28.2.14

Βρε, κανείς να μην το έχει σκεφτεί! Μόνο ο Σταύρος;...




«Και μετά είναι οι ουρές στις στάσεις των λεωφορείων. Πρωί πρωί να βλέπεις 40-50 ανθρώπους να περιμένουν στα πεζοδρόμια. Το λεωφορείο να περνά και να παίρνει τους μισούς κι οι άλλοι μισοί να πρέπει να περιμένουν το επόμενο. Να...
αργούν στη δουλειά τους, στο πανεπιστήμιό τους, στον γιατρό τους. Και κανείς να μην έχει σκεφτεί ότι το πρωί πρέπει να κυκλοφορούν περισσότερα λεωφορεία». (Η υπογράμμιση στο «κανείς» δική μας.)

Βρε, κανείς να μην το έχει σκεφτεί! Μόνο ο Σταύρος;

Το πιο πάνω απόσπασμα προέρχεται από την ομλία του Στ. Θεοδωράκη που ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος «Ποτάμι». Η μέχρι τώρα δημοσιογραφική στάση του απέναντι στο πρόβλημα των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς δείχνει ότι όταν ο Σ. Θ. λέει «κανείς», μάλλον εννοεί τον εαυτό του. Και τούτο γιατί δε θυμόμαστε τους «Πρωταγωνιστές» ή την ιστοσελίδα protagon να έχουν ασχοληθεί με εκείνους που  ξεροσταλιάζουν είτε στις στάσεις είτε στις αποβάθρες του Προαστιακού μάταια περιμένοντας λεωφορείο ή τρένο. Κι επίσης δεν θυμόμαστε ο Σ. Θ. να έχει ασχοληθεί με τους εργαζόμενους στον ΗΣΑΠ, στο Μετρό, στον ΟΑΣΑ που εδώ και χρόνια ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ και ΜΙΛΟΥΝ και όχι μόνο για τα πρωινά λεωφορεία. Σκέφτονται και μιλούν, μόνο που ο Σταύρος δεν τους ακούει. (Όμως ακούει και παρακούει το Λιμενικό, όπως έδειξε η τελευταία εκπομπή του για το Φαρμακονήσι.)
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου; Λάθος. «Χώμα, ήλιος, θάλασσα». Αυτά τα τρία θα σώσουν την Ελλάδα, λέει ο ιδρυτής του Ποταμιού κι εξηγεί: «Χώμα – γεωργία, κτηνοτροφία. Ήλιος – ενέργεια αλλά και υγεία και ευτυχία. Θάλασσα – ψάρια και τουρισμός». Όμως το «χώμα» το ξεπουλά ο ΤΑΙΠΕΔ, τη γεωργία οι μεγάλες πολυεθνικές τύπου ΜΟΣΑΝΤΟ, ενώ όσον αφορά τη θάλασσα, ειδικά σήμερα η κυβέρνηση επιταχύνει το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά.
Χρόνια στο δημοσιογραφικό κουρμπέτι ο Στ. Θεοδωράκης,  αναγνωρίζει τα προβλήματα του τόπου, όπως τα αναγνωρίζει κάθε άνθρωπος που διαθέτει στοιχειώδη κοινή λογική. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν αρκούν οι όσες αρετές διαθέτει το Ποτάμι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της πηγής του, για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Αυτές οι αρετές πιο πολύ θυμίζουν διαφήμιση ενός νέου προϊόντος παρά πολιτικό κόμμα.
Στην ομιλία του Σ. Θ. δεν υπάρχουν οι λέξεις «τρόικα», «μνημόνιο», «αγώνας» «αριστερά», «δεξιά». Ο εχθρός είναι τριπλός: οι λαϊκιστές, οι εθνικιστές, οι ευρωσκεπτικιστές. Και για να τον αντιμετωπίσουμε, δε χρειαζόμαστε αγωνιστές, αλλά πρωταγωνιστές ή μάλλον έναν πρωταγωνιστή.
H εξαγγελία του Σ. Θ. θυμίζει τη φάρσα του Όρσον Γουέλς που το 1938, στη ραδιοφωνική εκπομπή του, είχε μιλήσει για την επίθεση που δέχεται η Γη από εξωγήινους. Ο πειρασμός να αντιμετωπίσουμε το Ποτάμι σαν φάρσα είναι ισχυρός, όταν όμως σκεφτόμαστε πόσοι άλλοι έχουν εξαργυρώσει την τηλεοπτική τους αναγνωρισιμότητα στο στίβο της πολιτικής, λέμε «γιατί όχι και ο Σταύρος;».
 Σ. Θεοδωράκης: Λεωφορείο ο (εκλογικός) πόθος;
(Φωτογραφία:  «Ουρά στη στάση του λεωφορείου στο Εδιμβούργο» της Τζένιφερ Τόμσον)

mao.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: