26.8.14

Κίεβο: Συλλάβαμε δέκα Ρώσους αλεξιπτωτιστές στο έδαφός μας...


Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δέκα Ρώσους αλεξιπτωτιστές σε χωριό κοντά στο Ντόνετσκ, που κρατείται από τους φιλορώσους. Οι ΗΠΑ χαρακτήρησαν «απαράδεκτες τις ρωσικές επιδρομές» στην Ουκρανία - δήλωση που μόνο να...
κλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δυνάμεων που χειρίζονται την σκακιέρα της Ουκρανίας την ώρα που ο Πρόεδρός της, Πέτρο Ποροσένκο, προκήρυξε εκλογές ελπίζοντας την απομάκρυνση των βουλευτών που υποστηρίζουν τον έκπτωτο Πρόεδρο, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), οι αλεξιπτωτιστές της 98ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, που έχει την έδρα της στην κεντρική Ρωσία, συνελήφθησαν κοντά στο ουκρανικό χωριό Ντζερκάλνε, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ντονέτσκ. Κατά τις ίδιες πηγές, οι Ρώσοι στρατιώτες δήλωσαν ότι εστάλησαν στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ, στα σύνορα της Ρωσίας με τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.
Η ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας δεν διευκρίνιζε πότε συνελήφθησαν οι ρώσοι αλεξιπτωτιστές. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βαλερί Γκιουλετέι, έγραψε αργά το βράδυ στη σελίδα του στο Facebook, ότι η σύλληψη των στρατιωτών έγινε τη Δευτέρα.
«Σήμερα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν πολλούς Ρώσους στρατιώτες», ανέφερε ο υπουργός. «Επισήμως, συμμετέχουν σε ασκήσεις σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.
«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε στο μεταξύ τις «στρατιωτικές επιδρομές» της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας ότι συνιστούν μια «σημαντική κλιμάκωση». «Οι επανειλημμένες επιδρομές της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απαράδεκτες, επικίνδυνες και εμπρηστικές», πρόσθεσε, η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα θα συναντηθούν σήμερα για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον Ποροσένκο στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Στην συνάντηση αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν οι δυο πλευρές, να συζητηθεί η προσέγγιση μιας ειρηνευτικής λύσης που περιλαμβάνει την ίδρυση ενός μοντέλου «ομοσπονδιακής» Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές που κατέχουν οι φιλορώσοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το Κίεβο, παρότι θα προτιμούσε μια στρατιωτική νίκη επί των φιλορώσων στα ανατολικά, είχε προτείνει και στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, την στιγμή που η Δύση επικρίνει σφοδρά τον Πούτιν για υπονόμευση των βημάτων εξόδου από την κρίση, δεν φαίνεται να πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία στην σημερινή συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: