17.2.14

Εθνική ατμόσφαιρα σε καμένη γη με πλεόνασμα..



Παρά τις τρικλοποδιές των εταίρων και τους «αυτοτραυματισμούς» κατά το χειρισμό των αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων, το μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει απτόητο στη στρατηγική που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εν όψει των διπλών εκλογών του Μαΐου.
Κομβικό στοιχείο στη στρατηγική αυτή παραμένει το...
περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο το Μαξίμου συνεχίζει να μοιράζει προτού καν επιβεβαιωθεί. Ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» έκανε λόγο για πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα διατεθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει με τη μορφή επιδόματος, πιθανότατα πριν από την επίσημη επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.
Θυμίζουμε ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός είχε πει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» την 1η Σεπτεμβρίου 2013.
Χρέος και ευρωκάλπη
Καθώς δε η δυσαρέσκεια για τη φορολογική πολιτική εκτιμάται πως θα κοστίσει σοβαρά στη Νέα Δημοκρατία στην ευρωκάλπη, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως σημαντική ελάφρυνση την ταμειακή μείωση κατά 38% των φόρων ακίνητης περιουσίας από το 2013 ώς το 2016, ενώ υποσχέθηκε άλλη μία φορά μείωση της φορολογίας στο αόριστο μέλλον και υπό προϋποθέσεις.
Το δεύτερο όπλο του πρωθυπουργικού επιτελείου στην εκλογική μάχη είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος. Ο κ. Σαμαράς, στις τοποθετήσεις του από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ζάππειο και μετά, θέτει ως διακύβευμα της ευρωκάλπης το ποιος θα διαχειριστεί και με ποιο τρόπο το ζήτημα του χρέους.
Το Μαξίμου επιθυμεί συνεπώς η σχετική συζήτηση να ανοίξει πριν από τις ευρωεκλογές και αντιμετώπισε με δυσφορία τις χθεσινές δηλώσεις του Ολι Ρεν πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα κριθεί το καλοκαίρι. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά απαντούσαν επικαλούμενοι άλλη μία φορά το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς σε αυτή τη διελκυνστίδα, τη συμφωνία στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Σήμερα στο υπ. Ανάπτυξης
Εν τω μεταξύ, σε μια κίνηση με στόχο να δείξει στους εταίρους και δανειστές πως οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζονται, ο κ. Σαμαράς σήμερα θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με θέμα το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων. Η εκκρεμότητα με την τρόικα όσον αφορά στην εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ όμως παραμένει, ενώ τα χρονικά περιθώρια μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου στενεύουν.
Οι τελικές προτάσεις για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το γάλα δεν έχουν ακόμη σταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς για το πρώτο θέμα το υπουργείο Ανάπτυξης έχει λάβει τις εναλλακτικές προτάσεις του Υγείας, αναμένει όμως να υπάρξει συμφωνία και με το ΠΑΣΟΚ, ενώ για το δεύτερο υπάρχουν ακόμη διαφωνίες με το Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση πάντως από τη μια θέλει να επιδείξει μεταρρυθμιστική βούληση απέναντι στους δανειστές, αλλά από την άλλη δεν επιθυμεί να ανοίξει νέα μέτωπα, την ώρα που τα διόδια ανάβουν φωτιές, οι αγρότες είναι στους δρόμους και οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ αρνούνται να παραδώσουν τα κτήρια των πολυϊατρείων, προκειμένου να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: