25.9.14

Συρία: Βομβάρδισαν πετρελαιοπηγές των τζιχαντιστών...

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι και 14 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη νύχτα εναντίον δώδεκα εγκαταστάσεων διυλιστηρίων που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, στη...
βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν συνολικά 13 στόχους, εκ των οποίων οι 12 ήταν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι μιλώντας στο CNN. Ο δέκατος τρίτος στόχος ήταν όχημα του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Ντέιρ Εζόρ, το οποίο και καταστράφηκε.
 
Για πρώτη φορά, ο διεθνής συνασπισμός εναντίον του Ισλαμικού Κράτους έπληξε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, με στόχο τη διακοπή της κύριας πηγής χρηματοδότησης των τζιχαντιστών, οι οποίοι πωλούν το πετρέλαιο λαθραία δια μέσου μεσαζόντων σε γειτονικές χώρες (Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Ιορδανία).
 
Τα συγκεκριμένα διυλιστήρια παράγουν ποσότητα που κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 βαρελιών πετρελαίου καθημερινά, με κέρδη για τους τζιχαντιστές που μπορεί να αγγίξουν και τα 2 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως, όπως ανέφερε ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
 
Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τις πρώτες επιθέσεις από αέρος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ στις 8 Αυγούστου, και έκτοτε έχουν εξαπολύσει περίπου 200 επιδρομές στη χώρα.
 
Από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, επέκτειναν τις επιδρομές και εναντίον στόχων των τζιχαντιστών στη Συρία, με την υποστήριξη πέντε αραβικών χωρών της Ιορδανίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.
 
  ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: