26.12.13

Οι κάβοι μπροστά, παρά την αισιοδοξία...


Eπικοινωνιακές αστοχίες για τις… πισίνες...
Όταν επιθυμείς κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί προκειμένου να το αποκτήσεις... Ισχύει αυτό και στην πολιτική; Αυτό μοιάζει να πιστεύει ή, πάντως, να ελπίζει η κυβέρνηση που...
παρά την προσπάθεια να εκπέμψει αισιοδοξία για τα μελλούμενα, βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών κάβων.
Η επιλογή πραγματοποίησης διυπουργικής σύσκεψης, ανήμερα των Χριστουγέννων, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης είναι ενδεικτική. Ουδείς μπορούσε να φανταστεί, όταν λαμβάνονταν η απόφαση εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ότι εκτός από τις αντιδράσεις των πολιτών, η κυβέρνηση θα είχε να αντιμετωπίσει και το νέφος του θανάτου που προκαλεί η καύση ξυλείας. Κι όμως το νέφος αιθαλομίχλης που σκέπασε τις ελληνικές πόλεις μοιάζει μείζον πολιτικός αντίπαλος για την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Και τούτο διότι, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που, βέβαια, δεν μπορεί να ξεπεραστεί με επιχειρήματα του τύπου «δεν μειώνεται ο φόρος γιατί τότε θα επιδοτούνταν όλοι, ακόμη κι αυτοί που θέλουν να θερμάνουν την πισίνα τους…».

Για πολλούς, ο… καιρός μπορεί να εξελιχθεί σε καταλυτικό παράγοντα και για τις πολιτικές εξελίξεις, υπό την έννοια ότι ένας βαρύς χειμώνας θα δοκιμάσει πιο σκληρά του αδύναμους, και προς τούτο, παρά τις επικοινωνιακές αστοχίες για τις… πισίνες, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει με όποιο τρόπο μπορεί το βαθμό επικινδυνότητας: με δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, με πιστώσεις προκειμένου να θερμαίνονται σχολεία και νοσοκομεία, με εκκλήσεις για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης.

Αυτά αποτελούν, προφανώς, «ασπιρίνες» και είναι πολλοί στο εσωτερικό της ΝΔ που θα ήθελαν η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του ΕΦΚ. Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο, το Μαξίμου το γνωρίζει και το μόνον που μπορεί να κάνει είναι να ελπίζει ότι θα πιάσουν οι ασπιρίνες και το… σύμπαν θα συνωμοτήσει.

Στόχος των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι να φτάσουν, σε πρώτη φάση, μέχρι τον Απρίλιο, όταν και αναμένεται να κριθεί το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα μπορούν από τη μία να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, από την άλλη, δε, να προχωρήσουν στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και ενστόλους. Με τις πρώτες κινήσεις αντιστροφής του μνημονίου αλλά και με την ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. σε εξέλιξη, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν όχι μόνον να ελέγξουν το επιδεινούμενο για την κυβέρνηση κλίμα αλλά και να ανατρέψουν τις τάσεις περιορίζοντας, αν όχι μηδενίζοντας, την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος, με άλλα λόγια, είναι μία αξιοπρεπής εκλογική επίδοση που, αν δεν συνιστά νίκη, τουλάχιστον να μην ερμηνεύεται ως καταλυτική ήττα που θα αντικατοπτρίζει διάσταση μεταξύ εκλογικού σώματος και κυβέρνησης. Διότι, η πραγματικότητα είναι πώς εφόσον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρουσιάσουν εικόνα εκλογικής κατάρρευσης, ό,τι κι αν δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου περί εκλογών το 2016 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη δικομματική να παραμείνει στην εξουσία.


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: