30.11.14

«Να μην έχουμε για σπίτι το πάρκο και για στρώμα τη γη»...


 Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Σύρους πρόσφυγες, σήμερα Κυριακή στο Σύνταγμα...
Έντεκα ημέρες καθιστικής διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα συμπληρώνουν σήμερα οι Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να κινητοποιηθεί προκειμένου να τους δοθεί άσυλο και στέγη. Τις τελευταίες έξι ημέρες πραγματοποιούν και απεργία πείνας, ενώ...
λόγω των αντίξοων συνθηκών διαβίωσης 17 άτομα είχαν λιποθυμικά επεισόδια - Το μεσημέρι της Παρασκευής διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου στο Σύνταγμα ενώ σήμερα, Κυριακή, στις 4:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση Αλληλεγγύης


Οι εκπρόσωποι των Σύρων προσφύγων, παρουσία πολλών ντόπιων και διεθνών ΜΜΕ, διατύπωσαν την Παρασκευή τα αιτήματά τους προς την ελληνική κυβέρνηση και τις Ευρωπαϊκές αρχές και πιο συγκεκριμένα υπογράμμισαν ότι ζητούν:
1.      Να διατυπωθεί έκτακτο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων με τη συναίνεση της Ευρώπης, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια χωρίς το φόβο του θανάτου, της φυλακής και των κρατητηρίων των εγκληματικών κυκλωμάτων.
2.      Μέχρι την έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων το ελληνικό κράτος να εξασφαλίσει την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών για στέγη και τροφή, ιατρική φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη, με βάση το ισχύον Π.Δ. 80/2006.
3.      Ο Ελληνικός λαός να σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα και στα αιτήματά τους.
Πιο αναλυτικά, οι Σύροι πρόσφυγες τόνισαν:
«Εμείς οι Σύροι πρόσφυγες που βρισκόμαστε στο Σύνταγμα από τις 19 Νοέμβρη με γυναίκες και παιδιά, και που εδώ και πέντε ημέρες είμαστε σε απεργία πείνας, που είδαμε τα σπίτια μας να γκρεμίζονται, τους δικούς μας να σκοτώνονται, τα παιδιά μας να ακρωτηριάζονται, τη ζωή μας να καταστρέφεται, που ξεφύγαμε από τη φρίκη του πολέμου, που περάσαμε μήνες στο δρόμο, έχοντας σπίτι τα πάρκα και στρώμα τη γη, είμαστε εδώ όχι για να ζητήσουμε ελεημοσύνη, αλλά διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή.
Ξέρουμε και καταλαβαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές. Ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φιλοξενίας των θυμάτων του πολέμου που συνταράσσει τη χώρα μας, για τον οποίο άλλες χώρες έχουν την ευθύνη.
Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τη μόνη λύση που μπορεί να υπάρχει για μας και για τις οικογένειές μας: Το δικαίωμα να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για να μπορέσουμε να στήσουμε μια νέα ζωή σε έναν νέο τόπο, σε μια άλλη γωνιά του κόσμου, με ασφάλεια, ελευθερία και αξιοπρέπεια για εμάς και τα παιδιά μας.
Ζητάμε από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για τα δεινά του Συριακού λαού και να υποδεχθούν στο έδαφός τους τους πρόσφυγες του πολέμου. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».
Στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και μίλησαν ως εκπρόσωποι των Σύρων προσφύγων οι:
Αμπντούλ Νταρουίς, Νάντερ Χαλμπούνι, Μοχάμεντ Μπαγκντάς και Μοχάμεντ Χάσεμ.

Από την πλευρά των αλληλέγγυων, συμμετείχαν και μίλησαν οι:
Ιωάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Θανάσης Κούρκουλας, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, Ερμίνα Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθήνας, Θανάσης Καραμπέλης, Ομάδα Ιατρικής Υποστήριξης, Νίκη Αργύρη, ΚΕΕΡΦΑ, Μάνια Μπαρσέφσκι, Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αλέξανδρος Τζήμας, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Θανοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, Βασιλική Κατριβάνου, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νασίμ Λομανί, Συνέλευση Αλληλεγγύης.
Όλες και όλοι υπογράμμισαν το δίκαιο του αγώνα των Σύρων προσφύγων και δήλωσαν ότι θα σταθούν στο πλευρό τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους,
Τέλος, η Συνέλευση Αλληλεγγύης απευθύνει κάλεσμα σε όλες και όλους για καθημερινή παρουσία στη Πλατειά Συντάγματος, για καλύτερη οργάνωση και έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης στους προσφυγές.
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/11 ΣΤΙΣ 4Μ.Μ. ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΣΤΗΝ ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.



Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: