18.12.13

Το "βέτο" Παπούλια στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου...

Το γεύμα Παπούλια - Σαμαρά, τη Δευτέρα, προκάλεσε ποικίλα σχόλια αφού άπαντες αναζητούσαν τι συζητήθηκε, ενώ...
οι δύο άνδρες απολάμβαναν το αρνάκι φρικασέ του σεφ της Προεδρίας.


Πολύ γρήγορα, καθώς άλλωστε η συγκυρία το πυροδοτεί, πολλοί κατέληξαν στην άποψη ότι αυτό που, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε ήταν η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Άλλωστε, ο Κάρολος Παπούλιας βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν τον τερματισμό της θητείας του, οι ΠΝΠ προκαλούν πολιτικές εντάσεις και τάσεις απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος και, συνεπώς, ο Πρόεδρος θέλει να είναι προσεκτικός, υποστήριζαν οι ίδιες πηγές.

Και έχουν δίκιο. Ωστόσο, όπως πληροφορείται ο ΝΕΟ, το ζήτημα δεν συζητήθηκε στο τραπέζι Παπούλια – Σαμαρά. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά διότι η θέση του Προέδρου είχε γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση πολύ νωρίτερα. Οι πληροφορίες θέλουν τον επικεφαλής του νομικού γραφείου της Προεδρίας κ. Κωνσταντίνο Μηχιώτη να είναι αυτός που ανέλαβε να μεταφέρει αρμοδίως τον προβληματισμό για την κατάχρηση των ΠΝΠ. Προβληματισμός, φυσικά, που έφτασε αμέσως στα αυτιά του Αντώνη Σαμαρά.

Από την άλλη πλευρά, ούτε και η κυβέρνηση ήθελε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, εκτός κι αν η συγκυρία ή η εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα καθιστούσαν μία τέτοια επιλογή αναγκαία, ώστε να μην υπάρξει κενό νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2014. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η διάταξη που θα έλθει στη Βουλή θα είναι σε θετική κατεύθυνση και, συνεπώς, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αντιθέτως, η επιλογή της ΠΝΠ θα σήκωνε περισσότερη σκόνη και θα προκαλούσε πολιτική αντιδικία. Παράλληλα, δεν έχει τον παραμικρό λόγο να παρατείνει ή να μεταθέσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για το μέλλον, καθώς εντός τριμήνου η ΠΝΠ θα έπρεπε, ούτως ή άλλως, να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. «Καλύτερα τώρα που περνά ο φόρος ακινήτων, εξασφαλίστηκε και η δόση και οι βουλευτές δεν είναι πλήρως ανεξέλεγκτοι» σημείωνε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι «ουδείς γνωρίζει πώς θα είναι το κλίμα σε λίγες εβδομάδες»...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: