19.3.14

Με πλεόνασμα ανοικτών θεμάτων στο Μαξίμου...

Ξεκίνησε η συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου...
Τα επόμενα βήματα, μετά τη συμφωνία με την τρόικα, βρίσκονται από τις 13:00 στο τραπέζι του Μαξίμου, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο Βαγγέλη Βενιζέλο.
Μετά τους...
χθεσινούς πανηγυρισμούς για την επίτευξη συμφωνίας και την επικείμενη διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση ξαναπέφτει στα… βαθιά καθώς μπροστά της έχει τη δύσκολη κοινοβουλευτική μάχη αλλά και σειρά εκκρεμοτήτων και, μάλιστα, ενόψει εκλογών.
Οι ρυθμίσεις της νέας συμφωνίας – πακέτο με τους δανειστές δεν έχουν, ακόμη, γίνει κατανοητές όχι μόνον από τις θιγόμενες ομάδες επαγγελματιών – πολιτών αλλά ούτε από τους ίδιους τους βουλευτές που ανέμεναν, χθες, ενημέρωση για όσα συναποφασίστηκαν. Υπό την έννοια αυτή, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση όχι μόνον των «γαλάζιων» αλλά και του ΠΑΣΟΚ σε σειρά θεμάτων, επί των οποίων το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν ενστάσεις. Οι τράπεζες, το γάλα, η ενιαία τιμή βιβλίου, τα φάρμακα είναι μεταξύ αυτών.
Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται αυτή την ώρα, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.
Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα ξεπεραστεί το εμπόδιο της Βουλής στην οποία και αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο νόμου τις λίγες επόμενες ημέρες. Στόχος είναι το σύνολο των απαιτούμενων ρυθμίσεων να έχει εγκριθεί μέχρι την 1η Απριλίου, όταν και το eurogroup θα συνεδριάσει στην Αθήνα.
Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να καταλήξουν και στον τρόπο που το σχέδιο νόμου θα έρθει στη Βουλή. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου η πρόθεση είναι για ένα ενιαίο νομοσχέδιο με ένα άρθρο. «Πρόκειται για συμφωνία – πακέτο, είτε τη δεχόμαστε είτε όχι», επιχειρηματολογεί σχετικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Ωστόσο, αντιστάσεις υπάρχουν από πλευράς ΠΑΣΟΚ, αν και η εικόνα μίας κυβερνητικής πλειοψηφίας που ψηφίζει κατά περίπτωση τα άρθρα μόνον κακό θα έκανε στην κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι η χθεσινή συμφωνία, παρά τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν, «λύνει τα χέρια» της δικομματικής. Η χρηματοδότηση, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, εξασφαλίζεται, οι αρνητικοί τίτλοι στις εφημερίδες εξαφανίζονται, το πρωτογενές μοιράζεται και οι πιθανότητες μίας ικανοποιητικής επίδοσης στις ευρωεκλογές αυξάνονται, τουλάχιστον για τη Ν.Δ.
Ο Πρωθυπουργός, που μοιάζει να είναι ο μόνος που πιστώνεται τις επιτυχίες της κυβέρνησης σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε τροχιά αποσύνθεσης, έχει ως στόχο να φτάσει στις κάλπες γεμίζοντας την ατζέντα με «θετικές ειδήσεις». Από το πλεόνασμα και άλλες εξαγγελίες (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) μέχρι τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας στον Πειραιά, μέσω της οποίας ο κινεζικός κολοσσός ZTE θα χρησιμοποιεί τις υποδομές της Cosco για τη μεταφορά των εμπορευμάτων του στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, εξάλλου, σημειώνουν ότι η επίτευξη συμφωνίας ανέδειξε την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επενδύσει το σύνολο της πολιτικής του πρότασης στην έννοια του μνημονίου αλλά, παράλληλα, σηματοδοτεί και την δυνατότητα της κυβέρνησης να υπερβεί τη μονοθεματική οικονομική ατζέντα και να «ανοίξει» τη συζήτηση και σε άλλα πεδία, με πρώτο αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης και των θεσμικών αλλαγών.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: