29.9.14

Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση ...



Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ρ/σ «Παραπολιτικά FM»


Το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας δεν αναγνώρισε ούτε καν το...
θεσμικό ρόλο η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολιτεύσεως. Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Στενοχωρημένοι είστε να υποθέσω από το γεγονός ότι άρχισαν να μην σας αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση.

Κυρίως είμαστε ευχαριστημένοι από τη γνώμη του κόσμου και την αυξανόμενη επιρροή μας, για να λέμε τα πράγματα τελικά με το όνομά τους.

Αυτό σημαίνει κ. Σκουρλέτη – είδαμε τις δημοσκοπήσεις το Σαββατοκύριακο - ότι είστε έτοιμοι να ζητήσετε εκλογές;

Το θέμα των εκλογών έχει τεθεί προ πολλού. Και έχει τεθεί μετά τη διαπίστωση ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτή η κυβέρνηση στερείται της πολιτικής νομιμοποίησης να συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική, η οποία έχει διαλύσει κυριολεκτικά την κοινωνία και κυρίως δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί από εδώ και πέρα τις κρίσιμες υποθέσεις του χρέους και ό,τι εν πάση περιπτώσει σχετίζεται γύρω από αυτό.

Πάντως κ.Σκουρλέτη, μιας και αναφερθήκατε στις δημοσκοπήσεις, έχετε καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες στην κοινωνία, στον κόσμο και νομίζω ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που θα κληθεί να κερδίσει την επομένη των εκλογών εφόσον επικρατήσει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ. Λένε λοιπόν πολλοί, το ακούσαμε και από τον Πρωθυπουργό, το διαβάζουμε και στον Τύπο σήμερα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά πρέπει να βρει τα χρήματα για να υλοποιήσει τα όσα προεκλογικά, εντός ή εκτός εισαγωγικών, υπόσχεται.

Δεν συμφωνώ με την εκτίμηση και τον όρο «υψηλές προσδοκίες». Υψηλή προσδοκία δεν είναι ο κόσμος να μην κρυώνει και να μην πεθαίνει από το κρύο. Υψηλή προσδοκία δεν είναι να έχει τη στοιχειώδη φαρμακευτική περίθαλψη, ούτε υψηλή προσδοκία είναι να το παρέχονται τα ελάχιστα έτσι ώστε να μην βιώνει πραγματικά στιγμές τραγικές.

Εδώ, επί αυτού έχω μια ένσταση. Υπάρχει άνθρωπος - δεν λέω πολιτικός - που να ικανοποιείται, να ευχαριστιέται, που κρυώνει κάποιος ή που δεν έχει ρεύμα; Αν μπορούσε ο κ. Σαμαράς, αν είχε τη δυνατότητα, για ποιο λόγο να μην δώσει στις ασθενέστερες ομάδες όχι χρήματα, όχι δεν ξέρω τι άλλο….. Νομίζω ότι εκεί είστε λίγο υπερβολικοί.

Υπερβολικοί δεν είμαστε, γιατί είδατε ότι πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι κάτω ή στα όρια της φτώχειας, μόλις με τα στοιχεία που είδαμε στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα. Και αυτό δεν προέκυψε από μόνο του. Είναι αποτέλεσμα των επιλογών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις μετά το Μάιο του 2010. Άρα, δεν ξέρω αν ο κ. Σαμαράς και όλα τα στελέχη και τα μέλη της κυβέρνησης έχουν τύψεις, αλλά εφάρμοσαν μια πολιτική η οποία οδήγησε τελικά στην κοινωνική ισοπέδωση.

Για να επανέλθουμε στο προηγούμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα το οποίο, πέρα από την αναλυτική κοστολόγησή του, έδειξε και τις πηγές της χρηματοδότησής του. Αυτό πραγματικά δημιούργησε αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί έκτοτε ασθμαίνοντας να ακολουθήσει τη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει προσπάθειες να εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις, αλλά την ίδια ώρα είναι δεσμευμένη στην τρόικα. Αυτή η τεράστια αντίφαση είναι που την συνθλίβει. Και όλη αυτή η αφήγηση και οι διακηρύξεις περί του οδικού χάρτη που οδηγούν εκτός μνημονίου είναι άλλη μια επιχείρηση εξαπάτησης του κόσμου, όταν γνωρίζουν πια πολύ καλά ότι η τρόικα θα έρθει με συγκεκριμένη ατζέντα το αμέσως επόμενο διάστημα, με πακέτο ομαδικών απολύσεων, απολύσεις στο δημόσιο, ενιαίο μισθολόγιο, κόκκινα δάνεια, αλλαγή του εργασιακού…. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά, δεν είναι εκτός πραγματικότητας.

Άρα, αν θέλουμε να μιλάμε για έξοδο από το μνημόνιο, πρέπει κανείς να τοποθετηθεί. Θα καταργηθούν οι 430 μνημονιακοί νόμοι; Θα χαλαρώσει η πολιτική της λιτότητας; Γιατί όλα τα άλλα καταλαβαίνετε είναι λόγια του αέρα…


Διαβάστε ολόκληρη την συνεντευξη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: