο στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόλαβε, δυστυχώς, να δει την Κύπρο ενωμένη, καθώς πέθανε την ημέρα συμπλήρωσης 30 ετών από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη είναι να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση στο Κυπριακό», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Με το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της κυπριακής ιστορίας. Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ταυτιστεί και παράλληλα σφραγίσει την κυπριακή υπόθεση. Ανήκει σε εκείνη την ολιγάριθμη κατηγορία πολιτικών που ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί τους, δεν μπορεί παρά να τους αναγνωρίσει την εντιμότητα της κρίσης και την ανιδιοτέλεια των προθέσεων», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.

«Mια σπουδαία προσωπικότητα της Κύπρου, ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ο Γλαύκος Κληρίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε για την επίλυση του κυπριακού, αλλά και τη σημαντική συμβολή του για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια», αναφέρει σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η Αγίου Κωνσταντίνου.

Διαβάστε επίσης:
Συλλυπητήρια ΚΚΕ για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη
Με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους η κηδεία Κληρίδη
ΟΗΕ: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Γλαύκο Κληρίδη

Ο προέδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε το Σάββατο για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη: «Ο Γλαύκος Κληρίδης συνέδεσε την ζωή του με την Κύπρο και τον ελληνισμό. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Ο απόλυτος συντονισμός του με την τότε κυβέρνηση της Ελλάδας έκανε πράξη αυτό που λίγα χρόνια πριν φάνταζε σαν όνειρο. Όλοι οι Ελληνες, της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν πρόκειται να τον ξεχάσουμε ποτέ».
Δείτε το βίντεο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: