31.12.14

Οι λόγοι του «ναυαγιου»...


Σε ναυάγιο καταλήγει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ ύστερα από την απόφαση που έλαβε πριν λίγο η...

Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ σε κοινή συνεδρίαση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να μην προχωρήσουν οι συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ για κοινή εκλογική κάθοδο.

Κύριος λόγος για την απόφαση αυτή σύμφωνα με στελέχη της ΔΗΜΑΡ ήταν η απόρριψη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μιας κοινής προγραμματικής συμφωνίας με αιχμή την αδιαπραγμάτευτη κατεύθυνση της χώρας στην Ευρώπη, καθώς και το γεγονός ότι το πλαίσιο συνεργασίας όπως είχε διαμορφωθεί (ένταξη στελεχών στα ψηφοδέλτια), λένε από τη ΔΗΜΑΡ, προϋπέθετε στην ουσία τη διάλυση του κόμματός τους. Από την άλλη κορυφαίοι παράγοντες της Αγίου Κωνσταντίνου υποστηρίζουν ότι ουδέποτε ζητήθηκε από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ή του Κουβέλη ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και δη στο Επικρατείας, ενώ προσθέτουν ότι η στάση που τήρησαν στο θέμα της εκλογής του ΠτΔ στηρίχθηκε καθαρά σε πολιτικούς λόγους και όχι με πολιτική σκοπιμότητα(εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ).

Η ΔΗΜΑΡ προχωρά πλέον στο Διαρκές Συνέδριο την Παρασκευή (θα έχει περισσότερο το χαρακτήρα διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής καθώς φεύγει από τη μέση το ζήτημα της εσωκομματική διαφωνίας ) προκειμένου να αποφασίσει την εκλογική της τακτική, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα την κοινή κάθοδο με δυνάμεις της Οικολογίας, κατεύθυνση που ήδη έχει αποφασιστεί.

Από την Κουμουνδούρου, εξηγούν ότι δεν μπορούσαν να υποχωρήσουν σε προγραμματικά ζητήματα, όπως το δημόσιο χρέος και η διαπραγμάτευση περί αυτό, ούτε να προσφέρουν προνομιακούς όρους εκλογικής συνεργασίας. Σημειώνεται ότι η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ ήταν ένα από τα εσωκομματικά αγκάθια στην συζήτηση περί διεύρυνσης των πολιτικών συμμαχιών και συνεργασιών, καθώς η μειοψηφία και μεγάλα τμήματα της πλειοψηφίας (δηλαδή η πλειονότητα του κόμματος) απέρριπταν τη συνεργασία με μια δύναμη που συμμετείχε στην τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση. Οι διαφωνούντες στην προσέγγιση με τη ΔΗΜΑΡ προέβαλλαν το επιχείρημα ότι η συνεργασία με μια πολιτική δύναμη που και στήριξε τη μνημονιακή πολτική συμμετέχοντας στην συγκυβέρνηση και δεν έκανε την αυτοκριτική της όταν αποχώρησε, θα βλάψει παρά θα ωφελήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας, οι εσωκομματικές αντιδράσεις από τη μία, και η απροθυμία της ηγεσίας να δείξει ότι υποχωρεί σε κομβικές απαιτήσεις μια ισχνής πολιτικής δύναμης, οδήγησαν σε σκληρή στάση απέναντι στη ΔΗΜΑΡ, η οποία καταρχάς εκδηλώθηκε με την δήλωση Τσίπρα τη Δευτέρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παζαρεύει, ούτε τάζει εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ακολούθησε την Τρίτη ο διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου Νίκος Παππάς ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι συνεργαζόμενοι, και ο Κουβέλης, εφόσον επιθυμούν εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκτεθούν στη μάχη του σταυρού.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: