3.5.14

Κύπρος: «Καίνε» πολλούς τα στοιχεία της Βουλής...




«Καίνε» πολλούς και διάφορους τα νέα στοιχεία στη συμπληρωματική έκθεση της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής και αφορούν σε αποκαλύψεις για εκροές καταθέσεων πέρσι τον Μάρτιο, όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές, από πολιτικά εκτεθειμένα άτομα.
Ακόμα γίνεται λόγος για ...
αίτημα της Επιτροπής να της δοθεί ο κατάλογος των Κυπρίων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης (τη γνωστή λίστα Λαγκαρντ), για σύγκρουση συμφερόντων του πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής(και πρώην υπουργού Οικονομικών) Μιχάλη Σαρρή, ενώ υπηρετούσε στην εν λόγω θέση, για άρνηση ξένων τραπεζών (JP Morgan και Deutsche Bank) να δεχθούν εμβάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.ά. Η έκθεση περιέχει επίσης εισηγήσεις για τον χειρισμό του ζητήματος που προέκυψε με τη χρηματοδότηση κομμάτων από την εταιρεία Focus Maritime.
Σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ η Επιτροπή Θεσμών αναφέρει ότι στο πλαίσιο των ερευνών της κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να την ενημερώσει κατά πόσον έχει στη διάθεσή του τον κατάλογο των Κυπρίων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, γνωστό ως λίστα Λαγκάρντ. Το υπουργείο απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υποβάλει αίτημα τον Φεβρουάριο του 2013 μέσω του αρμόδιου πρέσβη, στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, το οποίο αντιμετώπισε το όλο ζήτημα θετικά, υπέδειξε όμως ότι τα δεδομένα που ζητήθηκαν θα απαιτούσαν κάποιο χρόνο για επεξεργασία. Τον Μάρτιο του 2013 το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε και γραπτώς το αίτημά του στο γαλλικό υπουργείο αλλά μέχρι και τη 18η Σεπτεμβρίου 2013 δεν υπήρχε απάντηση αν ο κατάλογος μπορεί να διαβιβασθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Αποκαλύψεις γίνονται και για την άρνηση των τραπεζών JP Morgan και Deutsche Bank να δεχθούν εμβάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέμα για το οποίο είναι ενήμερος ο υπουργός Οικονομικών.
Στην έκθεσή της η Επιτροπή Θεσμών αναφέρεται και σε σύγκρουση συμφερόντων τόσο του πρώην προέδρου της Λαϊκής Μιχάλη Σαρρή όσο και νομικών συμβούλων τραπεζών, οι οποίοι παρείχαν ταυτόχρονα νομική εκπροσώπηση και σε πελάτες των τραπεζών, τις οποίες υπηρετούσαν ή που οι ίδιοι ή συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα ήταν μέτοχοι της τράπεζας. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της και σημειώνει ότι αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τίθεται θέμα κατάφωρα αντιδεοντολογικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς, που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της νομικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας.
Στο κεφάλαιο με τίτλο «Πληροφορίες για χρηματισμό πολιτικών προσώπων, κομμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», στις διαπιστώσεις της η Επιτροπή Θεσμών αναφέρει ότι θεωρεί αναγκαία τη διεξαγωγή διεξοδικής έρευνας από τις ανακριτικές αρχές ώστε να εξεταστεί κατά πόσον υπάρχουν περισσότερες συναλλαγές, όπως αυτές που έχουν ήδη ανευρεθεί και τους σκοπούς τούς οποίους προορίζονταν να εξυπηρετήσουν. «Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα πρέπει να ανοικτούν οι λογαριασμοί της εταιρίας Focus Maritime Corporation και να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν σε σχέση με τις εν λόγω συναλλαγές».
Αποκαλύψεις γίνονται, αν και πολύ περιορισμένα, και στις εκροές καταθέσεων κατά την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές, από τις 15 μέχρι και τις 27 Μαρτίου 2013. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, υπάρχει θέμα ηθικής τάξης και δεοντολογίας για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ένεκα συγκεκριμένων εκροών καταθέσεων που τους αφορούν άμεσα ή έμμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: