31.12.14

Απεγκλωβίστηκαν μετά από 7 ώρες οι οδηγοί στο Κάστρο Βοιωτίας...

Απεγκλωβίστηκαν μετά από 7 ώρες οι οδηγοί στο Κάστρο Βοιωτίας
Δείτε εικόνες & βιντεο από τη χιονισμένη Ελλάδα ...
Σε λευκό κλοιό βρίσκεται από χθες η χώρα, ενώ πολλά είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο από τον παγετό, αλλά και  στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων.
Απίστευτη ήταν η ταλαιπωρία των οδηγών στο Κάστρο Βοιωτίας που έμειναν εγκλωβισμένοι τουλάχιστον επτά ώρες στα αυτοκίνητά τους, λόγω...
νταλίκας που «δίπλωσε». Επίσης, φορτηγά από χθες το απόγευμα στις επτά μέχρι και αυτή την ώρα είναι ακινητοποιημένα στον κόμβο της Σπάρτης λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των φορτηγών.

Χιόνια στη Βοιωτία


Επίσης, για περισσότερες από 8 ώρες έμειναν από χθες το βράδυ εγκλωβισμένοι οι οδηγοί στην Αθηνών -Λαμίας στο εκατοστό τέταρτο χιλιόμετρο, στο Ακραίφνιο, στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς δίπλωσε και εκεί νταλίκα.

Πολλοί οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων γνωρίζοντας ότι έχει κλείσει η εθνική οδός παρέμειναν για αρκετές ώρες σε διάφορα άλλα σημεία του εθνικού δικτύου περιμένοντας να ανοίξει ο δρόμος για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να υπάρχει μεγάλη κίνηση στο εθνικό δίκτυο.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ όταν μια νταλίκα που κινούνταν με κατεύθυνση την Αθήνα στο 105-ο χλμ κοντά στο Ακραίφνιο, δίπλωσε και ακινητοποιήθηκε. Η νταλίκα δίπλωσε κατά τέτοιον τρόπο που είχε αφήσει ένα ρεύμα κυκλοφορίας ανοικτό προς Αθήνα με συνέπεια από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4:30 τα ξημερώματα να εξελίσσεται η κίνηση όλων των αυτοκινήτων από ένα ρεύμα κυκλοφορίας.




Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, για τα ΙΧ αυτοκίνητα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, αντίθετα για τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα χρειάζονταν προσοχή αφού περνούσαν οριακά. Οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες και δεν υπήρχε δυνατότητα μέσα στη νύχτα για απομάκρυνση της νταλίκας γιατί θα έπρεπε να κοπεί η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο.

Όμως λίγο πριν τις πέντε τα ξημερώματα ένα λεωφορείο που κινούνταν προς Αθήνα ακριβώς σε εκείνο το σημείο ντεραπάρισε με συνέπεια να κλείσει κάθετα το ένα ρεύμα του εθνικού δικτύου προς την Αθήνα.

Ουρές χιλιομέτρων σχημάτισαν φορτηγά αυτοκίνητα και ΙΧ, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα να κινηθούν στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα. Μέχρι τις 7 το πρωί ο γερανός που έφτασε στο σημείο απομάκρυνε αρχικά το λεωφορείο και στη συνέχεια τη νταλίκα και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία. Χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες για επανέλθει ομαλή ροή αφού εκατοντάδες φορτηγά και ΙΧ είχαν παραμείνει εγκλωβισμένα για περισσότερο από τρεις ώρες στο εθνικό δίκτυο χωρίς να υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικής διαδρομής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτήν τη στιγμή η κυκλοφορία εξελίσσεται ομαλά.




Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας

Ωστόσο, προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο και των τριών νομών της Δυτικής Ελλάδος έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις.

Ειδικότερα, κλειστές παραμένουν οι επαρχιακές οδοί Πούντας- Καλαβρύτων, στην Αχαΐα και Άνω Χώρα Ναυπακτίας- Μακριά Ράχη, στην Αιτωλοακαρνανία.

Στην Αχαΐα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Πατρών- Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, από την περιοχή Καταρράκτη έως την περιοχή Μίχα Τσαπουρνιά. Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων- Κλειτορίας, μέσω Πριολιθίου, από το 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αιγίου- Πτέρης, καθώς και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων.

Στην Αιτωλοακαρνανία, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου Άνω Χώρας Κρυονερίου- Ελατού και στις δημοτικές ενότητες Πυλλήνης και Αποδοτίας, στα σημεία Σύμης και Λιμνίτσα.

Στην Ηλεία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Μεγαλόπολης- Ανδρίτσαινας- Επικουρείου Απόλλωνα και στις επαρχιακές οδούς Ανδρίτσαινας- Λυνίσταινας- Κρεστενών και Σκληρού- Νέδα- Αμπελιώνα- Αγ. Σώστη Οιχαλίας.



Διακοπές της κυκλοφορίας λόγω της έντονης χιονόπτωσης σε περιοχές της Αττικής – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες 
 
Εν τω μεταξύ, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω της έντονης χιονόπτωσης, ενώ σε κάποια σημεία η Τροχαία έχει διακόψει τελείως την κυκλοφορία για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, στην Αττική, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Δερβενοχωρίων, στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος της Μονής Κλειστών, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Ν. Μάκρης από το στρατιωτικό νοσοκομείο 414 έως τη διασταύρωση του Αγ. Πέτρου και στη λεωφόρο Πάρνηθος από το 22ο χλμ, δηλαδή από το τελεφερίκ ως το καζίνο. Εξάλλου, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών από το 4ο χλμ, δηλαδή από το ύψος της Μάνδρας στο ρεύμα προς Θήβα, καθώς και από το 30ο χλμ στο ρεύμα προς Αθήνα.



Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας από το 30ο χλμ, στο ύψος της Μαλακάσας, στο ρεύμα προς Λαμία, αλλά και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Μαλακάσας, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Καλάμου Ωρωπού, Καπανδριτίου, Αφιδνών και Ιπποκράτειου Πολιτείας.

Παράλληλα, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί σε όλο το δημοτικό επαρχιακό και ορεινό δίκτυο του δήμου Μάνδρας, δηλαδή στις περιοχές της Ψάθας, του Πόρτο Γερμενό, της Οινόης, των Βιλίων και του Αλεποχωρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για την καλύτερη ενημέρωση των οδηγών στην ιστοσελίδα της αστυνομίας www.hellenicpolice.gr έχει ενεργοποιηθεί ειδικό μπάνερ που επικαιροποιείται σχετικά με καιρικά φαινόμενα, διακοπές κυκλοφορίας και χρήση αλυσίδων σε όλη την επικράτεια.


Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία για την αντιμετώπιση του χιονιά

Παράλληλα, σε ετοιμότητα παραμένει ο μηχανισμός των Περιφερειών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων, που ενισχύονται από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες διαμορφώνουν έναν "κλοιό" ολικού παγετού.

Σήμερα το πρωί, το θερμόμετρο έδειξε -9 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, -7 στην Καστοριά, -9 στην Κοζάνη, -4 στο Πολύκαστρο, -4 στην Αλεξανδρούπολη και -1 στη Θεσσαλονίκη. Χιονοπτώσεις σημειώνονται -μεταξύ άλλων- σε Αλεξανδρούπολη, Σέρρες (κυρίως στα ορεινά), στην Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Γρεβενά, αλλά και στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και στη Σαμοθράκη.

Προσοχή χρειάζεται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των νομών Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, όπου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα προβλήματα σε ορεινούς -κυρίως- οδικούς άξονες αντιμετωπίζονται, ενώ το ύψος του χιονιού κυμαίνεται από 1 έως και 40 εκατοστά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποκλεισμένες περιοχές, πρόβλημα, ωστόσο παραμένει ο παγετός.

Επίσης, τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στον Βόλο και σε άλλες πόλεις της Μαγνησίας, όπως επίσης και στα Τρίκαλα, στη Λάρισα και την Καρδίτσα.
  
 Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, χιόνισε στη Σαμοθράκη και στα ορεινά των νομών της Περιφέρειας, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας εστιάζει την προσοχή της στην εξέλιξη των καιρικών φαινομένων που συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους.


Στην κατάψυξη τα ορεινά της Ηπείρου
 
Την ίδια ώρα, πολικές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και παγετός, βάζουν από τη νύχτα την Ήπειρο στην κατάψυξη. Αυτή την ώρα το θερμόμετρο δείχνει -12 βαθμούς στο Μέτσοβο και -15 στο ορεινό χωριό Βοβούσα του ανατολικού Ζαγορίου.

Σε όλα τα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων και της Άρτας που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων, το χιόνι φτάνει από 10 έως 20 εκατοστά. Επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα, ενώ συνιστάται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους.

Στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου βρίσκονται 35 μηχανήματα της Περιφέρειας ανάμεσα τους και αλατιέρες που εργάζονται πυρετωδώς να για να ανοίγουν τους δρόμους.

Άσπρισε ο Δήμος Προποντίδας


Χιονισμένη Καλλιθέα Χαλκιδικής


Εικόνες από τη χιονισμένη Τρίπολη


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: