17.1.14

Ε.Ε: Προωθείται απαγόρευση σε συναλλαγές μεγάλων τραπεζών...




Απαγόρευση από το 2018 στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες να κάνουν συναλλαγές για δικό τους λογαριασμό και όχι των πελατών τους, προβλέπει σχέδιο του Επιτρόπου της Ε.Ε για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, όπως αποκαλύπτει το...
Bloomberg.
Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει έως το 2018 να εκτιμήσουν εάν κάποιες τράπεζες πρέπει να μεταφέρουν τις συναλλαγές τους σε ξεχωριστά κεφαλαιοποιημένες μονάδες, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η απαγόρευση θα επιβληθεί στις τράπεζες που θα αναγνωρίσουν οι ρυθμιστικές αρχές ως «συστημικά σημαντικές» σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σε όσες έχουν υπερβεί καθορισμένα χρηματοπιστωτικά όρια, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

Περίπου 29 τράπεζες θα αντιμετώπιζαν την απαγόρευση των ίδιων συναλλαγών, βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται στο έγγραφο.

Οι εποπτικές Αρχές προβλέπεται ότι θα έχουν την αρμοδιότητα να επεκτείνουν την απαγόρευση σε μικρότερες τράπεζες, εάν αυτό «θεωρηθεί αναγκαίο από πλευράς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Το σχέδιο της Ε.Ε. περιλαμβάνει και μέτρα για την προώθηση της διαφάνειας στις συναλλαγές χρηματοδότησης μέσω αξιόγραφων, όπως οι συμφωνίες επαναγοράς (repos).

Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει δεσμευθεί να προτείνει κανόνες για τη διάρθρωση των τραπεζών εντός του 2014, πριν από το τέλος της θητείας του. Εκπρόσωπός του ανέφερε ότι ο κ. Μπαρνιέ σκοπεύει να παρουσιάσει τα σχέδια του έως το τέλος Ιανουαρίου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των προτάσεών του.

Ο ευρωπαίος επίτροπος έχει ταχθεί υπέρ της λήψης μέτρων για τις τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απαντώντας σε μία σειρά πρωτοβουλιών που είχαν αναληφθεί σε εθνικό επίπεδο στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, όπου οι ρυθμιστικές Αρχές ενέκριναν το 2013 την απαγόρευση των ίδιων συναλλαγών των τραπεζών, γνωστή ως κανόνας Volcker.

Πάντως, υψηλόβαθμοι παράγοντες του Ευρωκοινοβουλίου έχουν απορρίψει την προσέγγιση αυτή, δημιουργώντας νέα εμπόδια σε νομοθεσία προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα μέτρα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις για να καταστούν νόμος. Οι κανόνες για τις συναλλαγές χρηματοδότησης μέσω αξιόγραφων θα ισχύουν για όλες τις τράπεζες και τους επενδυτές της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: