31.12.14

Κινδυνολογία χωρίς όριο...

«Εμείς με την Ελλάδα δεν παίζουμε». Το πρώτο προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ που βγήκε στον αέρα μπορεί να μεταφραστεί και ως άρνηση της πραγματικότητας. Γιατί με την Grexit παίζουν και μάλιστα χωρίς...
ταμπού. Όπως όλα δείχνουν, στο Μέγαρο Μαξίμου κατέληξαν ότι η προεκλογική τους καμπάνια θα επικεντρωθεί στην κινδυνολογία και στην υποστήριξη της απειλής ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει χρεοκοπία, ακόμη και έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ.



Παρόλο που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και αντίθετες εισηγήσεις, ότι θα πρέπει να μεταδοθεί κυρίως ένα θετικό μήνυμα, γιατί η τρομολογία πια δεν «πουλάει», επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να επιδιωχθεί συσπείρωση μέσα από τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων που παίρνουν στα σοβαρά τα σενάρια καταστροφής σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής. Φαίνεται πως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος καταγράφονται αυξημένες μετακινήσεις από τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η δυναμική με τη διάχυση της αίσθησης ότι η αλλαγή κατεύθυνσης μπορεί να φέρει δεινά για τη χώρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου και η εταιρεία που «τρέχει» την καμπάνια της ΝΔ (The Newtons Laboratory) έχουν αποφασίσει ότι κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι ο πρωθυπουργός και θα προταχθεί το δίλημμα «Σαμαράς ή Τσίπρας». Εχουν καταλήξει στις λέξεις αλήθεια και ευθύνη που θα επαναλαμβάνονται μονότονα για να αφομοιωθούν ως ιδιότητες της ΝΔ, ενώ αυτό που βασικά θα επαναλαμβάνεται είναι ο ισχυρισμός ότι το πρόγραμμα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός. Θέλετε σταθερότητα ή περιπέτεια, σιγουριά ή ρίσκο, συνέχεια ή χάος είναι τα ερωτήματα που θα τίθενται συνεχώς στους ψηφοφόρους, ειδικά μεγάλης ηλικίας που αποτελούν και τον σκληρό πυρήνα της εκλογικής βάσης της ΝΔ.

«Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα μπει στην αβεβαιότητα και στο κατώφλι της χρεοκοπίας, είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας» είπε, μιλώντας χθες στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος υποστήριξε ότι σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης θα υπάρξει άμεσα πρόβλημα χρηματοδότησης. Η επιχειρηματολογία του έχει ως εξής: «Αν προσπαθήσει να κάνει μόνον κάποια απ’ όσα λέει, θα λείψουν από την ελληνική οικονομία 35-38 δισεκατομμύρια. 23 δισ. σε πρώτη φάση (7 δισ. Από την τελευταία αξιολόγηση, 6 δισ. από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και 10 δισ. που θα πρέπει να αντλήσουμε, να πάρουμε από τις αγορές). Αλλά, εκτός από τα 23, είναι και άλλα 15 δισ. αμέσως μετά, από την τρέχουσα στήριξη της ΕΚΤ στη ρευστότητα των τραπεζών, που προϋποθέτει, όμως, την τήρηση συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κανόνων».

Τα λόγια του πρωθυπουργού σε διάφορες εκδοχές θα τα ακούμε συνεχώς το επόμενο διάστημα από βουλευτές και στελέχη που θα δώσουν τη μάχη της επικοινωνίας για τον εαυτό τους και για την παράταξή τους. Μέχρι στιγμής αισιοδοξούν υποστηρίζοντας ότι η ψαλίδα κλείνει και ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «παίζεται». Ακόμη και αν δεν το πιστεύουν, επιμένουν ότι η ΝΔ μπορεί ακόμη και να κερδίσει προσπαθώντας να ενισχύσουν τη συσπείρωση που είναι χαμηλότερη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουν ότι η προεκλογική μάχη θα φουντώσει από την επόμενη εβδομάδα, όταν πια ο πολύς κόσμος θα έχει βγει από τη γιορτινή ραστώνη και θα συνειδητοποιεί ότι σε λίγες μόνο μέρες μπορεί να συμβούν μεγάλες αλλαγές.

Δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις κατά τις οποίες το κόμμα Παπανδρέου που θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας μπορεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ όπου έχουν καταφύγει παπανδρεϊκοί απογοητευμένοι από την κυβέρνηση ψηφοφόροι. Η διάθεση να φανεί ότι τα πράγματα πάνε καλά για τη ΝΔ είναι τόσο έντονη ώστε ακόμη και η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (για τον Σκάι) που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 4,5 μονάδες της ΝΔ αντιμετωπίστηκε ως ευχάριστη είδηση με το επιχείρημα ότι η διαφορά είναι μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: