11.3.14

Μοιράζουν λεφτά σε Ουκρανία και Κριμαία...



Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει στην Ουκρανία φέτος «έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια». Παράλληλα, η Κριμαία αναμένει την...
οικονομική βοήθεια τους ενός δισεκατομμυρίου από τη Μόσχα, όπως είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Rustam Temirgaliev, για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, μετά το μπλοκάρισμα της κυβέρνησης του Κιέβου.
«Η Παγκόσμια Τράπεζα έλαβε ένα αίτημα βοήθειας από τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίζει τη μορφή της βοήθειας.
 
Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό αυτό, η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με πολλές «μεγάλες προκλήσεις» που απαιτούν «άμεση», αλλά και μακροπρόθεσμη δράση. «Προωθούμε με μια σειρά σχεδίων και σκοπεύουμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι άμεσα απαραίτητες ώστε να μπει η οικονομία (της Ουκρανίας) σε έναν βιώσιμο δρόμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.
 
Ένα πρόγραμμα βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις χώρες-μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα επιτρέψει την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, θα αντιμετωπίσει «σε βάθος» τη διαφθορά και να μεταρρυθμίσει τον τομέα της ενέργειας, επισημαίνει ο διεθνής θεσμός.
 
Ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί με 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια έργα στην Ουκρανία που αφορούν κυρίως την υδροδότηση και τις οδικές υποδομές.
 
Στον αντίποδα, η Κριμαία αναμένει τη Ρωσία να παράσχει  πακέτο οικονομικής βοήθειας για τους επόμενους μήνες 1.000.000.000 δολαρίων, τα οποία θα επιτρέψουν στις αρχές να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, μετά το stand-off με το πραξικόπημα που επέβαλε η κυβέρνηση στο Κίεβο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Rustam Temirgaliev στο Interfax.
 
Νωρίτερα, το Κίεβο μπλόκαρε την πρόσβαση της Κριμαίας στις οικονομικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που φιλοξενούνται στην πρωτεύουσα, γεγονός που ώθησε την Κριμαία να ξεκινήσει τη μετάβαση στο ρωσικό οικονομικό σύστημα. Η περιοχή, επίσης, δεν θα πληρώνει φόρους προς την κεντρική κυβέρνηση ξεκινώντας από το Μάρτιο, επικαλούμενη την αποτυχία του Κιέβου να μεταφέρει τις οφειλόμενες πληρωμές προς τον περιφερειακό προϋπολογισμό.
 
 
Στο μεταξύ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να επιβληθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, αν η Μόσχα δεν απαντήσει σε μια πρόταση για τον κατευνασμό της κρίσης.
 
Ο Φαμπιούς δήλωσε στο ραδιοσταθμό France Inter πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής αυτής με τη Ρωσία, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαρτίου, είναι αθέμιτο και ότι μια προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία θα ήταν παράνομη. "Η μόνη θεμιτή ψηφοφορία είναι αυτή της 25ης Μαΐου για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουκρανία. Η ψηφοφορία της 16ης Μαρτίου δεν έχει νομιμότητα", τόνισε ο Φαμπιούς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: