20.12.13

Πλειστηριασμοί: Καθολική κατακραυγή - Aποσύρονται διατάξεις...

Αποσύρει μερικές διατάξεις, άσχετες με την αναστολή των πλειστηριασμών, ο Γ. Στουρνάρας - Αντιδράσεις και από κυβερνητικούς βουλευτές για το...
«τσουβάλιασμα» τροπολογιών και άσχετων ρυθμίσεων - Διεκόπη η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, απαξιωτικές για τη Βουλή οι «fast track» διαδικασίες με τις οποίες η κυβέρνηση πάει να περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη - Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει εκ νέου την τροπολογία για την παράταση αναστολής των πλειστηριασμών


Διαβάστε το νομοσχέδιο από τη σελίδα της Βουλής

2.40 μ.μ.: Μετά την καθολική κατακραυγή, ο υπ. Οικονομικών υποχρεώθηκε να αποσύρει ορισμένες, άσχετες διατάξεις που είχε.... τσοντάρει στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Αρνείται όμως να αποσύρει τη διάταξη για το εξοντωτικό πρόστιμο 10% σε άνω των 2 μηνών ληξιπρόθεσμες οφειλές τπρος το Δημόσιο. Μετά τις διευκρινίσεις Στουρνάρα, οι δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες συζητείται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη συζήτησή του, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (διαβάστε αναλυτικά)

1.30 μ.μ.: Ποιες διατάξεις αποσύρονται

Στην απάλειψη φορολογικών διατάξεων από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς υποχρεώθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Ειδικότερα απαλείφονται οι παράγραφοι 1-18 του άρθρου 9 και τα άρθρα 10,11, 13. Όπως είπε ο Υπουργός οι διατάξεις αυτές αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι διατάξεις αυτές θα έρθουν στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που θα έρθει τον Ιανουάριο και θα αφορά τον τραπεζικό τομέα, είπε ο Γ. Στουρνάρας. Την απόσυρση και άλλων άρθρων, όπως τα άλλα 6 και 7 και παραγράφους του άρθρου 9, ζήτησε η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αφορούν την επιβολή αυστηρότερων προστίμων, την επιβολή τόκων υπερημερίας από την πρώτη ημέρα και τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Η Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν αφαιρέθηκαν τα άρθρα 6 και 7.

Γιατί διατηρείτε την παρ. 20 του άρθρου 9 με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ποινική ευθύνη το ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, ρώτησε η Βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου.

Η Ντ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι στο άρθρο 6 όποιος δεχθεί πρόστιμο τους πρώτους μήνες του έτους θα δεχθεί το δεύτερο πρόστιμο μετά από 10 μήνες, δηλαδή στο τέλος του έτους. «Δεν είναι εξαιρετικά ευφυές για να εισπράξουμε», επεσήμανε.

«Τα πρόστιμα αυτά είναι εκτός τόπου και χρόνου», τόνισε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης. «Η παράκληση η δική μου είναι να αποσυρθεί», συμφώνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βλάχος. «Συμφωνώ και εγώ», συμπλήρωσε ο Θ. Μωραΐτης.

Όμως ο Υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 6 και 7 είναι κατεπείγουσες επειδή αφορούν την έναρξη ισχύος του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων, ώστε όλες οι διατάξεις να έχουν ίδια ημερομηνία έναρξης.

1.00 μ.μ.: Αναδίπλωση της κυβέρνησης υπό το βάρος των αντιδράσεων

Υπό την διακομματική άρνηση να συζητηθούν διατάξεις που δεν έχουν σχέση με τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποσύρει από το νομοσχέδιο «τις ρυθμίσεις που δεν έχουν δεσμευτικές προθεσμίες έναρξης εφαρμογής την αρχή του 2014 αλλά και όσες δεν είναι απόρροια μνημονιακών δεσμεύσεων»

Σε κλίμα έντονων αντιδράσεων από βουλευτές όλων των κομμάτων για τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος με τον οποίο εισήχθη το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι «οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση της διαδικασίας του κατεπείγοντος». Επέμεινε, όμως, ότι κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών απαιτεί ρύθμιση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και γι' αυτό επιβάλλεται να ενεργοποιείται η κοινοβουλευτική διαδικασία του κατεπείγοντος. «Οι προθεσμίες αποτελούν δημόσιο κείμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές να μην ξεχνούν ότι η χώρα μας τελεί «σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης σκιαγράφησε και τα λοιπά θέματα για τα οποία πρέπει άμεσα να ψηφίσει η Ολομέλεια και αφορούν στις διατάξεις για τον ΦΠΑ, τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τις αναπηρικές συντάξεις και τις διατάξεις που σχετίζονται με το ΤΑΙΠΕΔ ως προς την ΛΑΡΚΟ και τον ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος).

Οι αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών και αντιπολίτευσης

Προηγουμένως, ο υπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πυρά όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και όλων των βουλευτών της συμπολίτευσης (Ντόρα Μπακογιάννη, Φεβρωνία Πατριανάκου, Φωτεινή Πιπιλή, Γιάννης Ιωαννίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος,) που έλαβαν τον λόγο, επισημαίνοντας ότι τα όριά τους έχουν εξαντληθεί και ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να επιμείνει σε διατάξεις για τις οποίες δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να συζητηθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Με φράσεις, όπως «δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή τη διαδικασία για τον απίθανο γραμματέα δημοσίων εσόδων», όλα τα κόμματα αντέδρασαν στην Επιτροπή. Αιχμηρότερες ενστάσεις για το σύνολο των διατάξεων που εισάγονται με αυτή τη διαδικασία, πρόβαλαν οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι το κοινοβούλιο σύρεται από την κυβέρνηση και εξευτελίζεται, τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ, Τέρενς Κουίκ και άλλους να λένε ότι «έχει γίνει χωματερή νομοσχεδίων η Βουλή», το ΚΚΕ με την Διαμάντω Μανωλάκου να ζητά απόσυρση, μιλώντας για ρυθμίσεις αρπαγής της λαϊκής κατοικίας, την Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) να επισημαίνει την ανάγκη να συζητηθούν διεξοδικά όσες διατάξεις δεν επείγει η ψήφισή τους, και τον Μάρκο Μπόλαρη αλλά και τον Μίμη Ανδρουλάκη να «δεν θα σταθείτε στο Κοινοβούλιο αν περάσει αυτό το πράγμα».

Παρασκευή 20/12, 11 π.μ.:

Ο Γ. Σταθάκης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο, τόνισε ότι "είναι η τέταρτη χρονιά που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα καθεστώς μη λύσης". Ο Δ. Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, με παρέμβασή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις Χατζηδάκη ο οποίος φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών (αναλυτικά διαβάστε εδώ). Όπως υπογράμμισε ο Δ. Παπαδημούλης, ο υπουργός απαξιώνει τη Βουλή και την αξιοπρέπεια των βουλευτών δίνοντας ελάχιστες ώρες για να μελετηθεί και να ψηφιστεί ένα πολυνομοσχέδιο (και όχι μια απλή ρύθμιση), ενώ ο ίδιος είχε έναν ολόκληρο χρόνο προετοιμασίας του νομοσχεδίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στηλίτευσε τις απειλές Χατζηδάκη ότι «θα περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς», απαίτησε:

- να γίνει δεκτή η διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση ακόμη ενός έτους στην απαγόρευση των πλειστηριασμών (δείτε παρακάτω),

- να αποσυρθούν όσες διατάξεις είναι άσχετες με το θέμα των πλειστηριασμών και

- να επανέλθει η ρύθμιση με κανονικές διαδικασίες μετά τις γιορτές ώστε να μην απαξιωθεί περισσότερο το κύρος της Βουλής και η αξιοπρέπεια των βουλευτών.


Αντιρρήσεις επί της διαδικασίας εξέφρασαν τόσο ο Μωραϊτης (ΠΑΣΟΚ) όσο και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Δήλωση ότι προτίθεται να αποσύρει τις διατάξεις για τις οποίες δεν υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς έκανε πριν λίγο στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να εξειδικευθούν οι διατάξεις για τις οποίες επείγει η ψήφισή τους από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, μόλις εκείνος προσέλθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Η επιτροπή διέκοψε τη συζήτηση μέχρι να υπάρξει συνεννόηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Αναλυτικά η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών που επανακατατέθηκε την Πέμπτη:

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδiωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Θέμα: Παράταση προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Αιτιολογική Έκθεση

Η μεγάλη οικονομική κρίση η οποία έχει λάβει ανυπολόγιστες διαστάσεις σε βάρος κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών τους, από καταναλωτικά δάνεια που έλαβαν τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η οικονομική επίσης αδυναμία των Τραπεζών και η κεφαλαιουχική ανεπάρκειά τους, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, μετά την άρση της διενέργειας πλειστηριασμών, να πωληθούν τα δάνεια αυτά προς τρίτους, τα λεγόμενα distress fund, έναντι πολύ μικρού ποσοστού της συνολικής οφειλής, υπό μορφή τιτλοποίησης απαιτήσεων και εκχώρησης δικαιωμάτων.

Η εξέλιξη αυτή θα μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή χιλιάδων οφειλετών των δανείων αυτών, με την απώλεια της κατοικίας τους, ή οποιαδήποτε άλλη ακίνητη περιουσία κατέχουν, εξαιτίας των αναγκαστικών μέτρων που θα εφαρμόσουν εις βάρος τους οι αγοραστές των δανείων. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ενώ οι οφειλέτες θα κληθούν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό του δανείου και τις καθυστερήσεις, το distress fund θα αποκτήσει τα δάνεια αυτά, έναντι ποσοστών που αρχίζουν από 0,5% για τα απολύτως ανασφάλιστα έως 20% για τα ενυπόθηκα δάνεια.

Θα κληθεί έτσι ο απλός πολίτης να πληρώσει μόνο αυτός, την φούσκα των τραπεζικών δανείων, ενώ δεν είναι υπεύθυνος για την αδυναμία εξυπηρέτησής τους και ταυτόχρονα να πληρώσει ως φορολογούμενος, μέρος του δημόσιου χρέους, το οποίο έχει δοθεί για την ανακεφαλοποίηση στις Τράπεζες.

Τέλος είναι κρίσιμη η προστασία των πολιτών ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους από τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης ή κύριας κατοικίας του, με δεδομένη την μείωση του εισοδήματος τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μείωση που οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους προς τις Τράπεζες.

Άρθρο 1

Η προθεσμία της αναστολής των πλειστηριασμών, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 16ης Δεκεμβρίου 2011 (Α’ 262) και όπως η Πράξη αυτή κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 4047/2012 (Α’ 31), παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν.3869/2010 (Α’ 130), όπως ισχύει, η φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013» αντικαθίσταται από τη φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014».

Άρθρο 2

Απαγορεύεται απολύτως η άμεση ή έμμεση μεταβίβαση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών, που συνήφθησαν μεταξύ ελλήνων πολιτών ή μονίμων κατοίκων Ελλάδος και νομίμως λειτουργούντων στην Ελλάδα τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τρίτους, καθώς και κάθε είδους απαιτήσεων που προκύπτουν εξ αυτών. Απαγορεύεται επίσης η παροχή εγγυήσεων επί των δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών του εδαφίου α’ κατά τρόπον ώστε να καταλήγουν σε έμμεση εκχώρησή τους.

Τυχόν μεταβιβάσεις και παροχές εγγυήσεων που έλαβαν χώρα μετά τη δημοσίευση του παρόντος είναι αυτοδικαίως άκυρες και δεν γεννούν δικαιώματα υπέρ του τρίτου έναντι του οφειλέτη.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: