25.8.14

Νίκος Μπιργάλιας: "Δεν είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη"...

Ο επίκουρος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Νίκος Μπιργάλιας μίλησε στα...
parapolitika.gr για τον τάφο της Αμφίπολης. Αναλύοντας την άποψη του από ιστορική και όχι αρχαιολογική άποψη ανέφερε τα εξής:

"Οτιδήποτε βγάζει η αρχαιολογική σκαπάνη μας οδηγεί πιο κοντά σε ασφαλή συμπεράσματα. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τους αρχαιολόγους. Η προσωπική μου άποψη είναι πως αποκλείεται να είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου,  καθώς αν είχε μεταφεθεί εκεί θα υπήρχε σίγουρα κάποια ιστορική αναφορά, αφού η μεταφορά της σορού θα ήταν μνημειώδης, ενώ θα είχαν σίγουρα οριστεί κάποιοι ταφικοί αγώνες. Εύχομαι να διαψευστώ, αλλά θεωρώ απίθανο το συγκεκριμένο μνημείο να είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου"

Παράλληλα είπε πως ο μεγαλοπρεπής τάφος θα ήταν σίγουρα γνωστός στους αρχαίους καθώς θα είχε γίνει προσκύνημα, αφού ο Αλέξανδρος λατρευόταν σαν θεός και θα είχε προσελκύσει χιλιάδες προσκυνητές.

Συμπληρώνει πάντως , πως πεποίθηση του είναι πως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν θα ανακαλυφθεί ποτέ, καθώς οι επίγονοι θέλησαν να τον εξαφανίσουν, ώστε να καρπωθούν τα επιτεύγματα του, αλλά να ξεχαστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το όνομα του, διαιρώντας την αχανή αυτοκρατορία του.

Όσον αφορά τον μεγαλοπρεπή Λέοντα που ήταν στον τύμβο,λέει πως πρόκειται για ένδειξη πολεμικής ανδρείας και μπορεί να ανήκε και σε κάποιον επιφανή στρατηγό.

Ταυτόχρονα ο καθηγητής προσθέτει πως αν η βούληση της Ολυμπιάδας ήταν να μεταφερθεί ο Αλέξανδρος στην Αμφίπολη, αυτό η μητέρα του δεν θα το είχε αποκρύψει σαν μνημείο, αλλά αντίθετα θα το πρόβαλε, ώστε να θυμίζει την παγκόσμια δύναμη του γιου της, κάτι που ενισχύει την άποψη πως ο συγκεκριμένος τάφος δεν ανήκει στον μεγάλο στρατηλάτη...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: