16.5.14

«Οι Αθηναίοι θα στείλουν και πολιτικό μήνυμα»...

 
Θέτοντας ως προτεραιότητα την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αθήνα και ιδιαίτερα της φτώχειας, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλάει στην «Ελευθεροτυπία» και συμπυκνώνει το όραμά του για...
την πρωτεύουσα της κρίσης.
«Πόλη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της συμμετοχής, ανοιχτή και φιλική για όλους» σημειώνει.
Ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρεται στα πεπραγμένα του νυν δημάρχου, λέγοντας ότι «επέλεξε να μετατρέψει την Αθήνα σε πειραματόζωο» και καλεί τους Αθηναίους την Κυριακή να στείλουν με την ψήφο τους και πολιτικό μήνυμα αποδοκιμάζοντας τους υποψηφίους των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ερωτηθείς για τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής, ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Η σβάστικα έφυγε από την Ακρόπολη τον Οκτώβριο του' 44».
- Κύριε Σακελλαρίδη, στην προεκλογική σας εκστρατεία, παράλληλα με τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, αναδείξατε και την πολιτική διάσταση της εκλογικής αναμέτρησης της Αθήνας. Πιστεύετε ότι αυτή η διάσταση είναι καθοριστική;
«Και το 2010, όταν ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήριζε την εκλογή του κ. Καμίνη ως νίκη του Μνημονίου, πολιτικό ήταν το συμπέρασμα. Πάντοτε το αποτέλεσμα των εκλογών στο Δήμο Αθηναίων, το μεγαλύτερο δήμο της χώρας, είχε μια ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Τόσο ο κ. Καμίνης όσο και ο κ. Σπηλιωτόπουλος εκπροσωπούν τις δυνάμεις του Μνημονίου.
Επάνω τους ποντάρουν πάρα πολύ ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, που αγωνιούν για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης. Και τώρα οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες θα ψηφίσουν για την πόλη, αλλά ταυτόχρονα θα στείλουν και πολιτικό μήνυμα».
- Γι' αυτό κατηγορείτε επίμονα τον Γιώργο Καμίνη ως το δήμαρχο των Μνημονίων;
«Δυστυχώς, παρά τις αρχικές προσδοκίες που καλλιέργησε, το πέρασμα του κ. Καμίνη από το Δήμο Αθηναίων τελειώνει με αρνητικό πρόσημο για την πόλη. Υπήρξε σιωπηρός και πειθήνιος, εκεί που έπρεπε να υψώσει τη φωνή του και να υπερασπιστεί την πόλη. Προσδέθηκε στις κυβερνητικές επιλογές και την εφαρμογή του Μνημονίου, αδιαφορώντας για τις δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία.
Το έργο του κ. Καμίνη στην Αθήνα κρίνεται ανεπαρκές, όχι γιατί διοίκησε την πόλη τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά γιατί επέλεξε να τη μετατρέψει σε πειραματόζωο διάλυσης. Η περίοδος αυτή κλείνει οριστικά με τις εκλογές της Κυριακής. Οι πολίτες θα επιλέξουν μια Δημοτική Αρχή που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις δυνάμεις που μας έφτασαν ώς εδώ».
- Από την άλλη, βεβαίως, ο νυν δήμαρχος προτάσσει στο ενεργητικό του τον εξορθολογισμό των οικονομικών του δήμου και μάλιστα εν μέσω κρίσης.
«Το πλεόνασμα του κ. Καμίνη είναι δημιουργική λογιστική, μαγική εικόνα. Στηρίζεται σε προσωπικά και οικογενειακά δράματα χιλιάδων απολυμένων. Αν είχαν απολυθεί κι άλλοι, θα είχε μεγαλύτερο πλεόνασμα. Βασίζεται σε κοινωνικά συντρίμμια, και είναι πλεόνασμα υποκρισίας. Επιπλέον, περίπου το μισό πλεόνασμα είναι στον αέρα. Ο κ. Καμίνης εγγράφει στο πλεόνασμα και τα 6 εκατ. ευρώ "φέσια" από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικού».
- Επιρρίπτετε ευθύνες και προσωπικά στον Γιώργο Καμίνη σχετικά με την είσπραξη των δημοτικών τελών που είχαν υφαρπάξει οι εταιρείες Energa και Hellas Power;
«Οι ιδιωτικές εταιρείες Energa και Hellas Power καταχράστηκαν 250 εκατομμύρια ευρώ από χρήματα του ελληνικού Δημοσίου. Κυρίως χαράτσια. Ανάμεσα σε αυτά είναι και 6 εκατομμύρια δημοτικά τέλη, τα οποία όφειλαν να αποδώσουν στο Δήμο της Αθήνας. Ο κ. Καμίνης δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη των καταχραστών, ώστε να επιδιώξει την καταδίκη τους για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Θα περίμενε κανείς από το δήμαρχο της πρωτεύουσας να μην είναι τόσο χαλαρός, όταν πρόκειται για τόσο μεγάλο ποσόν. Την ίδια στιγμή που πανηγυρίζει για τα 2 εκατομμύρια δωρεά που πήρε από τους Νορβηγούς. Την ίδια στιγμή που ο κοινωνικός προϋπολογισμός του δήμου είναι τρεις φορές μικρότερος από τα χρήματα που έφαγαν οι ιδιωτικές εταιρείες».
- Κύριε Σακελλαρίδη, πώς θα περιγράφατε την τωρινή κατάσταση της πόλης;
«Η Αθήνα υπέστη ένα πραγματικό σοκ κατάρρευσης. Η οικονομική κρίση αφήνει σημάδια σε όλες τις λειτουργίες. Αυτή η φτώχεια που βαθαίνει, κάνει την εικόνα της σκληρή. Περπατά κανείς σε κεντρικές αρτηρίες και ψάχνει μια φωτεινή εικόνα, πίσω από τα λουκέτα και τους άστεγους. Η πραγματική εικόνα της Αθήνας βρίσκεται στις ουρές των γραφείων του ΟΑΕΔ. Κι αυτές οι εικόνες δεν κρύβονται κάτω από το χαλί, ούτε σε ωραιοποιημένες μακέτες έργων».
- Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας και τι θα κάνετε γι' αυτό;
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εικόνα της φτώχειας και της εγκατάλειψης, που αδικεί τη φυσιογνωμία της πόλης. Αυτή την εικόνα καλούμαστε όλοι ν' αντιστρέψουμε και με την ψήφο μας στις 18 Μαΐου. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, που θα τη μεταμορφώσουν τα μεσάνυχτα. Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συμμαχία του δήμου με την κοινωνία, πάνω σε ένα πρόγραμμα, σε ένα σχέδιο που θα αλλάξει την Αθήνα».
- Και πώς οραματίζεστε την Αθήνα επί των ημερών σας;
«Πόλη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της συμμετοχής. Πόλη ανοιχτή και φιλική για όλους».
- Πολλές φορές στις ομιλίες σας έχετε αναφερθεί στη δημοκρατική παράδοση της Αθήνας, ωστόσο οι εποχές φαίνεται να έχουν αλλάξει. Σας ανησυχεί η υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη;
«Πιο πολύ με ανησυχούν αυτοί που με ευκολία ξεπέφτουν στον ακροδεξιό λαϊκισμό, σπέρνοντας το φόβο και το μίσος, χωρίς να έχουν επίγνωση των επιπτώσεων. Η σβάστικα έφυγε από την Ακρόπολη τον Οκτώβριο του 1944. Ο ελληνικός λαός δεν θα της δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψει».
- Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν απ' τις εκλογές της Κυριακής. Πώς εκτιμάτε ότι οι πολίτες θα εκφραστούν;
«Ασχετα με το πού ανήκε μέχρι χθες, ο κόσμος βιώνει σήμερα ασφυξία και ανασφάλεια. Και αποδίδει την ευθύνη σε αυτούς που πρέπει, δηλαδή σε ένα φθαρμένο πολιτικό σύστημα, που οδήγησε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στην καταστροφή.
Οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά ποιος καταστρέφει την κοινωνία και ποιος δίνει μάχες στο πλευρό της. Η "Ανοιχτή Πόλη" είναι η πραγματική εναλλακτική λύση για το μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Εχει καταξιωθεί μέσα από την αυτοδιοικητική της παρουσία, υπήρξε παρούσα σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες για μεγάλα ή μικρά προβλήματα, πρωτοστατεί στο κίνημα της αλληλεγγύης, στελεχώνεται από εξαιρετικούς ανθρώπους με κοινωνική, πολιτιστική και επιστημονική παρουσία.
Είναι λοιπόν η ώρα να δοκιμαστούμε. Εχουμε ένα ολοκληρωμένο, εναλλακτικό και αξιόπιστο σχέδιο. Κυρίως, όμως, έχουμε το όραμα και το πείσμα για να τα καταφέρουμε. Η Αθήνα δικαιούται μια μεγάλη αλλαγή και η αλλαγή αυτή είναι στο χέρι των πολιτών. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία μέρα χαμένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: